Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Saša Ivanišević

Hrvat odbio profesionalni ugovor zbog posla u školi! Otkrio i pravi razlog

Četvrtina finala CEV Challenge kupa, HAOK Mladost Zagreb - Chemik Police
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/4
19.06.2020.
u 13:42

U Hrvatskoj je pedesetak odbojkaških trenera koji su profesionalci u klubovima. Njih plaća grad i oni nemaju nijedan dodatni posao sa strane. To su uglavnom treneri klubova koji se natječu u Super ligi i koji imaju velik odbojkaški pogon

Saša Ivanišević ostat će upisan u povijesti hrvatskog sporta kao prvi, ali ne i posljednji trener koji je odbio ponudu da bude profesionalac u klubu. Naime, nekoliko prijašnjih sezona Ivanišević je bio trener odbojkašica Mladosti s kojima je osvojio dva prvenstva i dva kupa Hrvatske. Radio je kao honorarac jer je istovremeno bio stalno zaposlen kao profesor u Sportskoj gimnaziji.

Ne želim ostati na cesti

– Nemam ništa protiv kluba u kojem sam sjajno radio. Oni su korektno ponudili profesionalni ugovor, ali morao sam se zahvaliti. Jer, odbojka je sport u Hrvatskoj u kojem se ne vrti veliki novac. U redu, mogao sam pristati i onda bi se moglo dogoditi da nakon tri mjeseca dobijem otkaz. I gdje sam onda? Na cesti, bez ikakvog prihoda. Nedavno mi se proširila obitelj, moram razmišljati i o tome i odlučio sam da mi je bolje zadržati stalni posao u Sportskoj gimnaziji gdje sigurno neću dobiti otkaz. Siguran sam da ću svaki mjesec uredno dobiti plaću i neću ovisiti o tome hoće li u nekom klubu biti ili ne biti novca za plaću tog mjeseca – kaže Saša.

Radi li još netko od profesora iz Sportske gimnazije u nekom sportskom klubu?

– Ne, bio sam jedini takav slučaj – rekao je naš sugovornik.

Jedno vrijeme neće ga biti u odbojci, ali to ne znači da će tako biti zauvijek.

– Da se pruži neka dobra prilika, da mogu uz posao raditi i u klubu, prihvatio bih. Zašto ne? Neka slobodno čelnici Mladosti kažu kako sam ozbiljno radio posao trenera. Bez obzira na posao u školi, nisam zakasnio ni na jedan trening. Uvijek sam bio na raspolaganju igračicama kada bi se pojavio nekakav problem. Dakle, mogao sam sve stizati na vrijeme, sve je stvar dobre organizacije – istaknuo je Ivanišević.

Kako je posao vezan uz grad Zagreb tko sve može doći u obzir?

– Samo klubovi iz Zagreba i okolice.

A kada bi došla ponuda iz inozemstva?

– To bi morala biti zaista neka jako dobra ponuda. Nikad ne reci nikad – zaključio je Ivanišević.

U Hrvatskoj ima pedesetak odbojkaških trenera koji su profesionalci u klubovima. Njih plaća grad i oni nemaju nijedan dodatni posao sa strane. To su uglavnom treneri klubova koji se natječu u Super ligi i koji imaju velik odbojkaški pogon.

Profesori tjelesnog na cijeni

– Pedeset-šezdeset trenera nije velik broj kada se zna da je u Mladosti 12 profesionalnih trenera, a kod mene pet. To je već 17 u samo dva kluba – rekao je Nino Matjačić, prvi čovjek ženskog kluba Dinamo.

Od šest profesionalnih trenera u Dinamu Grad Zagreb plaća jednog, a ostalih pet plaća klub.

– Šest profesionalaca na 700 igračica mali je broj pa smo morali dodatno angažirati još desetak licenciranih trenera koje plaćamo honorarno. Ti treneri imaju svoje poslove, a odbojka im je hobi. Inače, ovih pet trenera profesionalaca u klubu plaćamo samo devet mjeseci. Toliko traje sezona. Ostala tri mjeseca su na burzi i to vrijeme koriste da pohađaju ili sami organiziraju odbojkaške kampove, ljetne škole odbojke ili nešto slično – rekao je Matjačić.

Inače, Saša Ivanišević nije jedini odbojkaški trener koji je uz stalan posao bio trener prve ekipe. Takvih primjera ima jako puno, posebice u nižim ligama. Najčešće su profesori tjelesnog odgoja treneri u klubu. I to nije slučaj samo u odbojci, već u rukometu, košarci.

– To je nekako normalno jer profesori tjelesnog imaju najbolji uvid koju djecu uputiti u koji sport. U malim sredinama ti su profesori prava vrijednost. Uostalom, puno je igrača i igračica izašlo iz škole gdje su bili dobro usmjereni – istaknuo je Matjačić.

Jedan od dobrih primjera kako se može vrhunski voditi klub i biti zaposlen jest Ivan Rančić. On je stalno zaposlen na fakultetu i već desetak godina radi, ali kao honorarac u klubu Kaštela, s kojim je bio višestruki prvak Hrvatske.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije