Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Slike obavezne na kutijama, nema više cigareta s aromom

Zalihe bez stravičnih slika, koje nisu prodane, više ne smiju u prodaju, a e-cigarete potpuno su izjednačene s ‘običnim’ cigaretama
20. svibnja 2017. u 17:57 4 komentara 669 prikaza
Cigarete
Foto: Reuters

U skladu s duhanskom direktivom EU te Zakonom o ograničenju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda RH, od danas se u čitavom EU, pa i na hrvatskom tržištu ne smije prodati nijedna kutijica cigareta ili paketić duhana za motanje ako stravične slike posljedica pušenja, kao i zdravstvena upozorenja na njima ne čine 65% prednjeg i stražnjeg dijela pakiranja.

e-cigarete Ulažu milijarde E-cigareta je i 95% manje štetna, no hrvatski zakon to ne priznaje

Iz uporabe izlaze i cigarete s aromama, poput mentola, vanilije ili bombona kojima se prikriva okus i miris duhana, osim onih koji drže više od 3% tržišta. U tom se će slučaju njihova zabrana primjenjivati od 2020. Zabranjena su i pakiranja u obliku kozmetičkih proizvoda poput šminke ili parfema, kancerogeni, mutageni i neurotoksični dodaci štetni već u nezapaljenom duhanu, dok se na kutijama više ne dozvoljava navođenje količine katrana i nikotina kako se ne bi dovelo u zabludu potrošače da koriste “zdravije” cigarete. Direktivom EU prvi su put regulirane e-cigarete.

No kako je članicama ostavljeno da same odluče hoće li ih tretirati kao medicinski ili duhanski proizvod, Hrvatska je odabrala najrestriktivniji model u EU. Po nedavno usvojenom zakonu, objavljenom u Narodnim novinama od 10. svibnja, e-cigarete u nas su sasvim izjednačene s konvencionalnim što znači da se zabranjuje “parenje” svugdje gdje je zabranjeno i pušenje, kažu u BAT-u. Filip Tokić iz Udruge korisnika osobnih isparivača CROHM nedavno je upozorio je kako i ozbiljna znanstvena istraživanja poput Public Health England zaključuju da su isparivači više od 95% manje štetni od cigarete. No u nas se zabranjuje i njihovo izlaganje u prodajnim prostorima, po čemu smo jedini u svijetu, dok trgovci tvrde kako “običnim” cigaretama ni sa stravičnim slikama prodaja nije pala.      

NIJE ZA SVAKOGA Nazvali smo besplatni broj s kutije cigareta i našli se u glasovnom labirintu Siniša Varga Sjednica Sabora Varga o e-cigaretama: Veći smo katolici od Pape DKS_56154323 12.04.2017., Zagreb - Gabrijela Kralj s e-cigaretom. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL Gabrijela Kralj: 'S e-cigaretom nemam zadah ni žute zavjese'
VELIKA TUGA
Preminuo Damir iz ŽNV: Bio je samohrani otac koji je prije 14 godina postao udovac
Konzum
NOVO NORMALNO
Mijenjanje navika? Kako je nemoguće postalo moguće
 • hromcan:

  Te slike na cigaretama su idiotski potez jer tko je pušio pušit če i dalje.... a ima i u prodaji pvc kutije u koju staviš ove sa tim ružnim slikama i nevidiš ju...... A derektive EU možete vi zagovornici europe ... prikaži još! objesiti mačku o rep jer ta umjetna tvorevina propada i ona ima karcinom i to neizlječivi.

 • Avatar Ljubeć
  Ljubeć:

  što petljate zatvorite tvornice duhana i 90 posto problema rijašeno

 • DarkLord:

  bolesni politicari eu-a i hr-a.