Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
okusite zvijezde

Ovih 6 činjenica morate znati ako ste pravi ljubitelj šampanjca ili biste mogli postati

Shutterstock
11.12.2022.
u 07:00

Nije šampanjac sve što se pjeni. I može vam se oprostiti ako na domjenku umjesto šampanjca poturite jeftiniji pjenušac jer diljem svijeta pa tako i kod nas doista postoje pjenušava vina koja kvalitetom dostižu šampanjac. Ono najvažnije: original dolazi isključivo iz pokrajine Champagne na sjeveroistoku Francuske, a lokalci su toliko dobro reklamirali svoj proizvod da je "šampanjac" postao sinonim za sva pjenušava vina.

Šampanjac je poseban zbog sekundarne fermentacije koja se odvija u boci i odgovorna je za nastanak mjehurića. Na taj način nastaju mjehurići profinjenih karakteristika, zaslužni za bolji okus od onog koji nastaje fermentacijom u tankovima prilikom prizvodnje jefitinijih pjenušaca. Mnoga pjenušava vina širom svijeta nastaju korištenjem šampanjske metode.

Sveto trojstvo među sortama

Većina šampanjaca proizvodi se od tri sorte: chardonnay, pinot noir i pinot meunier. Posljednje dvije su crne sorte, ali kako se kožica koja sadrži pigment odvaja odmah nakon berbe, vina koja nastaju od njih su bijela. Blanc de noirs je bijelo vino koje se dobiva od crnog grožđa, najčešće od pinot noira, dok se blanc de blanc vina dobivaju isključivo od sorte chardonnay (i redom su izvrsna). Tipična butelja ima "non vintage" sadržaj (ponekad se naziva i "multi vintage"), što znači da se radi o mješavini berbi iz više godina. Proizvođači rade zalihe ili rezerve vina kako bi s vremenom postigli konzistentnost i prepoznatljivost. U godinama prvoklasnih uroda proizvode vino od berbe iz jedne godine.

Uzgajivački šampanjci

Većinu šampanjaca proizvode vinarije koje otkupljuju grožđe od malih uzgajivača. To su obiteljske marke kao što su Veuve Clicqout, Krug, Mumm, Ruinart, Bollinger, Moët & Chandon i mnoge druge. Ali posljednjih 10-15 godina trend su "uzgajivački" šampanjci - vina koja proizvode sami vinogradari. Smatra se da ta vina bolje odražavaju zemljopisno porijeklo i osobnost uzgajivača te mogu postići dobru cijenu. Rasprava o tome koja su vina bolja, ona iz vinarija ili ona koja proizvode uzgajivači vjerojatno će se pretvoriti u jednu od brojnih "vječnih rasprava" u kojima osobito uživaju pravi, a još više oni samozvani stručnjaci za mjehuriće u boci. No, evo i male škole o šampanjcima koja će vam pomoći da u pravom trenutku ostavite dojam kakav želite.

Šest činjenica o šampanjcu koje morate znati

1. Šampanjci se piju dobro rashlađeni. Razlog tomu je što pravi šampanjci dugo odležavaju čime slabe njihove voćne arome. Da bi se voćne arome ponovno istaknule, potrebno ih je rashladiti na temperaturi između 6 i 10 stupnjeva.

2. Pjenušava vina nije teško otvoriti, mnogi se bez razloga klone ovog posla. Kada se ukloni zaštitna folija, tzv. kapica, čep se prekrije ubrusom i palac ruke pozicionira se na vrh čepa, a čep se obuhvati dlanom. Tek tada počnete otpuštati sigurnosnu žicu oko čepa. Kad je žica otpuštena, slobodnom rukom polagano zakrećete bocu držeći čep čvrsto da se ne okreće zajedno s bocom. Dobro pazite da čep usmjerite tamo gdje nema nikoga. U ovome trenutku pritisak u boci obavi ostatak posla za vas i pogura čep van.

3. Najveća je novost model čaše koji se koristi za šampanjce. Danas se plitke, široke čaše izbjegavaju jer u njima pjenušava vina  za čas ishlape pa se doimaju starima. Uske, visoke čaše, tzv. flute, dobro čuvaju mjehuriće u vinu, ali ne daju mu priliku da se lijepo otvori i pokaže sve svoje arome. Koristi se čaša koja je dosta nalik čašama za bijelo vino; malo šira u boku i uža prema nosu. Šampanjci se uspiju otvoriti, ali sve su arome usmjerene prema nosu onoga tko pije.

4. Najnoviji trend je služenje šampanjaca i pjenušaca uz hranu. Šampanjci se u nas još uvijek gledaju kao aperitivna vina ili vina koja se piju sama, bez hrane, no njihov je gastronomski potencijal izrazito velik. Sve češće možete vidjeti da se cijeli obrok, u svim svojim sljedovima, služi uz šampanjce ili pjenušce. Ove godine uz novogodišnje pečenje svakako probajte piti neko dobro pjenušavo vino. Vjerujemo da će vas oduševiti.

5. Veliki se broj domaćih pjenušavih vina izrađuje tradicionalnom metodom. Ona podrazumijeva drugo vrenje u boci baš kao što je pravilo u Champagne. No, metoda se više ne smije nazivati šampanjskom, kao što se ni pjenušci ne smiju nazivati šampanjcima jer francuski vinari žele zaštititi svoje proizvode. Ipak, valja imati na umu da je kvaliteta domaćih pjenušaca na zavidnoj razini i da neki od njih sigurno pariraju šampanjcima.

6. Prosecco je talijansko pjenušavo vino. Ono se prizvodi u tankovima i ne odležava dugo. Stoga se ovdje radi o daleko manje kompleksnim vinima u kojima ćete pronaći manji broj različitih aroma. Njihova je privlačnost u jednostavnosti i zavodljivim, laganim voćnim aromama za duga druženja.

Fotografije: ljubaznošću Miva galerije vina

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije