Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povijesni trenutak

Finska i Švedska službeno su podnijele zahtjeve za pridruživanje NATO-U

Finland's Prime Minister Sanna Marin and Finland's President Sauli Niinisto attend a joint news conference on Finland's security policy decisions at the Presidential Palace in Helsinki
Foto: LEHTIKUVA/REUTERS
1/7
18.05.2022.
u 08:52

I Švedska i Finska bile su neutralne tijekom hladnog rata, a njihova odluka o pridruživanju NATO-u potaknuta ruskom invazijom na Ukrajinu jedna je od najznačajnijih promjena u europskoj sigurnosnoj arhitekturi u više desetljeća.

Finska i Švedska službeno su podnijele zahtjeve za pridruživanje NATO-u u sjedištu saveza u srijedu, pokrenuvši proces pristupanja za koji se očekuje da će trajati samo nekoliko tjedana. I Švedska i Finska bile su neutralne tijekom hladnog rata, a njihova odluka o pridruživanju NATO-u potaknuta ruskom invazijom na Ukrajinu jedna je od najznačajnijih promjena u europskoj sigurnosnoj arhitekturi u više desetljeća.

> U Premium analizi Večernjeg lista analitičari Branimir Vidmarović i Denis Avdagić komentiraju je li ulazak Finske i Švedske u NATO opasnost ili sigurnost za Europu. Tvrde da Putin ovo neće mirno gledati...

Ta odluka odražava veliku promjenu javnog mnijenja u nordijskoj regiji od ruske invazije 24. veljače.

"Ovo je povijesni trenutak koji moramo iskoristiti", rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg na kratkoj ceremoniji na kojoj su veleposlanici Finske i Švedske pri NATO-u predali zahtjeve za članstvo svojih zemlja.

Foto: Reuters/PIXSELL

Ratifikacija svih 30 savezničkih parlamenata mogla bi potrajati do godinu dana, kažu diplomati.

Turska je posljednjih dana iznenadila svoje saveznike rekavši da ima rezerve prema finskom i švedskom članstvu. Stoltenberg je u srijedu kazao kako misli da se problemi mogu riješiti.

"Odlučni smo raditi na svim pitanjima i donijeti brze zaključke", rekao je Stoltenberg ističući snažnu potporu svih ostalih saveznika.

Video: Iscurila još jedna snimka neobičnog ponašanja Putina: Je li mu se zdravlje pogoršalo?

Ključne riječi

Komentara 27

DU
Deleted user
10:12 18.05.2022.

Dobro nam došli Finska i Švedska....dobra odluka i bravo za hrabrost..!!

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
09:16 18.05.2022.

Kad imaš luđaka za susjeda što drugo napraviti ??

TM
trade_mark
09:29 18.05.2022.

e moj vlado, eto ti NATO na granici, pred vratima. a tko je kriv za to? ti! nitko drugi nego ti! kakav luzer.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije