Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Showbiz Zvijezde

Ubio se glumac Bekim Fehmiu, velikan jugoslavenskog filma

Jedan od najvećih glumaca bivše Jugoslavije, koji se 1987. povukao iz javnosti protestirajući tim činom zbog širenja mržnje među Srbima i Albancima, okončao je vlastiti život hitcem iz pištolja u svojem beogradskom stanu u 74. godini.
15. lipnja 2010. u 19:21 23 komentara 627 prikaza
Adventurers

Bekim Fehmiu, podrijetlom iz ugledne obitelji iz Đakovice, rođen je 1. lipnja 1936. u Sarajevu. Nakon studija glume u Beogradu glumio je u kazalištu u Prištini i Beogradu, a ostvario je i iznimnu filmsku karijeru uz brojne filmove i TV-serije u inozemstvu. Bio je glavni junak čak i jednog špageti-vesterna, ali nezaboravan je kao Beli Bora, glavni lik u "Skupljačima perja" Aleksandra Petrovića i kao učitelj Žarko Munižaba u "Specijalnom vaspitanju" Gorana Markovića. Krajem šezdesetih u TV-seriji u velikoj međunarodnoj produkciji glumio je Odiseja; po toj ulozi nazvao je svog sina, također glumca Uliksa Fehmiua. Nažalost, iznimno loša adaptacija "Pustolova" Harolda Robbinsa prekinula je perspektivnu međunarodnu karijeru.

Autobiografsku knjigu "Blistavo i strašno", u kojoj opisuje svoj život od rođenja do početka glumačke karijere u prištinskom kazalištu, napisao je 1985., a objavio je tek 2001. u biblioteci "Samizdat" medijske kuće B92. Navodno je iza njega ostao završen nastavak te knjige.

U povodu izlaska knjige "Blistavo i strašno" dao je intervju za beogradski tjednik Vreme, u kojem je rekao:

- Sva ona telefoniranja od Triglava do Đevđelije nakon oproštajnog intervjua u Politici, u travnju 1987. godine, pohvale za hrabrost, čestitanja... ništa mi nisu značili. Moj predosjećaj, upozorenje, naročito s pjesmom Dušana Vasiljeva "Čovjek pjeva poslije rata", koji kaže, "Ja sam gazio u krvi do koljena i nemam više snova..." a završava stihovima "O dajte meni, samo još šaku zraka, i malo bijele jutarnje rose, ostalo vam na čast", ništa nije značilo.

Bio je velik čovjek i odličan glumac, koji je svojom umjetnošću prelazio sve stvarne i izmišljene granice. Neka razlozi njegove odluke da si oduzme život ostanu samo njegovi.

 

Petra Dugandžić
detalji privukli pozornost
Petra Dugandžić prodaje svoj luksuzni stan u Zagrebu, a ovu prostoriju priželjkuju brojne Hrvatice
Online panel
Online panel
U čak 30 posto teških slučajeva “korone” izolirana i bakterija
  • culumbus:

    Ja ne bi citirao englesku riječ već njegove korijene koje ima u latinskim riječima - Requiem in Pacem (RIP)

  • Fedele:

    Veliki čovjek. Veliki glumac. Veliki Bekim Fehmiu. Neka počiva u miru...

  • -obrisani-:

    RIP je abrevijacija za Rest In Peace, sto na Hrvatski znaci Pocivaj u Miru.