Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
menadžerski posao

'Šunjić je nogometaš kojemu se isplati posvetiti trud

'ZA BIH SPORT...160509...SIROKI BRIJEG...PREMIJER LIGA BIH SIROKI BRIJEG ZELJEZNICAR...WAGNER PLAVI I SAMIR BEKRIC...SNIMIO TOMISLAV MILICEVIC'
'Photoshop'
16.01.2010.
u 16:40

Vijest da je Dejan Lovren, nogometaš Dinama, potpisao ugovor s Lyonom odjeknula je u cijeloj regiji. Navodno je taj nogometaš postigao cijenu od oko 10 milijuna eura.

 S druge strane, u BiH evidentno postoji kvaliteta, ali ta kvaliteta BiH napušta za sitan novac i rijetki su transferi koji u nekom vrlo dobrom slučaju prelaze 100.000 eura.

- Mladim nogometašima u BiH ne daje se dovoljno prilike za razvijanje. Prvo, oni još u omladinskim vrstama gube mnogo. Primjerice, mogu biti i talentiraniji od nekih svojih vršnjaka iz Njemačke, ali za razliku od njih koji imaju uvjete, oni u BiH nažalost nemaju dobru podlogu za izgradnju kvalitete i sportskog karaktera. Dobar primjer toga su slučajevi nekih bh. igrača koji su se razvili u inozemstvu gdje su imali priliku za brže sazrijevanje. U konkretnom slučaju Lovrena, on je otišao iz Dinama, kluba koji već sezonama prodaje klasne nogometaše. Ljudima u tom klubu najteže je, zbog njihove reputacije na tržištu, bilo napraviti prvi veliki posao. Nakon toga otvoreni su im mnogi putevi. Osim toga, veliki broj tih igrača se profilirao kroz reprezentaciju, a u bh. vrsti igrom slučaja uglavnom ne prolaze igrači iz domaćeg prvenstva, kazao nam je mostarski menadžer Zdravko Marić.

Kako je napomenuo, dobar dio svoga posla bazirao je na ruskom tržištu ili tržištu istočne Europe. Objektivno, to tržište, gledajući kroz prizmu najjačih europskih liga, i nije toliko atraktivno, ali je sigurno mnogo unosnije za nogometaše koji jedva spajaju kraj s krajem igrajući u Premijer ligi BiH. Jedan dio bh. igrača napravio je značajniju zaradu tek onda kada je napravio drugi korak, točnije kada je napustio BiH dokazao se u novoj sredini te su za njega 'zagrizli' neki klubovi jačih liga.

- Igrači iz BiH teško se prodaju uz bilo kakvo obeštećenje. Imidž bh. lige koji ima u Europi nije nimalo dobar, što se odražava i na tržišnu cijenu bh. igrača. Osim toga, i naši klubovi često 'lupaju' cijene. Prema mom mišljenju, ne bi im bilo loše prodavati igrače za manje novca, ali tražiti u ugovorima postotke od eventualnih idućih transfera koje ostvari taj nogometaš, dodao je Marić.

Kada govori o bh. igračima koji bi mogli nešto više vrijediti na tržištu, Marić nam je spomenuo ime nogometaša Zrinjskog - stopera Tonija Šunjića.

- On je mlad momak kojemu se sigurno isplati posvetiti pažnju te forsirati ga. Vrlo mlad postao je jedan od stupova jake momčadi, igrao je u Europi i nastupa zapaženo za mladu reprezentaciju BiH. On je jedan od onih koji odskaču kvalitetom. Ipak, takvih je, prema mom mišljenju, jako malo u Premijer ligi. Masa je oni koji kao nešto vrijede, a zapravo su nedorečeni.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije