Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Onome tko ne može prestati pušiti e-cigareta sigurno je bolja alternativa

Vodeći klinički psiholog i istraživač o ovisnosti o nikotinu, duhanu i e-cigaretama te kako se država treba nositi s problemom pušenja...
22. lipnja 2017. u 07:00 13 komentara 2256 prikaza
e-cigareta,elektirčna cigareta
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL

Uloga koju e-cigarete mogu igrati u okončanju ili širenju epidemije pušenja postala je jedna od najžešćih borbi u povijesti europskog javnog zdravstva. Struka i javnost podijeljeni su, po jednima elektroničke cigarete mame i nepušače i na “pušenje”, po drugima su proizvodi smanjene štetnosti i “lijek” za odvikavanje od pušenja.

pušenje Visoka smrtnost Od posljedica pušenja godišnje umre više od sedam milijuna ljudi

Novim Zakonom o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda elektroničke i obične cigarete u nas su pak nedavno proglašene jednako krivima za problem pušenja, koje je odgovorno za čak 85% od oko 2100 slučajeva novooboljelih od karcinoma pluća godišnje, po čemu smo na 2. mjestu u EU. Stoga o toj problematici razgovaramo s jednim od vodećih kliničkih psihologa i istraživača o nikotinu i prestanku pušenja, dr. Karlom Fagerströmom, dobitnikom medalje WHO-a za izvanredan doprinos u kontroli duhana.

Što je gore, nikotin ili dim iz cigareta?

Definitivno dim. Štetnost čistog nikotina jasno je dokazana samo u trudnoći.

Čega se treba bojati kad govorimo o pušenju i gorenju duhana?

Trebalo bi se plašiti svih od otprilike 6000 supstanci od kojih je njih 60 dokazano kancerogeno.

E-cigarete Štetna navika Uz e-cigarete lakše odvikavanje od pušenja

Koliko nam zapravo toksina prijeti iz e-cigareta, a koliko iz duhana?

Nisam toksikolog. No, primjerice, i u prženoj hrani ili hrani s roštilja mogu se naći vrlo visoke koncentracije toksina.

Hrvatska regulativa podjednako zabranjuje klasične i e-cigarete jer se tvrdi da su e-cigarete primamljive djeci koja počinju pušiti?

To nužno ne mora biti istina. Istraživanja iz Velike Britanije jasno pokazuju da mladi pušači ne počinju pušiti radi e-cigareta.

Vjerujete li u istraživanja koja govore kako su e-cigarete i slični proizvodi i 95% manje štetni od klasičnih cigareta?

To ne treba uzeti kao preciznu brojku. E-cigarete se razvijaju, a postotak od 95% je dobiven tijekom evaluacije prve generacije e-cigareta. Neke od njih danas bi mogle biti više štetne, ali i dalje puno manje od cigareta. Naravno, nedostaje nam epidemiološka obrada.

Cigarete DUHANSKA DIREKTIVA Slike obavezne na kutijama, nema više cigareta s aromom

Biste li takve proizvode preporučili ovisniku o nikotinu?

Ako netko ne može prestati, nikotinska nadomjesna terapija i proizvodi poput snusa (duhana za oralnu uporabu) ili e-cigareta sigurno su bolja alternativa. No je problem s nikotinskom nadomjesnom terapijom i snusom što ih pušači baš i ne vole.

Kako komentirate činjenicu da se e-cigareta u Britaniji smatra lijekom protiv pušenja, u Australiji otrovom?

To donekle ovisi o tome kako se lijek za pomoć u prestanku pušenja definira te kako se ta definicija interpretira. Nikotin može ući u kategoriju medicinskog pripravka, ali tada moraju biti prikupljeni svi podaci o sigurnosti i učinkovitosti kako bi za tu svrhu uopće mogla biti izdana dozvola.

NIJE ZA SVAKOGA Nazvali smo besplatni broj s kutije cigareta i našli se u glasovnom labirintu

Što je s propilen glikolom i formaldehidom u e-cigaretama, za koje se tvrdi da su kancerogeni? Je li točno da je koncentracija formaldehida u e-cigaretama i pet puta veća nego u običnoj cigareti?

U principu ne, ali znanstvenici su postavili nerealne uvjete kako bi pronašli tako visoke koncentracije u određenim tipovima e-tekućina.

Kako država treba odgovoriti na problem pušenja – potpunom zabranom ili poticanjem na manje štetne alternative?

Vi možete zakonom nešto zabraniti, ali to ne znači da ljudi neće koristiti takve proizvode.

\'gradska......zagreb...15.09.2004 narkomanka snimio robert anic  zene depresija\' Sveouhvatno istraživanje Prosječna dob opijatskih ovisnika u Hrvatskoj je 26 godina, a oporavak je moguć u 80%

Neki stručnjaci tvrde kako je e-cigareta dobra samo za prevladavanje apstinencijske krize u trajanju od 6 do 8 tjedana, ali ne na dugi rok.

Da, ali dugotrajna upotreba nije uvijek problem. E-cigareta može biti dobro rješenje i u situacijama kad se pušač nakon nekog vremena ponovno vraća pušenju.

U Švedskoj ste dugo godina vodili kliniku za odvikavanje od pušenja. Kakvi su bili rezultati?

Teško je odgovoriti načelno, no kad govorimo o udjelu današnjih pušača u Švedskoj koji iznosi oko 8-9 posto ukupnog stanovništva, možemo govoriti o uspješnosti od 20% na, recimo, godišnjoj razini.

DKS_56154323 12.04.2017., Zagreb - Gabrijela Kralj s e-cigaretom. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL Gabrijela Kralj: 'S e-cigaretom nemam zadah ni žute zavjese' Siniša Varga Sjednica Sabora Varga o e-cigaretama: Veći smo katolici od Pape Ante Bagarić STRUČNJACI: Nije dobro reći da je legalizacija ‘trave’ prilika da država zaradi
Kobe Bryant
POGINUO SLAVNI KOŠARKAŠ
Ovo je jezivo: Pogledajte što je Kobeu Bryantu predviđeno još 2012. godine
PoKRENI
PONOSNO VOLONTIRAMO
Korporativnim volontiranjem do boljih promjena u društvu
 • dopizdilomi:

  Tko ne može prestati neka pređe na "ekološke", prvenstveno žene i obje strane će biti zadovoljne i zadovoljene.

 • austrougarskigeneral:

  nije zdrava nijedna

 • Avatar ludiplavi24
  ludiplavi24:

  Prije 50-tak godina se mislilo da je pušenje čak zdravo a što će bit kad se otkrije da elektronske izazivaju leukemiju npr. ili tumor pluća agresivniji od cigareta samo na duže staze pušenja?? Za ništa se odgovorno ne smije tbrdit ... prikaži još! da je sgurnije ako nije DOKAZANO a nije dokazano!