Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Gourmet

Treba li zapravo ispirati meso prije kuhanja? Evo konačnog odgovora

Može li voda iz slavine ukloniti bakterije i viruse?
09. srpnja 2021. u 07:00 7 komentara 95714 prikaza
Foto: shutterstock

Mnogi ljudi se drže nekog nepisanog pravila, pa prije kuhanja meso uvijek isperu pod mlazom vode, ali postavlja se pitanje je li to uopće potreban korak?

Meso može sadržavati razne bakterije i viruse, a to je jedan od glavnih razloga zašto ga ljudi ispiru. U nekim zemljama čak koriste i kiseline poput limuna ili octa.

Razna istraživanja i laboratorijske provjere pokazala su da pranje sirovog mesa običnom vodom iz slavine nije učinkovito u uklanjanju bakterija i zapravo može nanijeti više štete nego koristi jer se šire patogeni virusi na radnu površinu, pa tako i na druge namirnice.

Otpalo joj pola kose: 'Frizerka mi je stavila kemikalije za ravnanje i otišla na pauzu'

No ispiranje kiselinom poput limuna i bijelog octa može smanjiti broj bakterija, pa bi bilo dobro da počnete s ovom praksom, ako već niste, savjetuje Healthline.

Ipak, uz samo ispiranje važno je još nekoliko stvari – dobro očistite radne površine, nemojte ostavljati druge namirnice u blizini sudopera gdje ćete ispirati meso i obavezno ga pecite na visokoj temperaturi do kraja. 

Jeste li znali čemu služi daska za dimljenje? Meso s roštilja dobit će sasvim novi okus

1 / 1
Ovo morate vidjeti Ljudi pokazali kakvu su hranu dobivali u bolnicama diljem svijeta – fotografije šokirale Prepoznajete li se? Oprezni i smireni: Ovi horoskopski znakovi najbolji su vozači slažete li se? Gošća na vjenčanju razljutila svojom haljinom: 'Mislila sam da je ona mladenka'
Drugačije izdanje
Aleksandar Stanković 'Nedjeljom u 2' vodio je iz svog doma: U zadnji tren sam saznao da imam koronu
Dacia Duster
Pošumljavanje Dalmacije
Sađenje borova, off road vožnja i iskustvo kakvo se događa jednom u životu
  • igorl:

    Ne kuzim, kaj ljudi stvarno peru svjeze meso prije pecenja? U cem je fora? Operem eventualno odlezani biftek ak ga jedem sirovog (tatarski ili carpaccio), ali i to mi nije nesto sto uvijek napravim. Ak ide u tavu je tak ... prikaži još! svejedno, cim pipne 80 stupnjeva je izvana sterilno.

  • Sve je uzalud:

    .......pranjem se šire bakterije sa kontaminiranog mesa po sudoperu i okolo..te predstavlja opasnost...........kada kontaminirano meso kuhate kontaminat ...bakterije se temperaturom ubijaju..............da bi se odagnala opasnost od zaraze trebate skuhati sudoper......pločice..........i ostalo...............to znači da već u pravilu konzumiramo kontaminirano meso koje ... prikaži još! prigotovljavanjem neutraliziramo zarazu kaonormalno...........novi moment jada.......

  • Avatar Svračak
    Svračak:

    Pranjem ruku pod mlazom vode skida se veliki dio prljavštine i bakterija s ruku a isto se dešava i s mesom. Pranjem mesa skida se i sukrvica koja se iscijedi iz mesa.