Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽALBA IVANA TOMLJANOVIĆA

Maksimalna kazna mu umanjena za pet godina jer ga nije pokušao ubiti iz bezobzirne osvete

Rijeka: Nastavak suđenja Ivanu Tomljanoviću za ubojstvo i pokušaj ubojstva
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/3
10.07.2020.
u 07:53

Prema optužnici, Tomljanović je u rujnu 2017. u Senju hicima iz pištolja usmrtio Tomislava Lopca, redara  disko-kluba Konoba te je pokušao ubiti goste lokala Tina Rončevića i Josipa Mesića

Maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora na koju je Ivan Tomljanović  (58) lani u studenom na Županijskom sudu u Rijeci bio  osuđen zbog teškog ubojstva i dva pokušaja ubojstva, Vrhovni sud umanjio je za pet godina. Tomljanović, koji je odlukom Vrhovnog suda sada osuđen na jedinstvenu  kaznu od 35 godina zatvora, ima pravo  na još jednu žalbu jer je riječ o kazni dugotrajnog zatvora. S presudom mu je izrečena i  mjera obaveznog liječenja ovisnosti o alkoholu.

Prema optužnici, Tomljanović je u rujnu 2017.  u Senju hicima iz pištolja usmrtio Tomislava Lopca, redara  disko-kluba Konoba te je pokušao ubiti goste lokala Tina Rončevića i Josipa Mesića. Tome je prethodila svađa nakon što je Mesić od pijanog Tomljanovića, koji je dosađivao njemu i njegovu društvu, zatražio da napusti klub. Tomljanović je tada od redara Lopca tražio da ga zaštiti, na što mu je ovaj rekao da ga ostavi na miru te da izađe iz kluba, dok ga je Mesić udario nogom u stražnjicu pa je Tomljanović pao, na što se dio gostiju smijao.

Tomljanović je potom otišao kući i uzeo pištolj i revolver s više desetaka komada streljiva te se vratio u klub s ciljem da se osveti onima koji su ga ismijavali i ponižavali. Prvo je hicem iz pištolja u grudi pogodio Mesića, koji je ipak uspio pobjeći iz kluba, a zatim je s više hitaca pogodio Lopca koji ga je na podu molio da ga ne ubije, ali mu je Tomljanović iz neposredne blizine pucao u glavu. Rončević je tada pokušao pobjeći iz kluba, ali ga je Tomljanović stigao te mu pucao u glavu. Nakon pucnjave pokušao je pobjeći, ali ga je savladao jedan gost kluba i zadržao do dolaska policije. Lopac je umro na mjestu događaja, dok su Rončević i Mesić preživjeli zahvaljujući brzoj medicinskoj pomoći.

Za teško ubojstva Lopca bio je osuđen na 25 godina zatvora, za pokušaj teškog ubojstva Rončevića na 15 te na 10  za teški pokušaj teškog ubojstva Mesića, što je objedinjeno u maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora. Tomljanović se teretio da je djela počinio iz bezobzirne osvete, no Vrhovni  sud je smatrao da se  u slučaju pokušaja ubojstva Rončevića ne radi o pokušaju teškog ubojstva iz bezobzirne osvete.

Stoga su tu kaznu s 15 umanjili na osam godina zatvora. Pojasnili su da se djela iz bezobzirne osvete čine , hladnokrvno, planirano i promišljeno uz potpuni izostanak osjećaja odgovornosti kako bi se nanijela patnja osobi kojoj se „osvećuje“.
 - Rončević nije  bio sudionik incidenta koji je prethodio počinjenu kaznenih djela nego je riječ o spletu okolnosti u kojima se on slučajno zatekla. Dakle, riječ je o pokušaju ubojstva, a ne  teškom pokušaju ubojstva, pa je u odnosu na to djelo, preinačena odluka o kazni - pojasnio je Vrhovni sud svoju odluku.

Inače, prema nalazu vještaka. Tomljanović je u trenutku  zločina bio smanjeno ubrojiv, a vještaci su ga opisali i kao osobu s dominantno narcističkim poremećajem ličnosti koji je uz to ovisan o alkoholu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije