Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RADNIČKI BUNT

Pronađeno rješenje? Uljanik: Razrađuje se mogući model za isplatu plaće

Prosvjed Uljanik
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
1/4
26.08.2018.
u 15:02

Vlasnik kruzera koji se gradi u Uljaniku zatražio je da Štrajkaški odbor omogući njegovim radnicima da dođu u ponedjeljak u drugu smjenu kako bi se posao mogao nastaviti.

Pronalazak modela za isplatu plaća svim radnicima u što kraćem roku osnovni je prioritet svih uprava i direktora Uljanika, priopćeno je sa sastanka Poslovnog savjeta Uljanik grupe održanog u nedjelju u Puli. 

Uprava je u stalnoj komunikaciji i suradnji s državnim institucijama i na toj se platformi razrađuje mogući model za isplatu plaće i premoštenje financiranja do početka programa restrukturiranja, kaže se u priopćenju za javnost iz Ureda korporativnih komunikacija Uljanik grupe.

Štrajk radnika brodogradilišta 3. maj:

"Budući da je za realizaciju istog ključna podrška državnih institucija uključenih u izradu Programa restrukturiranja, uvjereni smo da ista postoji jer je Program restrukturiranja integralni dio, odnosno drugi povezani korak nakon rescue aid kredita, a što je sve jasno definirano u odlukama Vlade iz veljače ove godine."

Uprava i Poslovni savjet posebno su analizirali utjecaj aktualne situacije na odnose s naručiteljima, odnosno brodovlasnicima te je zaključeno kako brodovlasnici na određenim gradnjama imaju svoje direktno ugovorene strane servisere i montažere opreme za svoj dio gradnje broda, a ti ljudi nisu ni radnici ni kooperanti Uljanika.

Isplata plaća preko komercijalnih banaka?

"Poštujući legalan štrajk, te isključivu nadležnost Štrajkaškog odbora, uvjereni smo da nikome nije u interesu nanositi štetu brodovlasnicima u dijelu u kojem se ničim ne zadire u tijek i nastavak zakonitog štrajka radnika Uljanika" - zaključili su iz Uljanik Grupe.  

Nova TV neslužbeno doznaje da će se plaća radnicima Uljanika za srpanj rješavati preko komercijalnih banaka. S Europskom komisijom dogovoreno je da se to neće tretirati kao nedozvoljena državna potpora, ukoliko će biti potrebna državna jamstva ili kolateral u obliku dionica u vlasništvu države. To će se tretirati kao doprinos države planu restrukturiranja.

Štrajkaški odbor Uljanika održao je prijepodne sjednicu na kojoj su raspravljali hoće li dopustiti naručitelju da dovede radnike koji bi nastavili posao, no odluku još nisu donijeli, a dva sindikata imaju različita stajališta.

Vlasnik kruzera koji se gradi u Uljaniku zatražio je da Štrajkaški odbor omogući njegovim radnicima da dođu u ponedjeljak u drugu smjenu kako bi se posao mogao nastaviti.

Čekaju razgovor s premijerom

Nakon sastanka član Štrajkaškog odbora iz Jadranskog sindikata Boris Cerovac izjavio je novinarima da sutra kooperanti sigurno neće ući u Uljanik. Prije želimo vidjeti što će nam ponuditi premijer Plenković. Čekamo taj sastanak, a odgovor poslodavcu i vlasniku dat ćemo u utorak, rekao je Cerovac novinarima Hine, HRT-a i RTL-a.

On je prije početka današnjeg sastanka ocijenio kako je opasno da netko uđe. Radnici su ljuti, neka nam isplate plaće pa ćemo raditi, poručio je. Predsjednik Štrajkaškog odbora iz Sindikata metalaca Đino Šverko kazao je nakon završetka sastanka za HRT da je brodovlasnik za kojeg se radi kruzer dao novac za plaće kad radnici 3. maja nisu imali i ocijenio da bi to bilo najmanje što radnici mogu napraviti.

Morat ćemo preispitati svoju odluku jer bi mogli doći u opasnost da nam brod ode s remorkerima, a da drugi ne naruči kod nas, jer ćemo se pokazati kao nepouzdani, kazao je Šverko. On je uoči sastanka rekao da to ne bi bili štrajkbreheri jer su ti radnici već radili na tom brodu. Uz posebne dozvole bismo se mogli odlučiti na to, ali to će odlučiti Štrajkaški odbor.

Kazao je da brod vrijedi više od 125 milijuna eura i da je još jedan takav planiran. Ali ako naručitelj ode s ovim, neće biti ni drugoga i to je stečaj za Uljanik, jer taj brod i jedan na navozu je jedino za što se držimo, rekao je Šverko.

Riječ je o luksuznom putničkom brodu za oceansku plovidbu uključujući polarna mora koji je porinut 31. siječnja ove godine a Uljanik je gradnju ugovorio s tvrtkom PEC Limited u sastavu Scenic.

Radnici Uljanika nastavili štrajk: 

Komentara 73

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
15:57 26.08.2018.

Postkomunisti napravili od Istre samoposlugu , svoju YU gu u malom. Najvise ih je stitio i ucvrstio DORH Zorana Milanovica koji se bavio podvalama politickoj konkurencij i odvracao paznju od Drugova. Hrvati u Istri stenju godinama pod ovom mafijom, mediji ih ignoriraju.

Avatar Mica Trofrtaljka
Mica Trofrtaljka
15:44 26.08.2018.

Vide drugovi da to neće proći samo tako pa je novac obezbeđen a i treba sačuvat Jakoivčića i ostalu bandu

RI
rightside
14:18 26.08.2018.

uprava je znala da ce doci do toga da ce investitor trazit zavrsavanje posla,no nista to njih nije zabrinjavalo, lovu su sebi podjelili kao "bonuse" i sad jos kad brod ne bude gotov na vrijeme,okrivit ce radnike,,zato tu bandu rukovodecu treba sto prije do remetinca popratit,,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije