Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Otac s Paga koji je s balkona bacao svoju djecu dobio 30 godina zatvora

On je djecu u dobi od tri do osam godina bacio rano ujutro u šest sati 28. veljače prošle godine s visine od pet metara.
18. ožujka 2020. u 11:17 26 komentara 12915 prikaza
Foto: Pixsell
Pogledajte galeriju 1/6

Josip Rođak (55) monstrum koji je svoju djecu u dobi od tri do osam godina u veljači prošle godine bacio s balkona kuće na Pagu proglašen je krivim za četiri teška ubojstva u pokušaju i osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 30 godina. Također su mu određene i mjere obveznog psihijatrijskog liječenja.

Monstruozni otac šutke je s vidljivim strahom u očima u lisicama uveden u sudnicu, a tamo je bez rijeci odslušao presudnu za nedjela kojima je  sablaznio Hrvatsku i šire. On je, podsjetimo, djecu u dobi od tri do osam godine bacio rano ujutro u šest sati 28.veljače prošle godine s visine od pet metara, s balkona na betonski pod. Svojoj ženi, kako nam je rekla nedugo nakon zločina, rekao je kako je ubio djecu i mirno otišao u policiju i prijavio sto je učinio. 

Nedugo nakon zločina o svemu nam je starac koji je bio stanodavac obitelji Rođak u suzama svjedočio kako su djeca zapomagala od bolova i pokazivao tragove zločina na betonskoj podlozi ispod balkona. Svjedočio nam je o izrazito krupnom čovjeku koji je radio kao zaštitar u obližnjem kampu i kojeg su zanimali samo automobili i mobiteli. Djeca su s druge strane živjela u teškim uvjetima, zanemarivana i naposljetku ih je otac pokušao ubiti. Teško je bilo u sudnici  slušati o zvjerstvu monstruoznog oca nad nemoćnom djecom, a o čemu je u presudi detaljno istakao sudac Ivan Marković. Josip Rođak samo je djelomično priznao krivnju, a presudu je odslušao bez riječi.

Josip Rođak priveden na sud JOSIP ROĐAK Završeno suđenje monstrumu koji je bacao djecu s balkona: Prijeti mu 50 godina

- Za vrijeme dok su djeca spavala i ležala, svjestan da su bespomoćna i da mu ne mogu pružati otpor uzimao ih je i bacao jedno za drugim u namjeri da ih usmrti - istakao je sudac županijskog suda Ivan Marković, te u obrazloženju presude pročitao i stravične ozljede koje je prouzroči otac bacajući svoje četvero djece sa balkona na betonsku podlogu. 

- Prijelomi obje očne šupljine, lubanje, krvarenja, lom jagodične kosti, ozljede trbuha, pluća, prijelomi čeone kosti, krvarenja iznad moždane ovojnice... - samo je dio ozljede djece od kojih je jedno bilo životno ugroženo, a dvoje teško ozlijeđeno.

Smrt  je kako je rekao sudac spriječena samo srećom i intervencijom liječnika. Sudac Ivan Marković je presudio Josipu Rođaku za svako kazneno djelo ubojstva u pokušaju po osam godina zatvora, jednu godinu dao mu je i za uvjetnu kaznu prije toga kada je Rođak već bio osuđen zbog zanemarivanja djetetovih prava. Baš ta spoznaja da je zakazao sustav i da se prije zločina Centar za socijalnu skrb već bavio zanemarivanjem djece, podsjetimo, rezultiralo je prije godinu dana prebacivanjem odgovornosti iz ministarstva i centra, traženjem ostavki, prosvjedima... Za to vrijeme djeca su se srećom oporavila od ozljeda i dobile su svu potrebnu skrb.

Josip Rođak priveden na sud zločin na pagu Suđenje monstrumu koji je s balkona bacao djecu: 'Dokumentacija mora u Vrapče'

- Optuženik je djelomično priznao počinjenje djela. Redoslijed bacanja djece s balkona na betonsku podlogu nije utvrđen jer iskaz majke nije bio dosljedan, a ni potvrđen iskazima svjedoka. Opsežno psihijatrijsko vještačenje je utvrdilo da je Rođak disocijalne strukture ličnosti koji ima problema s nagomilavanjem vodene tekućine u moždanoj ovojnici i stoga je bio bitno smanjeno ubrojiv odnosno njegova sposobnost shvaćanja djela je bila bitno smanjena. Svako dijete koje je bešćutno bacao moglo je poginuti i samo srećom ih nije usmrtio. Žrtve su djeca posebno ranjiva zbog svoje niske dobi. Imajući u vidu oštećenje mozga i sreću da djeca nisu smrtno stradala, odlučena je kazna od osam godina za svako djelo osam godina, odnosno jedinstvena kazna od 30 godina. Postoji daljnja opasnost od psihičkog pogoršanja, a time i počinjenja težeg kaznenih djela - obrazložio je presudu sudac Ivan Marković.

 

 

 

Rijeka: Ivan Đikić sudjelovao na znanstvenom skupu o virusu COVID-19
PODRŽAO VLADU I STOŽER
Pet preporuka znanstvenika Ivana Đikića za primjenu novih mjera
Jasminka Horvat Martinović, predsjednica Uprave Wiener osiguranja
EY PODUZETNIK GODINE
Priznanje pozitivnim i uspješnim pričama važnije je nego ikad