Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vatreno upozorenje

Zagrebačkom arhitektu zapalili automobil

Davor Puklavec/PIXSELL, ilustracija
14.09.2017.
u 13:00

Sve se odigralo u utorak sat vremena prije ponoći, a automobil je bio parkiran pred arhitektovom kućom kod Autobusnog kolodvora.

Taman sam se spremio i legao u krevet kad se začuo snažan prasak, zvučalo je kao lom stakla. Odmah nakon praska upalio se alarm. Istrčao sam iz kuće na ulicu kako bih vidio što se događa, prepričava arhitekt Hrvoje Bertović scene koje su se odigravale pred njegovom kućom u Čubranovićevoj ulici preko puta zagrebačkog Autobusnog kolodvora u utorak oko 23 sata.

Čim je izišao na ulicu, imao je što i vidjeti – njegov automobil bio je u plamenu, a vatra je u minutu do dvije, koliko je prošlo otkako se oglasio alarm, zahvatila veći dio unutrašnjosti vozila.

Sporovi protiv Grada

– Nije to nikakav skupi automobil, riječ je o monovolumenu starom 16 godina, ali nije poanta u šteti koja mi je napravljena, nego u tome da mi netko ovakvim činom želi nešto poručiti – kazuje Bertović aludirajući na to da bi se ovdje moglo raditi o nekoj vrsti upozorenja. Ali, kako tvrdi, ne zna od koga niti zbog čega, jer mu unatrag nekoliko godina baš nitko nije prijetio. U zagrebačkoj policiji potvrdili su kako tragaju za nepoznatim počiniteljem koji je benzinom polio unutrašnjost automobila, a događaj su okarakterizirali kao dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.

– U proljeće 2000., dok sam išao na razgovor za posao, na ulici su mi s leđa prišla dvojica muškaraca i pretukla me. Policija ih je poslije obojicu pronašla i privela, a pretučen sam jer godinama vodim sporove s Gradom Zagrebom, odnosno ulažem žalbe na nezakonite lokacijske dozvole koje Grad izdaje. U posljednjih 20-ak godina podnio sam desetke takvih žalbi. Dok policija ne pronađe počinitelja, mogu samo nagađati je li mi zbog toga zapaljen automobil – kaže zagrebački arhitekt.

Nisam nikome dužan

– Živim samo od svog rada i nisam nikome dužan nikakav novac, a u sukobe općenito ne volim ulaziti, zbog čega me još više šokira ovakav čin – zaključio je Bertović. Inače, prema statistikama MUP-a, gotovo svakog dana u Hrvatskoj izgore dva vozila. Konkretnije, u 2015. izgorjela su 623, a lani 630. Uzrok požara u oko 90 posto slučajeva je samozapaljenje zbog neispravnosti vozila. U slučajevima poput ovog, kada su požari namjerno podmetnuti, razriješeno ih je oko 30 posto, u čemu veliku ulogu igra to što vatra uglavnom uništi gotovo sve korisne materijalne tragove.  

  

Komentara 1

Avatar Papatest
Papatest
20:23 14.09.2017.

Čini mi se da si nešto krivo sazidao

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije