Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

HUB: odluka Suda EU nije primjenjiva u Hrvatskoj, zakonodavac je konverzijom uravnotežio prava i obveze za kredite u CHF

Bankari se brane da su potrošači prije prihvaćanja konverzije već znali za nepoštenost njihovih promjenjivih kamata
10. srpnja 2020. u 14:51 4 komentara 1581 prikaza
Zdenko Adrović
Foto: PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Jučer donesena presuda Europskog suda C-425/18 nije primjenjiva na sudske postupke u Hrvatskoj, budući da su sporazumi o konverziji u Hrvatskoj sklopljeni temeljem zakona i na osnovi jasno propisanih i zakonom utvrđenih uvjeta i parametara.

Europski sud Pljuska Vrhovnom sudu RH Sud Europske unije: Sporazum o konverziji nevaljan je ako potrošač nije informiran o ništetnosti kamatne stope

Za hrvatske okolnosti relevantnija je jučerašnja odluka Europskog suda C-81/19, u kojoj je zaključio da se Direktiva 93/13 o nepoštenim uvjetima u potrošačkim ugovorima ne primjenjuje na ugovorne odredbe koje su odraz prisilnih normi nacionalnog zakonodavstva, odnosno, u hrvatskim okolnostima, na odredbe sporazuma o konverziji. Naime, podrazumijeva se da je nacionalni zakonodavac svojom intervencijom uspostavio ravnotežu između svih prava i obveza ugovornih strana – oglasila se danas i Hrvatska udruga banaka o jučerašnjoj presudi Suda EU prema kojoj potrošači koji u trenutku sklapanja konverzije nisu znali da će nepoštene odredbe biti proglašene ništetnima imaju pravo na obeštećenje bez obzira na konverziju. 

Bankari ističu da su sporazumi o konverziji u Hrvatskoj sklopljeni slobodnom voljom na strani potrošača, a prinudom zakona na strani kreditora, na osnovi jasno propisanih i zakonom utvrđenih uvjeta i parametra, koje kreditori nisu ni mogli, ni smjeli komunicirati potrošaču ikako drukčije nego što je propisano zakonom. No, smatraju da sporazum o konverziji ne bi bio bi protivan europskom pravu ni u slučaju da nije sklopljen temeljem zakona jer se u trenutku sklapanja sporazuma o konverziji već vodio kolektivni postupak Udruge Potrošač i već je bila objavljena pravomoćna presuda o dijelu zahtjeva koji se odnosio na promjenjive kamatne stope.

- Shodno tome, svaki potrošač je prije prihvaćanja konverzije točno znao za utvrđenu nepoštenost originalnih kamatnih odredbi, a na temelju samog zakona je znao i za točno definirane kamatne stope koje se primjenjuju sporazumom o konverziji umjesto prvotno ugovorenih, i to unatrag od prvog dana otplate – argumentira HUB te dodaje da je iz tog razloga svaki potrošač imao mogućnost odlučiti hoće li obeštećenje ostvariti sklapanjem sporazuma o konverziji ili će iskoristiti sudski put zaštite. 

Rijeka: Nastavak suđenja Ivanu Tomljanoviću za ubojstvo i pokušaj ubojstva ŽALBA IVANA TOMLJANOVIĆA Maksimalna kazna mu umanjena za pet godina jer ga nije pokušao ubiti iz bezobzirne osvete

Udruga Franak na konferenciji za novinare prejudicirala je ovakvu reakciju banaka: 

- Banke se u Hrvatskoj brane konverzijom u onim sporovima gdje se radi o konvertiranim kreditima i tvrde da smo konverzijom obeštećeni i nemamo nikakvih prava. S druge strane, banke su tužile Republiku Hrvatsku zbog konverzije. To je prijetvorno i prljavo ponašanje banaka, gdje u Hrvatskoj žele ovce, a u Washingtonu žele novce – polemizirao je aktivist Udruge Franak Goran Aleksić te dodao da banke moraju vratiti preplaćenih 15 milijardi kuna dužnicima u švicarcima te još pet milijardi euro i kunskim dužnicima za ništetnu promjenjivu kamatnu stopu. 

VIDEO: Konferencija za novinare Udruge Franak o presudi Suda EU, snimila:  Valentina Wiesner 

Pravorijek će dati Vrhovni sud koji vodi nekoliko revizija pravomoćnih sporova na tu temu. Franak nema namjeru pokretati novi ogledni postupak jer, kako ističe Aleksić, nema povjerenja da bi Vrhovni sud donio odluku kako su krediti ništetni zbog prethodnih odluka koje ne idu u tom smjeru. Zbog toga će uputiti prethodno pitanje Sudu Europske unije. Odvjetnica Patricia Đurić napomenula je kako će, u svjetlu europske prakse i najnovije odluke Suda EU i Vrhovni sud zacijelo svojom odlukom, nastavno na svoju raniju odluku Rev-2868/18, kojom je potrošačima u konvertiranim kreditima priznat pravni interes utvrđivanja ništetnosti odredbi osnovnog ugovora, ovaj put meritorno odlučiti o njihovim pravima na puno obeštećenje te konačno zajamčiti djelotvornu zaštitu potrošača sukladno Direktivi 93/13. 

Vremena za tužbe za dužnike u švicarskim francima ima do lipnja 2023., uz one koji su kredite konvertirali, i za one koji su kredite već otplatili ili ih nisu konvertirali, kao i za kunske i euro dužnike za promjenjivu kamatnu stopu.  

 

ZŠEM
ZŠEM
Zbog ovih profesora gotovo svi studenti pronađu posao u prvoj godini dana nakon završetka studija
 • Tihomir65:

  Bankari se brane da su potrošači prije prihvaćanja konverzije već znali za poštenosti njihovih promjenjivih kamata. Tko je korektan i normalan i pošten dat će pravo bankama. Vjerujem Krivica je Mutavi mucavi Rohatinski i drugi pametni koji su "ne znam" ... prikaži još!" ali si mislim da su morali milione dobiti kao nagradu (MITO) u Eurima jer su pristali i od strane RH . Republike Hrvatske jednostavno legalizirali super štetne ugovore za svoje građane . ( ikao su EU stanovnici , pljačkani kao da su Srbijanci s vi jer i njima su isto tako podvalili -oni nisu EU ) Praktički je velika zločinačka organizacija koja je to učlanili da se narod dovede u zamku i p.m. - legalnim putem odere. Uskok nije dobio zadatak da tu malo jer bi miljarde morali ljudima vračati !!! Banka je u pravu ako ti daje kredit u visini 1% 5% 10% ili hoćeš da uzmeš i potpišeš za 50 % ili ono koliko mi padne na pamet a ovaj sistem im je dobro došao u sprezi sa zločinačkom organizacijom ; Privatne posuđivače siromahe love i pričaju o lihvarenju kad neko par tsto tisuća popuši .. Vidimo i to sud na kraju morao priznati nakon toliko zločinačke pljačke pa dosta je . Ali smo zato što sud nije pravoga krivca teretio to je to zlo !!!!

 • Deleted user:

  Ma daj što se razvlačite toliko po sudovima što su platili platili su ovo im odpišite i bit će zadovoljni.

 • Avatar southman
  southman:

  Stvarno ste naivni !