Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Za hobotnicu traže i 140 kn: Umjesto da pojeftine, morski proizvodi poskupjeli

Na ribarnici na zagrebačkom Dolcu bogata je ponuda morskih delicija, no zbog paprenih cijena i nedostatka jeftine srdele i inćuna potrošači ribu kupuju i na dekagrame
26. siječnja 2019. u 15:30 62 komentara 12565 prikaza
riba na Dolcu
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Nema PDV veze s cijenama naše ribe. Mi moramo plaću zaraditi – odgovor je koji su jučer gotovo uglas ponavljali prodavači na ribarnici na Dolcu. I na zagrebačkih minus 8 celzijevaca ponuda morskih delicija bila je više nego obilna. Jedino što su u oči bole njihove paprene cijene – i premalo kupaca od kojih su neki, zastrašeni cijenama, kupovali i na dekagrame.

riba na Dolcu Blagdanski stol Bakalar je kralj, ali za Badnjak sve više traže i domaću ribu

Visok datum, manje kupaca

Ništa od početka nove godine od ribe nije pojeftinilo u skladu s 12% nižim PDV-om, priznaju nam prodavači iz Ora Adriatice opravdavajući se kako njihove cijene ovise o godišnjem dobu, ulovu, ponudi i potražnji – i gazdi.

Kilogram hobotnice na Dolcu jučer je tako stajao i 120 kuna, što je, tvrdili su mnogi, i “jeftino jer je u posljednjih godinu dana rijedak ulov”. Na zagrebačkom Kvatriću riba je pak skuplja i 20%, što tom glavonošcu diže cijenu na oko 140 kuna, a kako glavnina morskog ulova u pravilu “putuje” u Zagreb, cijenama su ovih dana šokirani i Primorci i Dalmatinci. I na šibenskoj se ribarnici, primjerice, ta “riba s korijenjem” kako joj tepaju, prodaje za 140 kuna, u Rijeci i za 150. Među najjeftinijim ribama na Dolcu jučer se izdvajala na jednom mjestu mačka za 10 kuna (koju većina ribara baca natrag u more), sitna trlja za 30 kuna te skuša za 30-50 kuna. No s njome oprezno! S obzirom na lovostaj na sitnu plavu ribu i privezane plivarice srdelare za obalu do 14. veljače, zbog čega ni srdele i inćuna nema u ponudi, skuše sigurno nisu svježe.

Riba e, da... Zbog ovoga biste ribu trebali jesti češće od jednom tjedno

– Iako to prodavači ne govore, te “svježe” skuše mogu biti samo odmrznute – kaže nam ribar D. B. (podaci u redakciji) ističući kako je hobotnica pak precijenjena. Ribari je u veleprodaji ne prodaju za više od 50-60 kuna za kilogram, tvrdi on, dok Josip iz Zagreba ističe kako njemu 120 kuna za pozamašne komade oborite ribe nije puno dati jer se ne lovi masovno poput srdela. No kako s astronomskim cijenama koje su jučer stajale uz nju povećati mizernu hrvatsku potrošnju od svega 10-ak kilograma po glavi, dok prosjek EU iznosi čak 20 kilograma.

VIDEO Pogledajte kolike su plaće u Njemačkoj

– Visok je datum i nema srdele – objašnjava jedna od prodavačica te dodaje kako škampi XL po cijeni od 220 kuna, kovači za 215, jadranske lignje peškafonde od 150, arbuni od 160 kuna idu uglavnom za restorane.

– Ribu po toj cijeni može si možda priuštiti 10 ljudi u Zagrebu – ljutit je ribar D. B.

NIŽI PDV VIDEO Hoćemo li od 2019. lakše živjeti? Evo što bi trebalo pojeftiniti

Listovi ili švoje jučer su se prodavali za 120 kuna, a iako najbolje, kako kažu prodavači, ide riba srednjih cijena, za 50-60 kuna, teško je jučer bilo naći išta u tom rangu osim cipla, muzgavaca, pastrve i šarana, s time da je kralj ribnjaka na nekim štandovima dosezao cijenu i od 65 kuna.

– Cijene dirigira more, a naše su marže svega 20% jer ipak ne možemo volontirati. A treba i štand platiti i dovesti tu ribu – tvrdi Milena Vujasinović iz Ora Adriatice. Neki prodavači tvrde kako ih ribari i ucjenjuju cijenama. Pri iskrcaju ribe moraju kupiti sve što im se nudi ili ne dobiju ništa – i platiti odmah, dok ribari tvrde kako su cijene preprodavača bezobrazne i prenapuhane, marže i 100%, a smanjenje PDV-a farsa jer cijene ribe nisu pale, jednako kao ni mesa, voća ili povrća.

U očekivanju srdele

– Komu se jede jeftinija srdela, neka je zato kupi smrznutu u Lidlu. Kad se odmrzne, krvava je kao da je netom ulovljena – kazao nam je D. B. čudeći se kako su i sitniji oslići ili moli na ribarnicama ovih dana 50 kuna. No kako bi se ostavilo prostora za eventualni dodatni rast cijena, prodavači su jučer plašili kupce kako ribari zbog najavljene bure idućih dana neće na more. Zato je valjda i morski pas dosezao cijenu od 70 kuna, na Kvatriću i 90, gavuni 80, a tuna i 135 kuna.

'danas jedemo ribu' U svim školama sada će se jesti više ribe

– Sva je riba poskupjela za najmanje 10 kuna u odnosu na kraj 2018. – kaže nam jedan od prodavača. A tako će vjerojatno biti sve dok se na pultove ne vrate srdele na koje zabrana ribarenja zbog mrijesta traje do 14. veljače na području cijelog ribolovnog mora RH. Da to ima smisla, pokazuje i pecatura (broj riba u kilogramu) koja se u posljednjih godinu dana u prosjeku smanjila za desetak komada (s 50-55 do 40-45). No razmišlja se i da se od 15. do 28. veljače ograniči ribolovna aktivnost po plovilu na maksimalno pet ribolovnih dana tijekom tog razdoblja te ulov na maksimalno 35 t male plave ribe po plovilu.

>> Što nam donosi smanjenje PDV-a?

IZ ISTANBULA STIGLI U ZAGREB
Svaki dan pripremamo 30 vrsta baklava, nismo ih mogli napeći ni usred krize
Otok Rab
Kraljevska oaza
Otok Rab: Istražite otok sreće koji skriva najljepše pješčane plaže na kojima se kupao i britanski kralj Edward VIII.
  • prajdali100:

    140 !!!!!!!!!! Čega majku vam bezobraznu.Dabogda propali.

  • Zlatousti Hrvat:

    Ja sam mislio da cijenu dirigira nizi pdv, a kad ono cijenu dirigira more i visoki datum.. Eeeeee Hrvatice i Hrvati, da Vam se obratim na jeziku koji razumijete: beeeee beeeee beeee

  • than:

    A onda je kao glavna vijest u Plodovima zemlje kako jedemo malo ribe. Po ovim cijenama dobro da ju uopće i jedemo. Znači u prosjeku su povećane plaće za krak jedne hobotnice. Zlato doba u maloj Svicarskoj.