Naslovnica Lifestyle Gourmet

Nije svaki dalmatinski pršut 'dalmatinski'. Evo što biste trebali znati

Propisana je čak i vrsta drveta koja se upotrebljava prilikom dimljenja, a to su grabovina, bukva i hrastovina.
14. studenoga 2017. u 09:06 7 komentara 1462 prikaza
Dalmatinski pršut
Foto: Nikola Zoko

"Ne može svaki pršut proizveden u Dalmaciji nositi ime dalmatinski. Ta čast pripada samo onom koji je proizveden po strogoj specifikaciji i zaštićen EU oznakom zemljopisnog podrijetla“, objašnjava Vlade Prančić, vlasnik tvrtke Smjeli iz Dugopolja koji dalmatinski pršut prodaje i u Zagrebu.

05.11.2016., Buzet - U velikom satoru podno starog grada Buzeta otvoren je 15. vikend festival istarskih tartufa koji traje 05. i 06. studenog u svrhu i s ciljem promoviranja, degustiranja i prodaje tartufa, te drugih kvalitetnih autohtonih proizvoda Buze KOLIKO IH JEDEMO Hrvatske delicije: što je slavonski pršut, a što dalmatinska šunka
Dalmatinski pršut
1 / 7
Dalmatinski pršut

Dodaje kako je specifikacijom strogo propisana svaka pojedina faza proizvodnje kroz parametre koji se moraju poštovati.

„Propisana je čak i vrsta drveta koja se upotrebljava prilikom dimljenja, a to su grabovina, bukva i hrastovina. Ovo je jedan od rijetkih proizvoda koji u sebi ne sadrži nikakve aditive, konzervanse i bojila, a važno je i istaknuti da bez obzira na podrijetlo sirovine ona mora biti visoke kvalitete“, ističe Vlade, kojem su znanje u proizvodnji pršuta prenijeli otac i djed. U njihovoj konobi u Dugopolju nikad nije nedostajalo pršuta, a najbolji primjerci iznosili su se u posebnim prigodama i za vrijeme blagdana.

U odličnim uvjetima i idealnom prirodnom okruženju, po toj tradicionalnoj recepturi i pod sloganom "kao nekad", nastaju pršuti Smjeli koji su zaveli najzahtjevnija nepca i poznavatelje ove tražene dalmatinske delicije.

Pogledajte i video koje supernamirnice biste trebali imati u svom domu...

[video: 22601 / Supernamirnice koje trebate imati u svom domu] Konoba Figurica Na kolanjskoj plitici služi se pršut star četiri godine, ali i pršut od ovce Sinj, turistička patrola Turistička patrola - Sinj U Sinju stavljaju pršut i vino pred svakog gosta Naslovnica 14.5.2017. DANAS U VEČERNJEM Životna priča Marka Pipunića: Hrvatski kralj pršuta iz Slavonije

Elipso

  • MarkoKosmicki:

    dalmatinski prsut,pa oni nemaju dve ipol krmace,to je svinjski but iz madjarske,rumunjske poljske itd.obradjen u dalmaciji

  • Avatar -zztop-
    -zztop-:

    Kako se uopće može zvati dalmatinski kad i nije iz Dalmacije.