Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Sudac Garzon odustao od istrage o Francovim zločinima

18.11.2008.
u 18:07

Španjolski sudac Baltasar Garzon odustao je u utorak od kontroverzne istrage o frankističkim "zločinima protiv čovječnosti" zbog nedostatka krvnika kojima bi se sudilo 70 godina poslije, priopćeno je iz sudskog izvora.

Sudac je, međutim, uputio pravosuđe da otvori zajedničke grobnice gdje su pokopani deseci tisuća republikanskih žrtava Građanskog rata (1936. - 1939.) i diktature (1939. - 1975.), prepuštajući tu zadaću pokrajinskim sudovima.

Poznati sudac izazvao je oluju otvorivši polovicom listopada prvu sudsku istragu u Španjolskoj o nestalima iz razdoblja frankizma, suprotstavljajući se "paktu zaborava": zakonu o amnestiji od 1977. u ime nacionalnog pomirenja, dvije godine nakon smrti generala Franca.

Na kraju je odustao kad je sud blokirao njegovu istragu na zahtjev državnog odvjetništva koje mu je osporilo pravosudnu kompetenciju.

U dugom obrazloženju sudac ističe da je primio službenu potvrdu o smrti generala Franca i još 43 dužnosnika njegova režima te da iz toga izvlači posljedice: "nestaje" nadležnost nacionalnog suda o kojemu ovisi i koji je zadužen u Španjolskoj za istrage zločina protiv čovječnosti. Sudac tako primjenjuje načelo kaznenog suda po kojem bez kriminalca nema suđenja.

Sudac Garzon smatra međutim da će pravosuđe morati nastaviti otvarati zajedničke grobnice sa 114.000 republikanaca strijeljanih u tijeku Građanskog rata i prvih godina diktature.

Među njima i grobnicu blizu Granade u kojoj su, kako se vjeruje, posmrtni ostatci velikog španjolskog pjesnika 20. stoljeća Federica Garcije Lorce.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije