Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
određeni nivo imuniteta, ali...

WHO: Pad opreza oko Covid-19 mogao bi stvoriti savršene uvjete za pojavu nove smrtonosne varijante

koronavirus
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
02.12.2022.
u 19:58

Glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus tom izjavom promijenio je ton samo nekoliko mjeseci nakon što je rekao da svijet nikad nije bio u boljem položaju da okonča pandemiju

Propusti u strategijama za borbu protiv covida-19 ove godine nastavljaju stvarati savršene uvjete za pojavu nove smrtonosne varijante, u vrijeme dok dijelovi Kine svjedoče rastu broja zaraženih, rekao je u petak glavni tajnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus tom izjavom promijenio je ton samo nekoliko mjeseci nakon što je rekao da svijet nikad nije bio u boljem položaju da okonča pandemiju. "Puno smo bliže tome da možemo reći da je izvanredna faza pandemije gotova, ali još nismo došli do toga", rekao je Tedros u petak.

WHO procjenjuje da oko 90 posto svjetske populacije danas ima određeni nivo imuniteta na covid-19, bilo zbog prethodne infekcije ili cijepljenja. "Izostanak testiranja i cijepljenja nastavlja stvarati savršene uvjete za pojavu nove zabrinjavajuće varijante koja bi mogla uzrokovati značajnu smrtnost“, rekao je Tedros.

Brojevi zaraženih u Kini ruše rekorde te su nakon mjeseci pada oni počeli rasti i u dijelovima Velike Britanije. Daljnje ublažavanje obveze testiranja na koronavirus i uvjeta karantene u petak je u dijelovima Kine dočekano s mješavinom olakšanja i zabrinutosti, dok stotine milijuna čekaju očekivanu promjenu u nacionalnim politikama protiv virusa nakon proširenih društvenih nemira.

"Iako covid-19 i gripa za mnoge mogu biti blage infekcije, ne smijemo zaboraviti da mogu uzrokovati teške bolesti ili čak smrt za one najugroženije u našim zajednicama", upozorila je Mary Ramsay, direktorica programa javnog zdravlja pri Agenciji za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva.

WHO je pozvao vlade na globalnoj razini da se usredotoče na dopiranje do rizičnih skupina, kao što su ljudi stariji od 60 godina i oni s drugim bolestima, da bi se cijepili.

Komentara 3

Avatar prodao sam  ukrajnu
prodao sam ukrajnu
20:10 02.12.2022.

Medicinska sestra, koja je hrabro odlučila da ne ubija penzionere eksperimentalnim kovid otrovima i umjesto toga ubrizgala čak 8.600 doza fiziološkog rastvora - jučer je na njemačkom sudu oslobođena svih optužbi. Medicinska sestra Crvenog krsta Antje T. (39) uhapšena jee za vreme diktature zbog sumnje da je vakcinisala hiljade penzionera u centru za vakcinaciju u Nemačkoj, kako je rekla, vakcinom Pfizer, a u stvari im je ubrizgavala bezopasni fiziološki rastvor. To su otkrili korona diktatori primetivši da samo u njenoj "grupi pacijenata" niko nije umro nakon vakcinacije, iako su svi stari, dok je u grupi njenih koleginica smrt bila masovna pojava. Priznala je i rekla da ne želi na svojoj savjesti da nosi ljude jer je primijetila da ima mnogo nuspojava nakon vakcinacije i kod mladih, a kamoli kod starih. Okružni sud u Oldenburgu, Donja Saksonija, dobio je simboličnu uslovnu kaznu od šest meseci (čisto da bi je sprečila da tuži državu za naknadu štete). Antje T. od 5. marta do aprila 2021. godine vakcinisano je 8.600 pacijenata koji su uglavnom bili penzionisani bolnički radnici, vaspitači i lekari stariji od 70 godina.

V0
Vlaskoulicanec3.0
10:00 03.12.2022.

Opet ovaj plaćenik!!!

WT
WTF!
11:34 03.12.2022.

Jel možda navodni novi soj XBB,koji navodno stiže iz Singapura u Australiju u pitanju? Navodno,još "pametniji" soj od svih prijašnjih,pa uredno zaobilazi sve dosadašnje pripravke. Propaganda za eksperimentalnu gensku terapiju i dalje u toku. Učinkovito i efikasno " cjepivo",samo ??? na koji način.🤨

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije