Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAPAD NA DOSTAVLJAČA

Rasistu prijeti i do tri godine zatvora, šef Wolta: 'Ovo je najgori slučaj zabilježen dosad'

Finski Wolt za dostavu hrane stigao u Zagreb
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/3
13.03.2023.
u 23:46

Samo dan nakon Mesić je i uhićen u svojoj kući, a sada mu prijeti i do tri godine zatvora zbog poticanja na na mržnju i nasilje, što je uređeno Kaznenim zakonom

Juraj Mesić (34) iz Ivanić-Grada zgrozio je javnost nakon što je javno objavljena snimka na kojoj vrijeđa i omalovažava dostavljača Wolta na temelju njegove rase i podrijetla. ''Idi doma, vrati se u Indiju'', ''Ovo nije tvoja zemlja'', neki su od komentara koje je na snimci Mesić uputio vozaču koji je se našao na njegovoj meti. 

Samo dan nakon Mesić je i uhićen u svojoj kući, a sada mu prijeti i do tri godine zatvora zbog poticanja na na mržnju i nasilje, što je uređeno Kaznenim zakonom. Šef Wolta za Hrvatsku Martin Šušnjar pak govori kako je ovo najgori zabilježeni slučaj dosad, prenose 24sata.

- Jednostavno sam bez komentara, to je sramotno, strašno. U civiliziranom svijetu naprosto nevjerojatno. Ne mogu vjerovati da takvi pojedinci žive s nama u društvu i propagiraju takav način razmišljanja. Vidio sam i da je nedavno isti muškarac Ukrajincima dijelio majice s nacističkim porukama. Jednostavno grozno - pojasnio je, a govori i kako su nakon incidenta uspjeli stupiti u kontakt s dostavljačem.

-  Htjeli smo ga pitati kako je, pokazati empatiju i pitati možemo li ga i kako mi dodatno zaštititi - dodao je, no dostavljač je poručio kako ne želi javno istupati te želi ostati anoniman. Šušnjar je također nahvalio mirnu reakciju dostavljača, navodeći kako je ''reagirao normalno koliko je mogao na užasnu situaciju u kojoj se našao''. - Bilo je raznih slučajeva, ovaj je definitivno najgori. Sve smo prijavljivali, uvijek reagiramo na takve stvari i prijave. Najčešće se takvi izgredi dešavaju u komunikaciji s restoranima i tijekom preuzimanja hrane - objasnio je Šušnjar.

Ispričao je tako jedan slučaj velikog lanca restorana čiji su djelatnici na nedoličan način komunicirali s radnikom koji je preuzimao hranu. - Nakon naše prijave je cijelo osoblje dobilo otkaz. Inače imamo jako dobar odnos s njima, ali sve je bilo, kako se kaže, crno na bijelo, postojale su snimke koje su pokazivale što se desilo. Takvim stvarima treba stati na kraj - ispričao je, a apelirao je i na institucije da se aktivno uključe u zaštitu stranih radnika. - Apelirao bih da pomognu u integraciji tih ljudi. Kvote za strane radnike gotovo više nemamo, bit će ih s vremenom sve više i više, moramo se kao pojedinci i kao društvo naučiti na to da se ovakve sramotne situacije ne ponavljaju - poručio je Šušnjar.

>> VIDEO Nijemci zgroženi rastom cijena: 'Čak je i u Hrvatskoj život bolji'

Komentara 10

ZV
zvezdomor
09:21 14.03.2023.

briga strance dal ih tko voli ili ne,jasno im je da baš kod nas nisu nešto poželjni,oni žele samo raditi i zaraditi a to je u firmi Wolt malo teže,iskorištavanje do iznemoglosti mizerne plaće,vrijeđanja ( ta se ne prijavljuju jer nemaju kome),ucjene i krajnja nehumanost ali o tome se ne piše jer lakše je zakonu za jaja uhvatit jednog dječarca nego zagrepsti u nezakonito poslovanje velike međunarodne kompanije e za to treba zakon i big balls

TO
Torrente
00:19 14.03.2023.

Metarcvancig i pimpek 7 cm😁

IG
igorl
09:25 14.03.2023.

Najgori slucaj? Ajde. Vidio sam video - lik mu price "go home" a ovaj mu se smije u facu. Ja sam ko snjeg bijeli pa su me skinsi bolje od toga znali sredit (i obrnuto).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije