Naslovnica Vijesti Hrvatska

Otputuje li Mamić na SP, Rusija ga može izručiti

Da se u srijedu pojavio na izricanju presude, Zdravko Mamić bio bi danas u osječkom zatvoru jer mu je kazna veća od pet godina No, on je pobjegao u BiH, a provjerili smo kakva je daljnja pravna procedura.
08. lipnja 2018. u 06:43 112 komentara 13699 prikaza
Zdravko Mamić
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

1. Je li već raspisana tjeralica za Zdravkom Mamićem?

Nije, ali očekuje se svaki tren. Odmah nakon izricanja presude Županijski sud u Osijeku poslao je policiji nalog za uhićenje Mamića. Policija mu, po proceduri, treba prvo pokucati na vrata i odraditi terensku provjeru u Zagrebu, gradu njegova prebivališta. Kada utvrde da ga tamo nema, raspisuje se najprije domaća tjeralica, a potom i međunarodna. Procedura se mora slijediti korak po korak, bez obzira na to što je Mamić sam otkrio gdje je.

Luka Modrić NAKON PRESUDE MAMIĆU Modrić zatražio prebacivanje suđenja iz Osijeka u Zagreb

2. Koliko vremena može proći od raspisivanja domaće do međunarodne tjeralice?

Čeka se, u praksi, nekoliko mjeseci, kako bi se vidjelo hoće li domaća tjeralica polučiti rezultate. No, s obzirom na to da se Mamić uredno “naslikava” u medijima iz Međugorja te cijeli svijet zna gdje je, ta će se procedura ubrzati. Vjerojatno će obje tjeralice biti istodobno raspisane.

3. U kojem se slučaju raspisuje europski uhidbeni nalog?

Međunarodna tjeralica vrijedi za zemlje izvan EU, a otputuje li Mamić, primjerice, u Bruxelles, ne bi odmah bio uhićen jer bi se za njim morao raspisati europski uhidbeni nalog.

4. Što kada međunarodna tjeralica stigne u BiH?

Što se pozicije Zdravka Mamića tiče, neće se dogoditi – ništa, jer on je državljanin BiH. Kako je u medijima objasnio Josip Grubeša, ministar pravde BiH, sporazum o izručenjima između te zemlje i Hrvatske potpisan je 2012. i ratificiran 2014., i po njemu su, ističe, pravila jasna. “Ministarstva pravosuđa su organi veze, a na sudovima je da odluče postoje li elementi za izručenje. Mi trebamo čekati pravomoćnu presudu i vidjeti kako će se organi RH ponašati, vjerujem da neće uopće uputiti zahtjev za izručenje ako on ne ispunjava sve kriterije iz ugovora”, rekao je Grubeša. Pohvalio je suradnju pravosuđa dviju zemalja, no priznao i da je “u izručenjima blagi zastoj”. Nisu izručili, podsjetimo, ni Branimira Glavaša.

Zdravko Mamić Suzana Lepan-Štefančić Veliki fajter sa sigurne udaljenosti

5. Koliki su izgledi da BiH izruči Mamića Hrvatskoj?

Tamošnji ministar sigurnosti Dragan Mektić u srijedu je poručio: “Ustavom BiH propisano je da ne može izručiti svog državljanina, kao što ni druge zemlje ne izručuju naše državljane.”

6. U kojim slučajevima BiH izručuje svoje državljane Hrvatskoj?

I kad pobjegnu u BiH, tamo nisu sigurni osuđenici za organizirani kriminal, korupciju i pranje novca, kao ni oni za čija je kaznena djela propisana kazna veća od 10 godina zatvora. Zdravko Mamić nije ni u jednoj kategoriji, osuđen je za gospodarski kriminal s predviđenom kaznom do 10 godina zatvora. No, njegov brat Zoran te poreznik Milan Pernar krivi su za koruptivna djela, davanje mita pa bi, da su oni na Zdravkovu mjestu, mogli biti izručeni. Zdravko Mamić pak na skliskom je terenu u slučaju druge optužnice, još nepotvrđene, jer ga se tamo tereti da je organizirao zločinačko udruženje. Osude li ga u tom slučaju, ali pravomoćno, BiH bi ga trebala izručiti.

