Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svaki drugi dan

Oooo! Sladokusci ipak nemaju veći rizik od razvoja bolesti

zubi, osmijeh, šećer (1)
Thinkstock
22.05.2013.
u 11:45

Malo slatkoga neće vam uzrokovati srčani udar ili vas "prebaciti" u tešku kategoriju, no umjerenost ipak ostaje ključ za dobro zdravlje...

Američki istraživači otkrili su da oni koji uživaju u slatkom svaki drugi dan nemaju veći rizik za razvoj bolesti srca i krvnih žila ni pretilosti od onih koji jedu slatko jednom tjedno ili manje. Zapravo, studija provedena na pet tisuća ljudi nije pronašla nikakvu povezanost između jedenja slatkiša i lošeg zdravstvenog stanja.

Učestalost konzumiranja nije povezana s rizikom od pretilosti kao ni povećanjem BMI i opsega struka, a čak nema ni utjecaja na povišeni krvni tlak, kolesterol te inzulinsku rezistenciju. Analiza je napravljena na temelju podataka o učestalosti konzumiranja nekih namirnica, piše na Daily Mail.

Stručnjaci kažu da rezultati ipak nisu preporuka za neumjereno konzumiranje čokolade, već za jedenje slatkiša - u umjerenim količinama.

Prema podacima američkog Nacionalnog instituta za rak slastice bi trebale biti zastupljenje s 44 kalorije po danu, ili samo oko dva posto od ukupnog unosa kalorija za prosječnu odraslu osobu, a to je jedna mala žličica šećera (oko 5 g). Američka udruga za srčane bolesti preporučuje od 100 do 150 kalorija uzetih iz šećera na dnevnoj bazi. Valja imati na umu i da slatka pića i delicije na bazi bijelog brašna čine oko 60 posto od ukupnog dnevnog unosa šećera.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije