Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Objavljeno na mreži Telegram

Objavljena nova snimka zarobljenog Hrvata kojemu prijeti smrtna kazna, morao je govoriti o plaći

telegram
18.08.2022.
u 16:25

Kako je kazao na snimci, njegova plaća kao 'ukrajinski plaćenik' iznosila je 13.000 grivni, što je oko 2.600 kuna mjesečno

Hrvat Vjekoslav Prebeg kojemu prijeti smrtna kazna u samoproglašenoj Narodnoj Republici Doneck (NRD) zbog sudjelovanja u ratu na ukrajinskoj strani izjasnio se nedužnim u ponedjeljak na sudu. Nekoliko dana nakon, na društvenoj mreži Telegram objavljen je i video u kojem govori o plaći koju je dobivao od Ukrajinaca. 

Video je objavljen u grupi 'Ratni zločinci', a prikazuje zarobljenog Prebega u praznoj prostoriji, za koju se pretpostavlja da je unutar prostorija kaznionice. 

Kako je kazao na snimci, njegova plaća kao 'ukrajinski plaćenik' iznosila je 13.000 grivni, što je oko 2.600 kuna mjesečno. 

- Kako smo se mi nalazili na prvoj liniji bojišnice, primali smo plus 18.000 za borce (3.600 kuna). Kad je bilo potpisano primirje, primali smo još i premiju 5.000 grivni (1.000 kuna) kako ne bismo pucali, nego se pridržavali primirja - objasnio je na snimci. 

Objasnio je i kako je tako bilo do siječnja 2021. godine, nakon čega su Ukrajinci govorili da će mu povećati plaću. 

- Predsjednik Zelenski je obećavao silne novce, ja ne znam, posljednji put dobio sam plaću za siječanj. Počela je specijalna vojna operacija, bila je plaća za siječanj, a što se dalje dogodilo ne znam - završio je svoju izjavu Prebeg. 

Inače, protiv Vjekoslava Prebega podignuta je optužnica koja ga tereti za prolaženje obuke za terorističke aktivnosti, sudjelovanje u sukobu kao plaćenik te nasilno preuzimanje vlasti i rušenje ustavnog poretka. S obzirom da je na objavljenoj snimci morao govoriti o plaći koju je dobivao unutar ukrajinske vojske, očito je kako mu tamošnje vlasti pokušavaju nametnuti da je plaćenik, a ne ratni zarobljenik, čime mu je pravna situacija puno teža te je u većem riziku od smrtne kazne. 

U ponedjeljak mu je počelo suđenje kada je kazao kako su njegove dužnosti na bojišnici bile ograničene na motrenje neprijateljskih položaja. Kazao je da se ne smatra krivim jer nema posebne vještine i znanja za izvođenje terorističkih napada.

Uz njega, pred suca je dovedeno još četvero stranih državljana koji su se borili na ukrajinskoj strani. Šveđanin Matthias Gustavsson inzistirao je da je potpisao ugovor bez da ga je prethodno proučio, te nije vidio novac za svoje usluge. 

>> VIDEO Rusi tvrde da NATO želi okupirati BiH, ministrica im poručila da se suzdrže od izjava

Komentara 44

Avatar kastanjer2
kastanjer2
17:06 18.08.2022.

Ispitivanje bez odvjetnika, čak i ako je snimljeno, ne može biti dokaz na sudu. Vidimo o kakvoj se terorističkoj državi radi. Ne samo DNR i LNR već i Rusija koja to podržava.

Avatar Mamlazac
Mamlazac
17:25 18.08.2022.

Dragovoljac pomaze Ukrajini u legitimnoj obrani od agresora - rat je u Ukrajini, Ukrajina odlucuje tko je legitiman vojnik. . Koje kazne treba primjeniti na čečenske odrede koji su placenici agresora na pravnu drzavu?

PR
prokurator
18:33 18.08.2022.

čovjeku nije lako, a sve skupa je jadan ruski pokušaj medijskog ratovanja, nakon što su im do sada svi pokušaji uglavnom propadali. recimo kad plaćenik izjavi "u siječnju počela specijalna vojna operacija" onda vidiš kolko je sati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije