Naslovnica Lifestyle Turistička patrola

Na kolanjskoj plitici služi se pršut star četiri godine, ali i pršut od ovce

- Svi su ti obiteljski proizvodi s otoka ovdje, na meniju.
18. srpnja 2017. u 10:47 0 komentara 4024 prikaza
Pogledajte galeriju 1/9

U Novalji mi domaći daju upute gdje dobro pojesti i pokazuju u smjeru Kolana. OK, deset minuta vožnje od Novalje do Kolana i konobe Figurica. Na ulazu Zvonimir Oliverić (39), živopisni vlasnik konobe, gleda je li upaljena reklama.

Konoba 'Ćakula' - Poreč 'ĆAKULA' Carpaccio od boškarina i domaći crni kruh od sipe

– Haha, moj stari je opet zaboravio upaliti reklamu. Dogodi se.

Sin, danas vlasnik, ujedno je i konobar. I zemljoradnik. Radi sir, vino, rakiju, pršut, kobasice, samo još ne mijesi kruh.

– Uh, imam zanimanja u radnoj knjižici... Za sve moraš položiti ispit – kaže Zvone pa argumentira:

– Pitaju me gosti kloniram li se? S nekima sjedim do jutra na terasi, a onda me, par sati poslije, sretnu u polju kako vadim krumpir. Bila gošća prije par dana, trčala kroz polje, pa stane. I gleda. Bila nam je na terasi sinoć do kasne ure. “Nego, je l’ imaš ti brata blizanca?” Rekao joj “Imam! Jedan kopa krumpir, drugi je konobar...”

Šali se. Priča kako se svakog jutra diže u pet te odlazi u polje. U Dragama i Ostanu obitelj ima vinograd, u Grbama vade krumpir, a na Motišnjaku “verduru”.

– Svi su ti obiteljski proizvodi s otoka ovdje, na meniju. Imamo i stado s 300 ovaca, svoje svinje, kokote, radimo i sir, dobivali smo i nagrade za njega. Sami radimo i pršut, imamo i pršut od ovce, salame. Evo, ja ću ujutro izvući oko 500 kilograma, i sve to vozim tu u konobu. I tako od mladosti. No, sad je i lakše, jer prije bih u polje išao direktno nakon izlaska sa Zrća, a sad sam obiteljski čovjek.

U konobi je sve osim svinjetine i teletine iz obiteljskih dvorišta.

– Ribu nam lovi Marjan, on pokriva more, a moja obitelj – supruga Daniela, mama Branka, tata Ivica i ja ostalo. Evo, i sinovi Toni i Vicenco će se kad–tad uključiti.

Za večeru preporučuje specijalitet – sušenu hobotnicu s jajima (70 kuna) te kolanjsku pliticu (130 kn, za jednu osobu je porcija 65 kuna).

– Pršut je star četiri godine, a na plati su i buđola, pečenica, pršut od ovce, panceta, paški sir, hobotnica na salatu i pašteta od tune. Najest ćeš se, vidjet ćeš!

Bio je u pravu. Večera je sjajna. Kad se na kraju večeri, u sirani, stao sa suprugom pred objektiv, Daniela je rekla:

– Ovo je ekskluziva, posljednju zajedničku fotografiju imali smo na vjenčanju. Stalno je u pokretu, ne možeš ti mog Zvonu zaustaviti...

Poreč POREČ Legendarni morski vuk Marijan i njegova 'Blue' spasili su brojne turiste Turistička patrola - Rovinj Bookeria Turistička patrola - Rovinj Cijene su ovdje vrlo pristupačne, a hrana - čudo! Rovinj - Turistička patrola Turistička patrola - Rovinj Milica iz Rovinja fotografiranija čak i od Angeline Jolie

 

Ocjena

Izbor i kvaliteta jela (do maKS. 50 bodova): 47

Izbor i ponuda pića (do maKS. 15 bodova): 12

Posluga i ljubaznost (do maKS. 10 bodova): 10

Dojmovi i prostor (do maKS. 20 bodova): 16 Ukupnost ponude (do max. 5 bodova): 4

UKUPNO: 89

Cijeli život ljetujemo u Hrvatskoj..

Baš sam tražio na rivi u Novalji neke starije turiste. Da mi ispričaju kako oni gledaju na mlade partijanere. I, eto, kraj turističke zajednice, na klupi, par liže sladoled. Slovenci.

– Iz Novog Mesta smo. Ljetujemo u Gajcu, tu smo devet dana, a danas je već četvrti dan godišnjeg odmora. Vrijeme leti, baš kad je najljepše – kaže Aleksander Mak (44).

– Čuj, cijeli život ljetujemo u Hrvatskoj, sjećam se još kako sam kao djevojčica dolazila s roditeljima u Rijeku – kaže – Tanja Kozole (47).

Zanima me kako se snalaze s cijenama?

– Malo toga je jeftinije od onoga koliko plaćamo kod kuće, većinom su cijene slične.

A mladi?

– Mi smo u Gajcu, tamo je mirno. Lijepa je plaža, odmaramo se, nema gužve. A to što se oni zabavljaju, zašto ne, mi se ne obaziremo. Željeli bismo sljedeće ljeto otići u Dubrovnik ili na Hvar. Ali, svakako ćemo opet doći na ljetovanje u Hrvatsku. Blizu je, pa od kuće smo se vozili tek četiri sata – kaže Aleksander.

Preporučio sam im vožnju, 15 minuta, i do plaže na Šimunima...

TOP 5 mjesta za kupanje

1. Gradska plaža

2. Šimuni

3. Zrće

4. Kamp Straško

5. Potočnica

IN mjesto - Gaudino

Gaudino u Novalji nema velike konkurencije. Za nas domaće koji žele pronaći malo mira, pomaknuti se od razuzdane zabave gologuzih partijanera koja se često seli na gradske ulice, mi dolazimo u Gaudino. Mjesto je to gdje je odlična kava, gdje se pušta jazz, ali i svira uživo, gdje su sve domaće novine na “izvolte”.

Preko dana ili navečer, ovdje će turist naći mir. Razgovarati, šaliti se, tu se čak čuje i smijeh. OK, nije Gaudino mjesto gdje će turist meditirati i slušati kako raste trava, ali za razliku od ostatka kafića u kojima su mladi raskalašeni partijaneri, ovdje je – tiho. Atmosfera morska, domaća, još jedna od rijetkih takvih oaza na ovom dijelu otoka.

Provala
OPREZA NIKAD DOSTA
Većina provala u domove ostane nerazriješena, lani je samo u Zagrebu bilo gotovo četiri tisuće provalnih krađa

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.