Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Može li slom Uljanika srušiti IDS koji Istrom drma gotovo 30 godina

Pula je napokon pokazala pankerski mentalitet pa su Puljani prvi put revolt pokazali prema IDS-u, istarskom pandanu HDZ-u
25. kolovoza 2018. u 21:15 214 komentara 25398 prikaza
Nino Jakovčić
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Pula nije bila samo zadnja stanica u bivšoj Jugoslaviji, grad u koji su se slili razni furešti. Što zbog tadašnje JNA, što zbog brodogradilišta čije vas gorde dizalice dočekaju već na ulazu u grad.

U Banskim dvorima održan sastanak Uprave Uljanika i Vlade uLJANIK GRUPA Tko su 14 direktora koji su drmali Uljanikom

Evidentni slom

Pula nije ni samo Uljanik i Arena, koji su njezini najveći simboli. Pula je i u bivšoj državi bila poznata kao grad punka i rocka, ta jedan od najpoznatijih rokersko-pankerskih klubova upravo je kultni “Uljanik” u kojem su odrastale generacije Puljana. Taj pankerski mentalitet napokon se pokazao i u petak kada su se građani Pule pridružili pobunjenim uljanikovcima koji štrajkaju zbog neisplate plaća i evidentnog sloma nekad zlatnog brodogradilišta.

VIDEO Štrajk u 3. maju

Ali dojam je da taj štrajk prelazi granice radničkog protesta i pretvara se u bunt protiv apsolutne vladavine IDS-a koji Istrom drma već 30 godina. Taj istarski pandan HDZ-u na nacionalnoj razini (premda je HDZ u državi dvaput gubio parlamentarne izbore, a IDS u Istri nijednom) godinama plete svoju političku mrežu koja u gradska i županijska tijela i poduzeća kojima upravlja lokalna vlast, reći će u Istri, ne propušta nikoga bez partijske iskaznice IDS-a.

Štrajk u Uljaniku Pula stala uz štrajkaše Uljanik ipak ide u stečaj?

Istrani će vam ogovarati IDS, ali i na izborima uredno glasati za tu stranku. Međutim, štrajk uljanikovaca pokazao je i revolt prema IDS-u. Uzalud je župan Valter Flego štrajkaše pokušavao uvjeriti da “smo svi na istoj strani” (i IDS i uljanikovci). Zalili su ga pivom i gađali kikirikijem, uzvikivali “IDS, mafijo”, a posebna diverzija izvedena je tako što su uljanikovci prosvjedujući gradom u jednom trenutku zapjevali Thompsonovu “Lijepa li si”.

VIDEO Predsjednik Uprave Uljanik Grupe Gianni Rossanda nakon sastanka s Vladom

Nema koji dan da je Ivan Jakovčić, neformalni šef IDS-a, poručio “Thompsone, bogami nećeš pjevati u Areni”, što je samo najsvježiji primjer zabrane pristupa tom pjevaču. Politika IDS-a godinama Thompsonu zabranjuje nastup u pulskom amfiteatru jer ga drži neofašistom pa ne čudi da je upravo Thompsonova pjesma odabrana kao simbol prkosa “istarskom HDZ-u”. Posebno Nini Jakovčiću kojem su uljanikovci transparentom poručili i “Nino, ti si zakuha, a sad daj kruha”.

Uljanik SLUČAJ ULJANIK Konzultantima plaćali 200.000 € mjesečno

Jakovčić je, naime, donedavno bio član Nadzornog odbora tvrtke Afarak u vlasništvu Danka Končara koji figurira kao “bi – ne bi” strateški partner Uljanika. Jakovčića se doživljava kao Končarova lobista, premda je on to u ranijim izjavama nazvao glupostima, ali i kao osobu koja je unatoč povlačenju s pozicije predsjednika IDS-a pred koju godinu i dalje moćna figura. Iako će uljanikovci u ponedjeljak štrajkati pred zgradom Vlade na Markovu trgu, ta je pobuna i dalje opasnija za IDS nego za HDZ.

VIDEO Radnici Uljanika u štrajku

Slijedi katastrofa?

Plenkoviću će problem nastati ako Uljanikov štrajk bude okidač za val prosvjeda, a IDS-u je udarac već zadan radničkim buntom. Sad je samo pitanje hoće li se vatra u Uljaniku ugasiti ili će stečaj, a ugledni pulski profesori ekonomije upozoravaju da bi stečaj tog brodogradilišta doveo do društveno-ekonomske katastrofe u Istri, u ponor povući i IDS.

Prosvjed Uljanik u ponedjeljak Plenković će primiti radnike Uljanika i 3. maja. 'Kada se nađe rješenje Uprava će se povući'

Prerano je donositi zaključke, ali viđeno na pulskim ulicama nimalo ne ide u prilog toj stranci. Mala iskra dovoljna je da se proširi razoran požar, a u ovom je slučaju iskra već postala krijes...

Štrajk u Uljaniku

Nino Jakovčić
1 / 15
Štrajk u Uljaniku
'Mali' nametnik
Ulazeći u automobil primijetila je nešto neobično u vratima: Kada je shvatila o čemu se radi, preuzeo ju je strah
Digitalizacija
Modernizacija potrošačkog iskustva
Papir je prošlost, stiže era aplikacija
  • Bubimirka:

    Antifašisti pa lopovi.ma nemoguće

  • prajdali100:

    Javna je tajna da je IDS interesna skupina koja u Istri radi što god hoće.I Kajina su uspjeli ušutkati !!!! Moš mislit o kakvim dilovima se radi i kakav je lopovluk na djelu.Onaj Jakovčić i narkos Miletić su odavno zreli ... prikaži još! biti iza rešetaka ali NETKO ih štiti.Pa zaboga o njima OSA, DORH I POLICIJA mora imati brdo materijala !!!!! Jesu li to oni nedodirljivi ?

  • Rodneral Križičević Rodnik:

    Sad će se javiti olinjali jarac iz inozemstva i okriviti Thompsona da je zaveo radnike i odveo Uljanik u propast.