Spomenimo da je Zoran Mamić osuđen na četiri godine i 11 mjeseci zatvora, a da je dobio samo mjesec dana više, i on bi morao odmah iza rešetaka. No, on je trener u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, iz kojih također ne može biti izručen. Teoretski, izravnom avionskom linijom iz BiH do svog bi brata bez brige mogao otići i Zdravko Mamić, bio bi “na sigurnom”.

Zdravko Mamić Zdravko Mamić: 'U šoku sam. Danas se vidim prije u bosanskom zatvoru nego u hrvatskom'

7. Smije li Zdravko Mamić otputovati u Rusiju na Svjetsko prvenstvo u nogometu?

U ruskom veleposlanstvu kažu da je postojao slučaj izručenja iz Hrvatske u Rusiju pa vjeruju da “može i obratno”.

8. Može li Zdravko Mamić služiti kaznu u Bosni i Hercegovini?

Sporazum između BiH i Hrvatske dopušta da svatko s dvojim državljanstvom kaznu može služiti u zemlji koju on odabere, ili na njegov ili na zahtjev zemlje iz koje dolazi. Teoretski, Zdravko Mamić može “ležati” i u zatvoru susjedne nam države, no osječka presuda mora prvo postati pravomoćna.

9. Može li Mamića policija iz BiH odmah uhititi i odvesti u tamošnji zatvor, s obzirom na to da mu je već određen istražni zatvor?

Ne. Završit će u istražnom zatvoru u Osijeku istoga trena kada prijeđe hrvatsku granicu, ili ako otputuje u zemlju s kojom Hrvatska ima “mekšu” praksu o izručenjima.

Zdravko Mamić SKANDALOZNE IZJAVE Mamić i na udaru ODO-a Zagreb zbog izjava u BiH

10. Koliko vremena može proći do pravomoćnosti presude?

Prema iskustvima iz tako opsežnih predmeta, govorimo o najmanje godinu dana, a realnije je očekivati da će Vrhovni sud svoj pravorijek donijeti u roku od dvije godine. Presuda se, naime, prvo javno objavi i kratko obrazloži, a onda se detaljno piše, što će potrajati zasigurno nekoliko tjedana. Sudac će, nesumnjivo, biti vrlo oprezan i detaljan u pisanju presude, kako mu viša instancija ne bi ukinula presudu i vratila suđenje na početak.

Zdravko Mamić
1 / 15
Zdravko Mamić
Luka Modrić Imaju još problema Pod istragama i optužnicama Modrić, Lovren, Mamić mlađi... Zdravko Mamić Bijeg u ‘rezervnu’ državu Mamića BiH neće i ne može izručiti
OHR SAVJETNIK
Otkrijte imate li sivu mrenu
 • Majur10:

  Kad bi se napravila lista njih koji su pokrali milione....maminjo bi bio negdje u sredini ili još niže,što ne znači da nije kriv....ali sad svaki dan 20 članaka o njemu dok velike ribe plivaju i dalje...baš pred SP,slučajno eto.

 • antonelić:

  kako ćemo mi bez mamića u rusiji ? ... to je kao da idete u rat bez metaka i to mentalno-intelektualnih ... što će sada modrić i lovren ? ... tko će im pisati šalabahtere ? ... tko će im ... prikaži još!m vikati ajmooooooo ? ... to nije više pitanje krivice nego je to pitanje hrvatskohercegbosanske časti ( lopovske ) ...

 • Avatar Crnokošuljaš
  Crnokošuljaš:

  Kada će Modrić biti osuđen i gdje će on pobjeći? Zna li netko?