Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Konoba Figurica

Na kolanjskoj plitici služi se pršut star četiri godine, ali i pršut od ovce

18.07.2017.
u 10:47

- Svi su ti obiteljski proizvodi s otoka ovdje, na meniju.

U Novalji mi domaći daju upute gdje dobro pojesti i pokazuju u smjeru Kolana. OK, deset minuta vožnje od Novalje do Kolana i konobe Figurica. Na ulazu Zvonimir Oliverić (39), živopisni vlasnik konobe, gleda je li upaljena reklama.

– Haha, moj stari je opet zaboravio upaliti reklamu. Dogodi se.

Sin, danas vlasnik, ujedno je i konobar. I zemljoradnik. Radi sir, vino, rakiju, pršut, kobasice, samo još ne mijesi kruh.

– Uh, imam zanimanja u radnoj knjižici... Za sve moraš položiti ispit – kaže Zvone pa argumentira:

– Pitaju me gosti kloniram li se? S nekima sjedim do jutra na terasi, a onda me, par sati poslije, sretnu u polju kako vadim krumpir. Bila gošća prije par dana, trčala kroz polje, pa stane. I gleda. Bila nam je na terasi sinoć do kasne ure. “Nego, je l’ imaš ti brata blizanca?” Rekao joj “Imam! Jedan kopa krumpir, drugi je konobar...”

Šali se. Priča kako se svakog jutra diže u pet te odlazi u polje. U Dragama i Ostanu obitelj ima vinograd, u Grbama vade krumpir, a na Motišnjaku “verduru”.

– Svi su ti obiteljski proizvodi s otoka ovdje, na meniju. Imamo i stado s 300 ovaca, svoje svinje, kokote, radimo i sir, dobivali smo i nagrade za njega. Sami radimo i pršut, imamo i pršut od ovce, salame. Evo, ja ću ujutro izvući oko 500 kilograma, i sve to vozim tu u konobu. I tako od mladosti. No, sad je i lakše, jer prije bih u polje išao direktno nakon izlaska sa Zrća, a sad sam obiteljski čovjek.

U konobi je sve osim svinjetine i teletine iz obiteljskih dvorišta.

– Ribu nam lovi Marjan, on pokriva more, a moja obitelj – supruga Daniela, mama Branka, tata Ivica i ja ostalo. Evo, i sinovi Toni i Vicenco će se kad–tad uključiti.

Za večeru preporučuje specijalitet – sušenu hobotnicu s jajima (70 kuna) te kolanjsku pliticu (130 kn, za jednu osobu je porcija 65 kuna).

– Pršut je star četiri godine, a na plati su i buđola, pečenica, pršut od ovce, panceta, paški sir, hobotnica na salatu i pašteta od tune. Najest ćeš se, vidjet ćeš!

Bio je u pravu. Večera je sjajna. Kad se na kraju večeri, u sirani, stao sa suprugom pred objektiv, Daniela je rekla:

– Ovo je ekskluziva, posljednju zajedničku fotografiju imali smo na vjenčanju. Stalno je u pokretu, ne možeš ti mog Zvonu zaustaviti...

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije