Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poruka partnerima

Ruža Tomašić: Ima li HDZ svoje ja i stav?

ruža tomašić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
04.02.2014.
u 07:38

Iz stranke poručuju da razgovaraju s čelnicom HSP-a AS

U HDZ-u nisu najsretniji s izjavom Josepha Daula, šefa Europske pučke stranke, stranačke obitelji kojoj pripada HDZ, o tome da pravašica Ruža Tomašić ne može biti na listi HDZ-a za euroizbore, a u Europarlamentu, kao sada, sjediti u grupi europskih konzervativaca i reformista, ali nisu ni u panici.

Lani osvojila najviše

Ruža Tomašić na proteklim je euroizborima na HDZ-ovoj listi osvojila najviše preferencijalnih glasova i vrijedan im je koalicijski partner. U HDZ-u tvrde da s R. Tomašić razgovaraju i da će i dalje razgovarati u skladu s vrijednostima koje zastupaju europučani. U prijevodu to znači da je očito žele privoljeti da ona, ako uđe s njihove liste u Europarlament, bude dio političke grupacije europučana kojoj pripadaju demokršćani. To je, kažu u HDZ-u, u njihovu i u njenu interesu. S druge strane Ruža Tomašić ni sekunde ne želi popustiti u svojim stavovima pa ti “razgovori”, očito, neće biti nimalo lagani. Štoviše, poručuje da HDZ sada mora pokazati jesu li samostalna stranka ili poslušnici, a da ona na izbore može i sama!

– Sad ćemo vidjeti ima li HDZ svoje ja ili im netko drugi diktira sudbinu. Ja imam svoj stav i ne mijenjam ga ni za koga. Moja stranka i ja možemo i sami. A možemo i s njima. To je sad njihov problem koji moraju riješiti – poručila je Ruža Tomašić iz Australije gdje su je tamošnji Hrvati pozvali da im na tribini govori o Hrvatskoj u EU. Predsjednica HSP-a Ante Starčevića kaže da je u petak razgovarala s predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom o izbornoj listi i da je dogovoren zajednički nastup na europskim izborima u svibnju, a konkretna raspodjela mjesta ostavljena je za tjedne nakon što se vrati.

(Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL)

– Dogovorili smo se da ćemo točna mjesta na listi usuglasiti negdje između 20. i 25. veljače. Ali sada ne znam. Da je meni netko rekao da ja ne mogu ići s nekim na izbore, ja bih toj osobi objasnila da je ovo moja država i da bih ja trebala odlučivati s kime ću ići, a ne netko drugi. Ovo je sad HDZ-ov problem koji moraju riješiti – kaže Ruža Tomašić.

Gužva na listi HDZ-a

Ove godine prvi će se put šef Europske komisije birati na način da bi se trebala uvažiti europarlamentarna većina i zato je Daulu bitno da svi oni koji uđu s liste HDZ-a u Europarlament budu dio političke grupacije europučana kako bi imali što više “ruku”. Na HDZ-ovoj listi stvara se gužva, a pojedine struje, među kojima je i Dubravka Šuica, zalažu se za to da “prolazna” mjesta na listi dobiju HDZ-ovi europarlamentarci koji su se dokazali svojim radom, a da koalicijski partneri pokušaju preferencijalnim glasovima dobiti mjesto u Europarlamentu. Neki u HDZ-u to tumače time da Šuica želi sebi omogućiti elegantan ulazak u Europarlament, posebno zato što bi nositeljica te liste trebala biti Kolinda Grabar Kitarović, dok je to lani bila – Šuica. Antagonizam se stvara i između HDZ-ovih koalicijskih partnera HSS-a i Ruže Tomašić. Navodno ni HSS-u Ruža nije prihvatljiva kao euroskeptik na demokršćanskoj listi, a svoju Marijanu Petir u svakom bi slučaju voljeli vidjeti na toj listi bolje pozicioniranu od Ruže.

>> Šef europskih pučana poručuje Karamarku: Ruža Tomašić ne može biti na listi HDZ-a!

Komentara 78

PE
pessimus
08:10 04.02.2014.

veli ruža:moja stranka i ja možemo sami. pa onda i idite sami, što vam je potrebno ovo natezanje.

SU
suntzu72
07:58 04.02.2014.

U klubu koje grupacije u EU parlamentu ce sjedit Jakovcic ili Rados, ako uđu s liste Kukuriku koalicije, predvođene SDP-om? Dakle, ova dvojica ce uci s liste predvođene strankom grupacije socijalista (SDP), a onda ce sjest u klub EU Liberala,la, i to nitko ne propituje niti Schulz špota Milanovica?

KA
kafka
09:48 04.02.2014.

Trebalo bi na izborima birati osobe a ne partije! Neka svako bude biran prema tzv. preferencijskim glasovima. Ti tzv. preferencijski glasovi bi trebali biti oni normalni, a oni gdje se glasa za stanku, odnosno stranačku listu bi se trebali zvatii zvati stranački. Treba birati ljude koji su imenom i prezimenom odgovorni za svoje postupke, a ne grupu prevrtljivaca koji uzurpiraju i stranku i samu vlast.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije