Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izazvao zgražanje

Rasistu (35) koji je vrijeđao dostavljača određen istražni zatvor na mjesec dana

Zagreb: Policija prepraćuje Jurja Mesića u prostorije Državnog odvjetništva
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/3
14.03.2023.
u 23:59

Općinsko kazneno državno odvjetništvo u Zagrebu je, ne navodeći identitet, priopćilo da je sudac istrage prihvatio zahtjev tužiteljstva i odredio Mesiću istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela

Sudac istrage zagrebačkog županijskog suda odredio je jednomjesečni istražni zatvor Jurju Mesiću (35) uhićenom autoru rasističkog videa zbog kojeg ga je policija ranije prijavila za javno poticanje na nasilje i mržnju. Općinsko kazneno državno odvjetništvo u Zagrebu je, ne navodeći identitet, priopćilo da je sudac istrage prihvatio zahtjev tužiteljstva i odredio Mesiću istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Tužiteljstvo Mesića tereti da je od neutvrđenog dana tijekom 2023. do 12. ožujka u Zagrebu, "u nakani izazivanja netrpeljivosti i opće odbojnosti prema osobama različite rasne pripadnosti i boje kože, verbalno napadao i vrijeđao strance, zaposlenike dostavljačkih službi, pozivajući na nasilje i mržnju prema njima".

VIDEO Rasist u lisicama priveden na ispitivanje: Zgrozio je javnost snimkom punom mržnje

Sumnjiče ga da je strancima upućivao razne pogrdne riječi te im poručivao povratak u njihove zemlje, a sve je i snimio. "Snimka je 22. veljače 2023. objavljena na jednoj društvenoj mreži nakon čega je objavljena i podijeljena na internetskim portalima i društvenim mrežama, pri čemu su video zapisi koje je osumnjičenik snimio pogodni za poticanje zazora i mržnje prema osobama različite rasne pripadnosti i boje kože", priopćilo je državno odvjetništvo.

Rasist s poviješću nasilja

Zagrebačka policija je ranije izvijestila da su ''odmah po zaprimljenim saznanjima o objavljenim snimkama na kojima je vidljivo vrijeđanje stranih državljana", započeli s istraživanjem i operativnim radom te utvrdili identitet osobe koje je napravila snimke. Intenzivne mjere traganja, u ponedjeljak u prijepodnevnim satima rezultirale su uhićenjem osumnjičenog 35-godišnjaka na adresi stanovanja u Ivanić Gradu, navodi policija u priopćenju.

Dodaju kako je tijekom kriminalističkog istraživanja potvrđena sumnja da je 35-godišnjak, zasad neutvrđenog dana i vremena u 2023. godini, na Europskom trgu i u Ljubijskoj ulici u Zagrebu "verbalno napao i vrijeđao strane državljane, najvjerojatnije zaposlenike dostavljačkih službi i to zbog njihovog podrijetla, boje kože i rase". Osim kaznene prijave za javno poticanje na nasilje i mržnju, za što je predviđena zatvorska kazna do tri godine, Mesić je i prekršajno prijavljen za narušavanje javnog reda i mira prilikom uhićenja. Prema pisanju medija Mesiću se već sudilo zbog nasilja.

Komentara 6

GO
goran2hr
09:24 15.03.2023.

Zapravo ga nije udario, pa čak niti prijetio u fizičkom smislu. Vrijeđao je, sramotio se i blebetao gluposti. No dotični se slikao sa zastavom "Slava Ukrajini", pa kada ga osude, biti će to poetska pravda.

OB
Oblivion
08:29 15.03.2023.

Sad će dobiti više zatvora nego da ga autom pregazio

DU
Deleted user
06:55 15.03.2023.

Covijeku se ne svidja AP-ova puzajuca zamijena Hrvatskog stanovnistva strancima koji s nama nemaju nikakve veze. Ne svidja se ni meni. U cemu je problem? Zasto ga hapse? Zasto je AP jos na slobodi nako svih kradja i steta stoo je nanijeo Hrvatskoj?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije