Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bijeg u ‘rezervnu’ državu

Mamića BiH neće i ne može izručiti

Zdravko Mamić
Davor Javorovic/PIXSELL
07.06.2018.
u 08:45

Mamić je najavio da se u Hrvatsku neće vratiti, a da se vrati, bio bi odmah uhićen i pritvoren.

Kao dobro umrežena i informirana osoba, čime se javno često hvalio, Zdravko Mamić je očito ili znao ili naslutio da će mu biti izrečena kazna koja ga s optuženičke klupe vodi izravno u zatvor. I onda je, kao pravi “domoljub”, koji iznad svega voli Hrvatsku i Dinamo, spas od pandža hrvatskog pravosuđa odlučio potražiti u susjednoj, “rezervnoj” mu državi. Inventivno je to rješenje, viđeno već bezbroj puta nakon presuda u hrvatskim sudnicama, a Mamić je iz sigurnosti Međugorja, neposredno nakon objave nepravomoćne presude, prvo javno zaprijetio sucima koji su ga sudili i presudili mu, što je samo po sebi skandalozno, a nakon toga i poručio da se u Hrvatsku neće vratiti.

S obzirom na to, računa se da je još uvijek najmoćniji čovjek hrvatskog nogometa u bijegu, pa je s osječkog suda već poručeno da će za dan-dva za njim biti raspisana tjeralica. Od te tjeralice neće biti nikakve koristi jer se Mamić, baš poput svojedobno Branimira Glavaša, unaprijed osigurao. Ishodio je državljanstvo BiH, a ono ga štiti od izručenja Hrvatskoj.

Pa kada hrvatska tjeralica stigne na adresu bh. policije, ona će to vjerojatno primiti na znanje, pozvati Mamića na obavijesni razgovor i zaključiti da ga, kao državljanina BiH, ne može izručiti Hrvatskoj. I to će vjerojatno ostati nepromijenjeno sve do pravomoćnosti presude.

Potvrdi li Vrhovni sud osuđujuću presudu Mamiću i ostalima, Hrvatska će moći tražiti da BiH preuzme izvršenje te kazne, a u tom bi slučaju Mamić kaznu izdržavao u BiH, poput Glavaša. Takav rasplet, u slučaju da presuda postane pravomoćna, već je najavio i Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH. No do odluke o pravomoćnosti presude dug je put, što znači da Mamić može biti miran vjerojatno barem godinu dana, a možda i više, dok presuda po žalbama ne stigne na Vrhovni sud.

Zdravko Mamić
1/15

Komentara 84

Avatar krcedolac
krcedolac
08:56 07.06.2018.

Znali su Hercegovci jako dobro što rade i da će im trebati zbog azila i egzila ozakoniti dvostruko državljanstvo.

Avatar siva_sova
siva_sova
09:40 07.06.2018.

kako je jučer rekao jedan čovjek iz međugorja mamić je donator i ide u crkvu i u međugorje se molit znači da je nevih hahahaha

LA
lakočemo
13:49 07.06.2018.

potvrditi mu kaznu i raspisati tjeralicu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije