Naslovnica Vijesti Svijet

Ministri EU-a: Unatoč Trumpovim izjavama, SAD nam ostaje prijatelj

Mogherini je ministrima vanjskih poslova EU-a koji su se sastali u Bruxellesu kazala da će na jednome od predstojećih sastanaka razgovarati o transatlantskim odnosima.
16. srpnja 2018. u 19:16 1 komentara 135 prikaza
Federica Mogherini i Mike Pompeo
Foto: Reuters/Pixsell

Sjedinjene Države ostaju prijatelj Europe, kazali su u ponedjeljak ministri vanjskih poslova EU-a, nekoliko sati nakon što je američki predsjednik Donald Trump Europsku uniju nazvao neprijateljem kada je govorio o trgovinskim poslovima. 

Vladimir Putin i Donald Trump Američko-ruski odnosi Trump: Nikad lošiji odnosi promijenili se nabolje s današnjim susretom s Putinom

"Jasno nam je tko nam je prijatelj: a to su bez sumnje Sjedinjene Države", izjavila je u ponedjeljak šefica EU-a za vanjsku politiku Federica Mogherini

"Izmjene u administraciji ne znače i izmjene kada je riječ o prijateljstvu između zemalja i naroda", dodala je. 

Mogherini je ministrima vanjskih poslova EU-a koji su se sastali u Bruxellesu kazala da će na jednome od predstojećih sastanaka razgovarati o transatlantskim odnosima.  O tomu bi trebali neformalno razgovarati krajem kolovoza, a idući službeni sastanak predviđen je za 15. listopada. Nema nikakve drame kada je riječ o Trumpovim izjavama u ponedjeljak, rekla je Mogherini. 

Vladimir Putin i Donald Trump SUMMIT U HELSINKIJU Grabar Kitarović: Trump i Putin trebaju pokazati odgovornost za globalnu stabilnost

Njemački ministar za europska pitanja Michael Roth pozvao je EU na jedinstvo. 

"Američki predsjednik provocira. Pokušava utjecati na raskol unutar EU-a. Naziva nas neprijateljima, no mi to ne vidimo kao problem", rekao je Roth, podsjetivši na "duboko i blisko partnerstvo" koje veže dvije strane. 

EU ne bi smio biti uznemiren zbog Trumpovih "dijelom vrlo agresivnih, neistinitih i ne osobito konstruktivnih" izjava, kazao je Roth, dodavši da "nam u svemu ovome indignacija neće pomoći".

Vladimir Putin i Donald Trump Susret u Finskoj Trump se danas sastaje s Putinom: 'Naši odnosi nikad nisu bili lošiji'

"Jedino što u ovom slučaju pomaže je jasan jezik... te jasno i jedinstveno stajalište", smatra Roth

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas također smatra da "nam je potrebna suverena, ujedinjena i sigurna Europa". "Više se ne možemo u potpunosti oslanjati na Bijelu kuću", tvitao je Maas.  Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian pozvao je na "umjerenost", podsjetivši da je Trump i Kinu i Rusiju nazvao neprijateljima. "Čini se da mu je cijeli svijet neprijatelj", napisao je ironično. 

Putin i Trump prvi bilateralni sastanak Trump i Putin u pokušaju ostvarivanja boljeg odnosa između dviju država

"Sjedinjene Države nisu predsjednik Trump, a predsjednik Trump nije SAD", napisao je luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn, dodavši da stanovnici EU-a i SAD-a jedni druge smatraju partnerima. 

Donald Trump i Kim Jong-un SAD i sjeverna KOREJA SAD pripremio 100 drvenih lijesova za posmrtne ostatke

Asselborn je pozvao na ležerniji pristup kada su posrijedi Trumpove izjave. Izrazio je nadu da će mu svjež zrak u Škotskoj, u kojoj je proveo vikend igrajući golf, pomoći da bolje razluči tko su mu prijatelji, a tko neprijatelji. 

SPAR
Alternativa
Šećer i debljina: Kako staviti unos šećera pod kontrolu, a i dalje fino jesti