Sarma je bez sumnje kraljica zimskih jela, zasitna je, topla i mirisna, a što duže stoji u hladnjaku, to je ukusnija. Jedna od njezinih najvećih prednosti jest to što, kada skuhate veću količinu, danima ne morate razmišljati o ručku. Budući da se sarma u prosjeku kuha dva do tri sata, može nam poslužiti i kao primjer kako u kuhinji štedjeti energiju. U nastavku donosimo recepte za slavonsku, dalmatinsku s raštikom te vegansku sarmu, uz praktične savjete za manju potrošnju energije tijekom pripreme.
Tips&tricks za štedljivo kuhanje sarme
Sarma se kuha u velikim količinama, što znači u velikim posudama, a da bi se svi okusi dobro sljubili, potrebno ju je dugo termički obrađivati. Na sreću, zakoni fizike primjenjivi su i u našoj kuhinji, i to na našem štednjaku. Stoga, male promjene čine veliku razliku:
- Lonac u kojem kuhate sarmu, obavezno poklopite, tako ćete ubrzati vrenje i smanjiti gubitak topline.
- Da bi se voda, kojom prelijete sarmu, zagrijala, potrebna je energija. Stoga, iskoristite čarobni alat – kuhalo za vodu. Vodu u njemu prethodno zakuhajte pa je tek tada prelijte u lonac.
- Nekoliko minuta prije nego što je sarma gotova, isključite štednjak. Jelo će se dovršiti na preostaloj toplini, a vi ćete uštedjeti energiju.
- Lonac neka bude veličinom usklađen s grijačem, a ploča čista radi učinkovitijeg grijanja.
- Mudro birajte temperaturu na kojoj kuhajte. Ako kuhate na preniskoj temperaturi, proces kuhanja traje duže, što znači da će ploča ili plamenik duže raditi, pa ukupno možete potrošiti više energije. Ako pak kuhate na previsokoj temperaturi, jelo će možda zakuhati brže, ali će dio energije otići u paru i „pregrijavanje“, što također nije učinkovito. Najbolje je sarmu dovesti do vrenja na jačoj temperaturi, a zatim smanjiti na umjerenu, da lagano krčka.
Slavonska sarma, tri sata kuhanja i priprema zaprške
Daleko od toga da ćemo reći kako je sarma pripremljena po ovome receptu neukusna, ona je prava eksplozija okusa. No kako biste dobili ovako bogato jelo, osim malo vještine, potrebno je da se sastojci dovoljno termički obrade. Kod pripreme slavonske sarme, razliku čine dodaci kao što je poprilična količina suhog mesa i zaprška, koja se priprema odvojeno. Preporuka je da suho meso prije kuhanja ostavite da odstoji u vodi 30-ak minuta kako bi u procesu kuhanja prije pustilo svoje okuse. Kada pripremate zapršku, napravite to u manjoj tavi i na grijaču koji joj odgovara veličinom. Zapršku ubacite upravo nekoliko minuta prije kraja kuhanja, a štednjak isključite. Također, slavonske sarme su veće, pa im treba duže vremena da se zagriju i jelo dođe u fazu ključanja pa iskoristite trik sa zagrijavanjem vode u kuhalu.
Sastojci
- 1 glavica kiselog kupusa (listovi odvojeni)
- 700 g mljevene svinjetine (masnije)
- 300 g mljevene junetine
- 80 g riže (manje nego u klasičnoj) ili ječam
- 2 glavice luka
- 3 češnja češnjaka
- 1 jaje
- sol, papar
- mljevena crvena paprika (slatka + po želji ljuta)
- 2 lista lovora
- 300 g dimljenih rebara ili šunke
- 1 dimljena kobasica (na kolutiće)
- malo brašna za zapršku
- ulje ili mast
Priprema
Pomiješajte meso, rižu/ječam, luk, češnjak, jaje i puno paprike. Razdvojite listove kupusa i isperite ih. Umotajte smjesu u listove. Na dno lonca stavite nasjeckan kiseli kupus, dimljena rebra i kobasicu, zatim posložite sarme. Zalijte vodom, dodajte lovor i kuhajte 2 do 3 sata. Posebno napravite zapršku tako da u zagrijano ulje dodate brašno i crvenu papriku. Nakratko popržite i podlijete vodom. Zapršku umiješajte u sarmu pri kraju kuhanja.
Dalmatinska sarma s raštikom, štedljivija varijanta
Budući da kiseli kupus zahtijeva dužu termičku obradu, što je jedan od razloga da se sarma kuha do tri sata, dalmatinska varijanta ovog jela, s raštikom, znatno štedi vrijeme kuhanja i električnu energiju. Ako smo sitničavi, možemo napomenuti i da kod pripreme sarme s raštikom štedimo i vodu jer smo lišeni ispiranja listova kupusa. Okusom ova je sarma gotovo jednako ukusna, ali znatno laganija. Kod pripreme potrebno je blanširati listove raštike, a preporuka je da ih samo minutu do dvije prokuhate, i to u manjoj posudi, jer to znači manju količinu vode, brže vrenje i manju potrošnju energije. “Laganije” namirnice smanjuju kuhanje sarme na 1,5 do 2 sata.
Sastojci
- 15 do 20 listova raštike
- 700 g mljevenog mesa (svinjetina + junetina ili samo svinjetina)
- 100 g riže
- 2 glavice luka (sitno nasjeckane)
- 2 češnja češnjaka
- 1 jaje
- sol, papar
- malo slatke mljevene paprike
- maslinovo ulje ili mast
- 1 do 2 rajčice ili 2 žlice koncentrata rajčice
- maslinovo ulje
- 2 lista lovora
- komad suhog mesa ili pancete (nije obavezno, ali daje jači okus)
Priprema
Operite listove raštike i kratko prokuhajte (1–2 minute) u kipućoj vodi da omekšaju pa ih ocijedite. U zdjeli pomiješajte mljeveno meso, rižu, luk, češnjak, jaje, sol, papar i malo paprike. Na svaki list raštike stavite žlicu-dvije nadjeva, zarolajte i uvucite krajeve. U lonac stavite malo maslinova ulja, sitno nasjeckanog luka ili pancete, pa složite sarmice. Dodajte rajčicu/koncentrat, lovor, prelijte vodom (prethodno zagrijanom u kuhalu) da prekrije sarmice. Kuhajte na laganoj vatri 1,5 do 2 sata. Ako želite jači okus, dodajte i komad suhog mesa ili kobasice.
Veganska sarma, najviše štedi energiju
Osim što se veganstvo smatra ekološki najprihvatljivijom vrstom prehrane, priprema veganskih jela zahtijeva i znatno kraću termičku obradu namirnica. Za pripremu veganske sarme, svoj ćete štednjak koristiti najviše 40-ak minuta, a okus ovoga jela vrijedi isprobati.
Sastojci:
- 1 glavica kiselog kupusa
- 1 kg svježeg seitana
- 2 šalice polukuhanih žitarica (riža ili ječam)
- pola šalice sirovog prosa
- 100 g dimljenog seitana ili tofua
- 2 mrkve
- 1 peršin
- 1 mali celer
- 2 glavice luka
- 2 – 3 režnja češnjaka
- 4 jušne žlice brašna tip 850
- 2 – 3 jušne žlice sojinog umaka
- 2 jušne žlice škrobnog ili integralnog brašna
- sol
- crvena mljevena paprika
- ulje.
Priprema
Odreske seitana marinirajte preko noći u sojinom umaku, narežite na sitne kockice ili sameljite. Povrće naribajte i kratko popržite na luku. U veću zdjelu stavite sitno nasjeckani dimljeni seitan ili tofu, žitarice, povrće i brašno i sve dobro izmiješajte. Listove kupusa operite, na svaki stavite smjesu i napravite sarmicu. Na 2 do 3 jušne žlice ulja lagano zagrijte crvenu papriku. Potom maknite s vatre i dodajte sarme te zalijte vodom (koju ste, naravno, prethodno zagrijali u kuhalu) tako da budu prekrivene. Kuhajte 40 do 50 minuta, dok kupus ne bude kuhan. Na kraju umutite škrobno ili integralno brašno s vodom, po potrebi dodajte još sojinog umaka i ulijte u lonac, koji protresite da se umak rasporedi. Ugasite štednjak i ostavite da krčka dok se grijač ne ohladi.
Ušteda i kod podgrijavanja
Jednom kada utrošite nekoliko sati za pripremu, ako pametno budete podgrijavali sarmu, opet možete uštedjeti. Naša je preporuka da se kod podgrijavanja ovog jela pridržavate nekoliko jednostavnih pravila pa će i potrošnja kilovata struje biti znatno manja. Kao prvo, izvadite količinu koju planirate pojesti sat do dva ranije iz hladnjaka tako da se zagrije na sobnu temperauru pa ćete je morati kraće zagrijavati. Također, birajte posudu koja odgovara količini (prevelika posuda zahtijeva dulje zagrijavanje i trošenje nepotrebne energije), a dok se jelo podgrijava, obavezno ga poklopite.
Uz pametno kuhanje, moguće je dugoročno uštedjeti jer male promjene čine veliku razliku, zar ne?
Savjeti za uštedu energije
Smanjenje potrošnje energije u kućanstvu može značajno utjecati na vaše mjesečne račune i pomoći okolišu. Male promjene u svakodnevnim navikama često su ključne za velike uštede.
Ušteda toplinske energije
· Redovito održavajte i servisirajte sustave grijanja kako bi radili učinkovito.
· Dobro izolirani dom smanjuje gubitak topline i troškove grijanja. Ako primijetite hladne propuhe oko prozora i vrata, vrijeme je za provjeru brtvi ili ugradnju dodatne izolacije.
· Troškove možete smanjiti ugradnjom sobnog termostata koji će noću ili kad ste izvan kuće biti programiran na niže vrijednosti. Smanjenje temperature za samo jedan stupanj može uštedjeti do pet posto energije.
· Radijator veliku količinu energije otpušta prema zidu na koji je postavljen. Kako bi se spriječio taj gubitak topline, iza radijatora se može postaviti aluminijska folija koja svojom površinom vraća toplinu natrag u prostor.
· Ako koristite radijatore, osigurajte da nisu zaklonjeni namještajem ili zavjesama. Toplina se tada širi ravnomjerno i učinkovitije.
· Sunčeva toplina tijekom sunčanog dana može zagrijati unutrašnjost doma i zamijeniti čak 12 % energije za grijanje. Zato dignite rolete i razmaknite zavjese tijekom dana u sezoni grijanja.
Ušteda električne energije
· Birajte uređaje visokog energetskog razreda (A ili više) prilikom zamjene.
· Koristite LED rasvjetu i ugradite senzore pokreta u hodnicima i manje korištenim prostorijama.
· Ugradite prekidače za prigušivanje svjetla. Na taj način možete osvijetliti sobu onoliko koliko vam je potrebno, ali ne više.
· Očistite filtere u uređajima kao što su perilice posuđa i perilice rublja. Radit će bolje, a manja je vjerojatnost da će se začepiti i pokvariti.
· Pokrenite perilicu posuđa tek kada je puna. Polovično punjenje troši isto toliko struje i tople vode kao i puno punjenje – stoga čekanje dok se ne napuni znači manje pranja.
· Vanjsku jedinicu klima uređaja potrebno je postaviti na hladnija mjesta zaklonjena od direktnog sunčevog zračenja(ukoliko je izvedivo) jer je učinkovitost uređaja veća u sezoni hlađenja.
· Hladnjak ili zamrzivač ne postavljajte blizu izvora topline kao što je kuhalo ili na izravnom suncu. Toplina potiče hladnjak da radi intenzivnim načinom, što povećava potrošnju energije.
Ove mjere pomažu u pametnoj potrošnji, smanjujući troškove i štiteći prirodu.
Za više savjeta kako uštedjeti na računima, posjetite stranicu Enna.hr.
Sadržaj nastao u suradnji s ENNA grupom.