Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izlazak iz EU

May traži tromjesečnu odgodu brexita, Europska komisija protiv

Theresa May
Foto: Reuters/PIXSELL
20.03.2019.
u 14:12

Komisija objašnjava da se čelnici EU-a koji se na summitu u četvrtak sastaju s May suočavaju s "dvojnim" izborom - kratkom odgodom brexita od 29. ožujka do 23. svibnja, ili dugom odgodom najmanje do kraja ove godine

Britanska premijerka Theresa May zatražila je u pismu Europskom vijeću tromjesečnu odgodu brexita, no Europska komisija se protivi produljenju britanskog članstva u Europskoj uniji do 30. lipnja, javlja u srijedu Reuters.

"Kao premijerka, nisam spremna odgađati brexit dulje od 30. lipnja. Stoga sam jutros pisala predsjedniku Vijeća Donaldu Tusku, izvijestivši ga da Ujedinjena Kraljevina traži produljenje članka 50 do 30. lipnja", kazala je May u parlamentu.

Dodala je da planira od parlamenta zatražiti da glasa po treći put o sporazumu o razdruženju kojeg je postigla s Bruxellesom.

S druge strane, Komisija objašnjava da se čelnici EU-a koji se na summitu u četvrtak sastaju s May suočavaju s "dvojnim" izborom - kratkom odgodom brexita od 29. ožujka do 23. svibnja, ili dugom odgodom najmanje do kraja ove godine, a Britanija bi imala obvezu održati 23. svibnja izbore za Europski parlament.

"Bilo koje produljenje koje bi se ponudilo Ujedinjenoj Kraljevini trajalo bi ili do 23. svibnja ili znatno dulje, s obvezom održavanja europskih izbora. To je jedini način da se zaštiti funkcioniranje europskih institucija i njihova sposobnost donošenja odluka", stoji u bilješci o brexitu koju je na uvid dobio Reuters.

 

Ključne riječi

Komentara 3

AA
aabbcc
20:40 20.03.2019.

Sto ne prime Crnogorce da im popune ta slobodna mjesta u parlamentu ?

XA
xaron
18:17 20.03.2019.

pokazalo se da Englezi nemaju ni jednog prijatelja u EU, a u ostatku svijeta je isto sa izuzetkom engleskog govornog podrucja. Spade knjiga na 5 slova. Doslo vrijeme da se naplate dugovi iz mracne proslosti.

GO
GorenjeHiSense
14:52 20.03.2019.

Brexit je temelj raspadu kolonialnog razmisljanja i kraj zatora nacija nazvanog Velika Britanija. S. Irska i skotska ce prije ili kasnije bit samostalne države. Tako ce ostat samo britanija, koja nece biti velika. Ali brexit ce bit i mali temeljelj samostalnosti baska, katalunije....koje ce se CD oslobodit nalik naroda bivse juge.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije