Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kavijar od žitarica

Zdrava i korisna crna riža trebala bi biti sastavni dio prehrane

'divljariza01_nnn_ziv_030910'
'Dunja Despotovic'
04.09.2010.
u 10:30

- Crna riža je divlja, odnosno nije rafinirana, dakle prerađena, i najbolja je među tom vrstom namirnica - kaže nutricionistica Mirna Trumbetaš.

Za razliku od bijelog i smeđeg šećera čija je razlika upitna, vrste riža koje se među ostalim razlikuju i po bojama uistinu je velika, posebno s nutricionističkog stajališta. Od bijele, koja je najsiromašnija hranjivim tvarima do, u posljednje vrijeme sve popularnije, crne ili divlje riže, koja je čini se uistinu najbolji odabir za poboljšanje zdravlja.

Sukladno kvaliteti riže kreću se i njihove cijene, pa je svojedobno u Kini zabranjena crna riža i danas najskuplja na tržištu. Pitanje koje iz toga slijedi je koliko je tko spreman platiti za zdravlje? Ono što se preporuča je divlju rižu miješati sa smeđom također bogatom fitonutrijentima i vlaknima, čime se na najjednostavniji način dobiva optimalni odnos cijene i dobrobiti za vitalnost.

- Divlja riža izuzetno je bogata bjelančevinama, mineralima, vlaknima, B vitaminima te folnom kiselinom. Sadrži vrlo malo masnoća, a odlikuje je i mala kalorijska vrijednost., objašnjava Katarina Komerički Briševac iz bio&bio središnjice u čijim se trgovinama 200 grama divlje riže može naći za 41,90 kuna, te dodaje kako se crna riža može dodavati i u juhe, salate i ostala jela jer im daje poseban okus, pomalo dimljen i iznimno aromatičan.

Kvalitetu ove namirnice, poznate i kao 'kavijar od žitarica' potvrdila nam je i diplomirana nutricionistica Mirna Trumbetaš kroz usporedbu s ostalim vrstama riže.
- Crna riža je divlja odnosno nije rafinirana dakle prerađena i najbolja je među tom vrstom namirnica. U sebi sadrži sve dijelove zrna riže i prema tome sve hranjive tvari, minerale, vitamine, vrlo malo bjelančevina i masti i naravno škrob kao glavni sastojak i ono što je  najvažnije celulozu tj. vlakna koja su neophodna za probavu.

Smeđa riža je pak djelomično glazirana dakle dio sastojaka ima dio nema, dok je bijela riža najsiromašnija hranjivim tvarima jer je glazirana i sve hranjive tvari osim škroba su odstranjene  – objašnjava Trumbetaš te dodaje kako je važno u prehranu uvrstiti sve vrste riže jer 'ukoliko se konzumira samo bijela riža uz to obično ide i bijela tjestenina, bijeli kruh, premalo voća i povrća što sve zajedno često dovodi do problema sa probavom, a nažalost može dovesti i do raka debelog crijeva.'

Da smeđa riža ipak ne zaostaje puno za crnom, potvrđuje i George Mateljan, autor nutricionističke 'biblije' Najzdravije namirnice svijeta gdje objašnjava kako je smeđa riža, baš kao i crna, među ostalim odličan antioksidans što znači da štiti stanice od spojeva koji bi mogli pogodovati nastanku raka te štiti kardiovaskularno zdravlje i smanjuje krvni tlak.

Trebate li pak dodatne razloge za uvođenje divlje riže u prehranu nije na odmet spomenuti činjenicu kako se u Kini upravo ova riža sve do 19. stoljeća konzumirala samo na dvoru cara i kineskog plemstva kao afrodizijak.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar nekakav
nekakav
11:38 04.09.2010.

riža je hrana sirotinje i nema tu neke vrle filozofije. ovaj članak je sponzorski i drukčije da i ne treba gledati. sad budemo opet bombardini s bajkama o povrću bogatom željezom, a kojeg opet organizam ne može iskoristiti. osim ako ne pojedete 6 kila salate dnevno. umjesto jedne fine šnicle.... :) nije problem što jedeš, nego koliko jedeš i što radiš. uvijek je tako bilo i biti će i dalje. sve ostalo je marketing. nije vam čudno da ova neobrađena crna riža ima veću cijenu od bijele, koju itekako treba obraditi, glancati zrnca?!

QU
QuickPlayer
13:18 04.09.2010.

U prethodnom komentaru je jedna velika zabluda. Potpuno je pogrešno brojiti kalorije i ići na dijete. Organizam u vrijeme dijete smanjuje potrošnju energije jer \"smatra\" da je u pitamju opća nestašica hrane (tj. da lovac nije ništa ulovio). Mi smo genetski vrlo isti kao i starovjekovni ili srednjevjekovni ljudi, kad nije bilo industrijske hrane, koncentriranih šećera, tj, kad su se ljudi hranili onim što su pronašli u prirodi. Na industrijsku hranu (koja se počela proizvoditi masovno oko 1800 godine) se ludski geni u nekoliko generacija nisu mogli naviknuti pa je takva hrana šok za organizam. I još gore, kod svake slijedeće dijete rezultati su sve manji pa čak i ako je dijeta žešča. Dijete imaju ogranićeno trajanje. pa kad se čovjek vrati u svakodnevni režim prehrane na kraju je težina VEĆA od one prije niza dijeta.I liječnici to znaju već godinama pa ipak debele ljude upućuju na dijete. Rješenje je u trajnoj promjeni namirnica kojima se hranimo, a ne u količini koja se pojede. Debljina je uzrokovana poremećajem u metabolizmu, dakle, to je bolest,ai debeli ljudi često ne jedu veće kolićine hrane od mršavih.

SA
sanjin003
14:23 04.09.2010.

@nekakav kompa u današnje vrijeme već i vrapci na grani znaju da su rafinirane (\"bijele\")žitarice najgore od svih jer se najkorisniji dio sjemena nalazi u onom što se ukloni,a ostaje ti dio koji ima malu nutritivnu vrijednost,a samoti nabije šećer u krvi.ili ako ćeš konkretno-ljudi koji učestalo konzumiraju bijelu rižu imaju cca 20% veće šanse od prosjeka dobiti dijabetes tip II,oni koji redovito konzumiraju integralnu rižu imaju 20% manje šanse od prosjeka dobiti dijabetes,znači kad zbrojiš to ti je lijepih 40%.ali dobro,ti sve pripiši marketingu :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije