
Za razliku od bijelog i smeđeg šećera čija je razlika upitna, vrste riža koje se među ostalim razlikuju i po bojama uistinu je velika, posebno s nutricionističkog stajališta. Od bijele, koja je najsiromašnija hranjivim tvarima do, u posljednje vrijeme sve popularnije, crne ili divlje riže, koja je čini se uistinu najbolji odabir za poboljšanje zdravlja.
Sukladno kvaliteti riže kreću se i njihove cijene, pa je svojedobno u Kini zabranjena crna riža i danas najskuplja na tržištu. Pitanje koje iz toga slijedi je koliko je tko spreman platiti za zdravlje? Ono što se preporuča je divlju rižu miješati sa smeđom također bogatom fitonutrijentima i vlaknima, čime se na najjednostavniji način dobiva optimalni odnos cijene i dobrobiti za vitalnost.
- Divlja riža izuzetno je bogata bjelančevinama, mineralima, vlaknima, B vitaminima te folnom kiselinom. Sadrži vrlo malo masnoća, a odlikuje je i mala kalorijska vrijednost., objašnjava Katarina Komerički Briševac iz bio&bio središnjice u čijim se trgovinama 200 grama divlje riže može naći za 41,90 kuna, te dodaje kako se crna riža može dodavati i u juhe, salate i ostala jela jer im daje poseban okus, pomalo dimljen i iznimno aromatičan.
Kvalitetu ove namirnice, poznate i kao 'kavijar od žitarica' potvrdila nam je i diplomirana nutricionistica Mirna Trumbetaš kroz usporedbu s ostalim vrstama riže.
- Crna riža je divlja odnosno nije rafinirana dakle prerađena i najbolja je među tom vrstom namirnica. U sebi sadrži sve dijelove zrna riže i prema tome sve hranjive tvari, minerale, vitamine, vrlo malo bjelančevina i masti i naravno škrob kao glavni sastojak i ono što je najvažnije celulozu tj. vlakna koja su neophodna za probavu.
Smeđa riža je pak djelomično glazirana dakle dio sastojaka ima dio nema, dok je bijela riža najsiromašnija hranjivim tvarima jer je glazirana i sve hranjive tvari osim škroba su odstranjene – objašnjava Trumbetaš te dodaje kako je važno u prehranu uvrstiti sve vrste riže jer 'ukoliko se konzumira samo bijela riža uz to obično ide i bijela tjestenina, bijeli kruh, premalo voća i povrća što sve zajedno često dovodi do problema sa probavom, a nažalost može dovesti i do raka debelog crijeva.'
Da smeđa riža ipak ne zaostaje puno za crnom, potvrđuje i George Mateljan, autor nutricionističke 'biblije' Najzdravije namirnice svijeta gdje objašnjava kako je smeđa riža, baš kao i crna, među ostalim odličan antioksidans što znači da štiti stanice od spojeva koji bi mogli pogodovati nastanku raka te štiti kardiovaskularno zdravlje i smanjuje krvni tlak.
Trebate li pak dodatne razloge za uvođenje divlje riže u prehranu nije na odmet spomenuti činjenicu kako se u Kini upravo ova riža sve do 19. stoljeća konzumirala samo na dvoru cara i kineskog plemstva kao afrodizijak.
Osim prema nutritivnoj kvaliteti riže se
Osim prema nutritivnoj kvaliteti riže se razlikuju i prema načinu pripreme, pa je tako one koje su bogatije hranjivim tvarima potrebno malo duže kuhati.
Bijela riža
- Na jednu šalicu riže dodati dvije šalice vode, posoliti i pustiti da zakuha. Smanjiti vatru i kuhati poklopljeno 20 minuta.
Smeđa riža
- Pustiti da voda i sol zakipe. Oprati rižu hladnom vodom te ju dodati u kipuću vodu i pustiti da ponovno zakipi, a nakon toga smanjiti vatru i poklopiti lonac. Kuhati na laganoj vatri oko 45 minuta
Crna riža
- Dobro oprati rižu, zagrijati dvije šalice vode i dodati jednu šalicu riže, posoliti i kuhati 45 minuta. Jedna šalica divlje riže kuhanjem će se povećati čak tri do četiri puta.
Tradicionalna biljka mnogih indijanskih
Tradicionalna biljka mnogih indijanskih plemena, manomin ili \'dobri plod\' odnosno divlja riža kako su je nekoć zvali u stvari uopće nije riža već vrsta trave. Francuzi su ju pak nazivali „folles avoines“ što znači luda zob jer su istraživači bili impresionirani snagom Indijanaca te su njihovu veliku vitalnost pripisivali upravo konzumiranju divlje riže.
Iz Planetopijine kuharice Tvrtka &Scaron
Iz Planetopijine kuharice Tvrtka Šakote, chefa restorana Nova
Juha s divljom rižom, tofuom i rajčicom
- žlica maslinovog ulja
- žlica suncokretovog ulja
- 250 g svježeg tofua narezanog na trakice
- glavica nasjeckanog crvenog luka
- 3 režnja češnjaka, nasjeckanog
- 200 g usitnjene svježe rajčice
- 120 g kuhane divlje riže
- 1 crvena paprika
- 50 g dimljenog tofua narezanog na kockice
- 1 l temeljca za domaću juhu
- žlica zelenih maslina
- žličica kapara
- 2 mrkve
- 2 listića svježe kadulje
- sol, papar, origano
U teflonskoj tavi pržite svježi i dimljeni tofu na suncokretovom ulju dok ne porumeni pa ga posolite i popaprite te ostavite u zdjelici.
Zagrijte maslinovo ulje i na njemu 7-8 minuta pirjajte luk i češnjak. Dodajte mrkvu, papriku i nastavite pirjati još 2-3 minute. Dodajte rajčicu, tofu, origano i temeljac te kuhajte 30 minuta. Na kraju dodajte začine, masline i kapare te unaprijed skuhanu divlju rižu. Posolite i popaprite.