Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Večernji TV

VIDEO Bauk: Neka Milanović isti kriterij kao za Puhovskog primijeni i na Mesića. Drag mi je Zoki, draža mi je istina

Emisiju je moguće pratiti na portalu i društvenim mrežama Večernjeg lista.
11. lipnja 2021. u 12:02 20 komentara 28956 prikaza
Dan nakon potresa u Petrinji i okolnim selima
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

SDP-ov zastupnik Arsen Bauk gostovao je danas u emisiji Večernjeg TV-a. Tamo je govorio o raspuštanju stranačkih organizacija, rezultatima nedavnih lokalnih izbora i stanju u pravosuđu s voditeljicom Petrom Maretić Žonjom. 

 

Na pitanje je li bilo nužno pokrenuti postupak raspuštanja stranačkih organizacija, Bauk je kazao da je to predložilo Predsjedništvo stranke glavnom odboru koji će odlučiti. 

– Pretpostavljam da se radi o tome da je ocijenjeno kako se zbog loših rezultata trebaju pokrenuti nekakve mjere predviđene statutom. U medijima se spominje raspuštanje članstva, no to je promijenjeno od 2018. godine. Mehanizam koji je bio još od 1990-ih nije se mijenjao sve dok to nije postao problem – ustvrdio je. 

Naveo je kako obični članovi neće imati problema s ponovnim učlanjenjem. Upitan o tome hoće li ponovo biti primljeni istaknuti članovi poput Davora Bernardića, Ive Josipovića, Nikše Vukasa, Bauk je ustvrdio da će o tome odlučiti lokalno tijelo stranke. Kao primjer naveo je slučaj Renata Petaka koji nije primljen u SDP na temelju odluke lokalnog tijela stranke. 

– U vezi s nekim imenima koja ste spomenuli, a koja su javnosti poznatija, siguran sam da će se vrlo pažljivo donositi odluke o nekome da ne bude primljen ponovno. Mislim da će u načelu većina, ako ne i svi, ponovo biti članovi.

– Sutra se glasa o prijedlogu Predsjedništva. Odluka o tome hoće li se raspustiti stranačke organizacije je test. Svi u Predsjedništvu toga su svjesni – nadometnuo je. 

Zagreb: Presuda Daliboru Čolaku i Marinu Opačku za prometnu nesreću POGINULA STUDENTICA Nesreća iz 2010.: Čolak dobio dvije godine zatvora, Opačak oslobođen, rasplakao se kad je čuo

Upitan o mogućem raspuštanju splitske organizacije, kazao je kako ne zna ništa o tome. 

– Rekao bih da dobar dojam ne treba kvariti brojkama. Imali smo 22 grada, izgubili smo par, dobili smo par. U Novoj Gradišci nas je pobijedio DORH. Lokalni izbori dokaz su da u SDP-u ima vodstva koje su na lokalnoj razini građani prepoznali. 

– Svaka stranka ima dvije opcije. Ili ste u opoziciji ili u koaliciji. Koja je razlika između suradnje i koalicije? U koaliciji možemo se dogovarati. Je li nama Možemo ideološki nespojiv? Ne. Ako uspijemo prezentirati u toj suradnji koji su naši stavovi, onda je to dobra stvar. Sporazum o tome će doći na Predsjedništvo i oni će to vidjeti i glasovati o tome. 

– Kako stvari stoje, u sljedeće izbore vodit će nas Peđa Grbin – nadometnuo je komentirajući stanje u stranci. 

O kritikama predsjedniku Milanoviću

– Moj je stav da predsjednik Milanović osuđuje zločine koji su se dogodili u Osijeku koje su počinili oni ''s naše strane'' i da bi u tom smislu presuda značila trenutačno oduzimanje odlikovanja. On očito na sebe nije htio preuzeti ulogu Ustavnog suda, Vrhovnog suda, Županijskog suda ili nije htio držati predmet u ladici jer kako bi inače mogao kritizirati one druge koji drže predmete u ladici – kazao je. 

– A što se tiče, to me niste pitali, svjedočenja Puhovskog u Haagu, ja bih volio da se isti kriterij predsjednika Milanovića primijeni i za Stjepana Mesića. Po mene kriterij Puhovskog i drugih jest u tome jesu li govorili istinu ili nisu.

Na pitanje je li se štedio Stipe Mesić, Bauk je nekoliko puta rekao ''ne'' i kazao sljedeće: Govorit ću ono što je on govorio: ''Drag mi je Zoki, ali mi je draža istina.'' Mislim, Zoki mi je jako drag, ali mi je istina još draža.

– Ako je Puhovski u Haagu govorio istinu, onda ga ne treba prozivati jer je istina uvijek na našoj strani – ustvrdio je poznati SDP-ovac. 

burno jutro! Skrivio dvije prometne nesreće u nekoliko minuta pa odbio testiranje na alkohol i droge

Upitan treba li prozivati Stipu Mesića zbog iste stvari, kazao je: – Volio bih čuti taj kriterij. Poznajem dosta dobro Zorana Milanovića i znam da u većini stvari dijelimo iste stavove, u dosta stvari slične stavove, a ono u čemu se razlikujemo jest razumijevanje razlika. Malo mi je žao kada on te stvari svojim načinom izražavanja dovede u pitanje i onda ga mi moramo kritizirati. Kako ću ga ja kritizirati kad znam da ono što misli nije baš tako rekao? Neka on malo bolje objasni da ne ostavlja upitnike. Ako ne može on, neka onda Nikola Jelić napiše. Što da kažem... 

Na pitanje slaže li se s tvrdnjom predsjednika Milanovića da je hrvatsko pravosuđe ustvari HDZ-ovo pravosuđe, kazao je kako ima relativnu većinu i da je upravo o tome malo prije govorio u Saboru. 

– Meni je ta ocjena ide najviše po postupanju Visokog upravnog suda kad je Plenković tužio. Nisam za to da Visoki upravni sud i Ustavni sud igraju ulogu gornjeg doma Hrvatskog sabora.

Emisiju je moguće pratiti na portalu i društvenim mrežama Večernjeg lista. 

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Ivana Paradžiković
Novi izazovi
Pogledajte koji je prvi javni angažman Ivana Paradžiković odradila nakon odlaska s Nove TV
Renault Twingo
DOBRA ODLUKA
Nakon dugo vremena sjela u auto i oduševila se
 • Marko_zg:

  Ako ćete sve primiti natrag, zašto onda uopće raspuštate? Ima li tu slučajno kakav plan, cilj, ideja? Ili se, po običaju, skriva?

 • Avatar B.Geserit
  B.Geserit:

  Istina vam draga?! Pa vi istinu govorite samo kad se zabunite

 • miko:

  Ajde Bauk ne jedi govna. Najveća ljenčina među vama ljenčinama