Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ruža Tomašić: Ima li HDZ svoje ja i stav?

Iz stranke poručuju da razgovaraju s čelnicom HSP-a AS
04. veljače 2014. u 07:38 78 komentara 14914 prikaza
ruža tomašić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

U HDZ-u nisu najsretniji s izjavom Josepha Daula, šefa Europske pučke stranke, stranačke obitelji kojoj pripada HDZ, o tome da pravašica Ruža Tomašić ne može biti na listi HDZ-a za euroizbore, a u Europarlamentu, kao sada, sjediti u grupi europskih konzervativaca i reformista, ali nisu ni u panici.

Lani osvojila najviše

Ruža Tomašić na proteklim je euroizborima na HDZ-ovoj listi osvojila najviše preferencijalnih glasova i vrijedan im je koalicijski partner. U HDZ-u tvrde da s R. Tomašić razgovaraju i da će i dalje razgovarati u skladu s vrijednostima koje zastupaju europučani. U prijevodu to znači da je očito žele privoljeti da ona, ako uđe s njihove liste u Europarlament, bude dio političke grupacije europučana kojoj pripadaju demokršćani. To je, kažu u HDZ-u, u njihovu i u njenu interesu. S druge strane Ruža Tomašić ni sekunde ne želi popustiti u svojim stavovima pa ti “razgovori”, očito, neće biti nimalo lagani. Štoviše, poručuje da HDZ sada mora pokazati jesu li samostalna stranka ili poslušnici, a da ona na izbore može i sama!

– Sad ćemo vidjeti ima li HDZ svoje ja ili im netko drugi diktira sudbinu. Ja imam svoj stav i ne mijenjam ga ni za koga. Moja stranka i ja možemo i sami. A možemo i s njima. To je sad njihov problem koji moraju riješiti – poručila je Ruža Tomašić iz Australije gdje su je tamošnji Hrvati pozvali da im na tribini govori o Hrvatskoj u EU. Predsjednica HSP-a Ante Starčevića kaže da je u petak razgovarala s predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom o izbornoj listi i da je dogovoren zajednički nastup na europskim izborima u svibnju, a konkretna raspodjela mjesta ostavljena je za tjedne nakon što se vrati.

(Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL)

– Dogovorili smo se da ćemo točna mjesta na listi usuglasiti negdje između 20. i 25. veljače. Ali sada ne znam. Da je meni netko rekao da ja ne mogu ići s nekim na izbore, ja bih toj osobi objasnila da je ovo moja država i da bih ja trebala odlučivati s kime ću ići, a ne netko drugi. Ovo je sad HDZ-ov problem koji moraju riješiti – kaže Ruža Tomašić.

Gužva na listi HDZ-a

Ruža Tomašić Ruža Tomašić 'Osvojit ću više glasova
 i od Kolinde i od Željke' Ruža Tomašić zastupnica u ep-u Ruža Tomašić: Hrvati, pomozite mi da napišem govor o Srbiji

Ove godine prvi će se put šef Europske komisije birati na način da bi se trebala uvažiti europarlamentarna većina i zato je Daulu bitno da svi oni koji uđu s liste HDZ-a u Europarlament budu dio političke grupacije europučana kako bi imali što više “ruku”. Na HDZ-ovoj listi stvara se gužva, a pojedine struje, među kojima je i Dubravka Šuica, zalažu se za to da “prolazna” mjesta na listi dobiju HDZ-ovi europarlamentarci koji su se dokazali svojim radom, a da koalicijski partneri pokušaju preferencijalnim glasovima dobiti mjesto u Europarlamentu. Neki u HDZ-u to tumače time da Šuica želi sebi omogućiti elegantan ulazak u Europarlament, posebno zato što bi nositeljica te liste trebala biti Kolinda Grabar Kitarović, dok je to lani bila – Šuica. Antagonizam se stvara i između HDZ-ovih koalicijskih partnera HSS-a i Ruže Tomašić. Navodno ni HSS-u Ruža nije prihvatljiva kao euroskeptik na demokršćanskoj listi, a svoju Marijanu Petir u svakom bi slučaju voljeli vidjeti na toj listi bolje pozicioniranu od Ruže.

>> Šef europskih pučana poručuje Karamarku: Ruža Tomašić ne može biti na listi HDZ-a!

HDZ s Ružom pobijedio Kukuriku

Bude li se HDZ morao odreći Ruže Tomašić kao svoje kandidatkinje, to bi im mogao biti popriličan udarac. Naime, R. Tomašić je na proteklim euroizborima u Europarlament ušla sa šestog mjesta na listi i s najvećim brojem preferencijalnih glasova. Njen ulazak u Europski parlament HDZ-u je omogućio pobjedu nad listom Kukuriku koalicije koja je osvojila pet mandata. Budući da sada Kukuriku na euroizbore ide u punom sastavu, dakle i s IDS-ovim Ivanom Jakovčićem, HDZ-u najmanje treba da ostane bez popularne pravašice. No puno se očekuje od Kolinde Grabar Kitarović koja će nositi listu...

Liste

– Sastavljanje lista u ovlasti je Predsjedništva. U njemu su kvalitetni i odgovorni ljudi koji su upoznati sa stavovima naših partnera te prilikama u RH i Europi. Stoga s optimizmom gledam na europske izbore kao i na daljnju suradnju demokršćanskih snaga u RH i Europi – rekao je Davor Stier, HDZ-ov europarlamentarac.

Leon Lučić vrijeđao i pljuvao prilikom privođenja
ISPITIVANJE ZA IZNUDU
Mrzovoljni Leon Lučić vrijeđao i pljuvao prilikom privođenja: 'Gdje ste, bando destruktivna!'
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
  • pessimus:

    veli ruža:moja stranka i ja možemo sami. pa onda i idite sami, što vam je potrebno ovo natezanje.

  • suntzu72:

    U klubu koje grupacije u EU parlamentu ce sjedit Jakovcic ili Rados, ako uđu s liste Kukuriku koalicije, predvođene SDP-om? Dakle, ova dvojica ce uci s liste predvođene strankom grupacije socijalista (SDP), a onda ce sjest u klub EU Liberala, ... prikaži još!la, i to nitko ne propituje niti Schulz špota Milanovica?

  • kafka:

    Trebalo bi na izborima birati osobe a ne partije! Neka svako bude biran prema tzv. preferencijskim glasovima. Ti tzv. preferencijski glasovi bi trebali biti oni normalni, a oni gdje se glasa za stanku, odnosno stranačku listu bi se trebali zvati ... prikaži još!i zvati stranački. Treba birati ljude koji su imenom i prezimenom odgovorni za svoje postupke, a ne grupu prevrtljivaca koji uzurpiraju i stranku i samu vlast.