Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAČINI INSPIRACIJE

Začini dan da ne bude dosadan: Vodič za sljubljivanje začina sa slasnim jelima

Vegeta monozačini
Foto: Shutterstock
30.10.2019.
u 11:16

Ako smatrate da niste baš veliki majstor kuhinje, otkrit ćemo vam male tajne savršenog sljubiljivanja jela sa začinima kao i recepte s jelima „za prste polizati“. Doznajte i koja su ljekovita svojstva đumbira i kurkume, te uz koji začin kalorije brže sagorijevaju

Često vam se događa da stvarno više nemate ideje što skuhati jer vam je sve nekako dosadnjikavo, a voljeli biste zablistati pred gostima? Jedno od rješenja da razbijete monotoniju u kuhinji svakako su začini. Začini su vrlo bitan sastojak u svakom jelu jer mu daju sasvim drugačiju, posebnu notu. Ako smatrate da niste baš veliki majstor kuhinje, otkrit ćemo vam male tajne savršenog sljubiljivanja jela sa začinima.

BOSILJAK

Foto: Podravka

Njegovo ime dolazi od grčke riječi basileus (kralj), a stari Grci smatrali su ga kraljem začina. On je jedan od najbitnijih začina, a slatki bosiljak se najčešće koristi u ovim krajevima. Osim u talijanskim umacima i namazima, bosiljak se dodaje i u salatama, juhama, a najbolji je u kombinaciji s rajčicom, no odličan je i u mesnim jelima kao i u kombinaciji s povrćem, posebno patlidžanom i varivom od mahunarki. Mirisni listovi bosiljka neizostavan su dio mediteranske kuhinje, iako biljka potječe iz Indije. Postoji više od 60 vrsta bosiljka, a najčešći je onaj sa zelenim listovima. Listovi bosiljka imaju slatkasto aromatičan miris i pomalo su oštroga okusa. Bosiljak je bogat izvor vitamina K, te u manjoj količini sadrži cijeli niz vitamina i minerala poput vitamina A, C i B6 te željeza, kalcija, mangana, magnezija i kalija.

Foto: Podravka

MALI SAVJETI ZLATA VRIJEDNI: Kulinarski znalci savjetuju da bosiljak trgate prstima jer metalni nož oduzima većinu najvažnijih sastojaka tog začina. Kao začin jelu dodajte ga na kraju kuhanja kako se vrijedni i ljekoviti sastojci ne bi raspali dugim kuhanjem.

KURKUMA

Foto: Podravka

Kurkuma ima antivirusna, antikancerogena i protuupalna svojstva zahvaljujući kurkuminu, aktivnom sastojku kurkume koji je zaslužan za sva njezina ljekovita svojstva. Za optimalno upijanje zdravih sastojaka kurkume najbolje ju je miješati s masnoćama jer se u njima lako topi. Na taj će način i njena aroma bolje prožeti jelo. No, mnogi ne znaju s kojim namirnicama i jelima se kurkuma najbolje sljubljuje. Kulinarski chefovi preporučuju fuziju kurkume i pečenog povrća, posebno cvjetače i korjenastog povrća jer kurkuma ima aromatičan i blago ljutkast okus, a odlično se slaže i s pečenim krumpirom, kojeg prije pečenja začinite kurkumom, crvenom paprikom, ružmarinom i origanom. Kurkuma odlično nadopunjuje jela od riže, kao i juhe s povrćem, a ako volite malo „pomaknutije okuse“ svakako je isprobajte u voćnom smoothiju ili čaju u koje, uz kurkumu, za onaj „final touch“ možete dodati i malo đumbira.

Foto: Podravka

A sad, zamislite se kako pripremate svoj omiljeni obrok s kurkumom i opišite kako točno biste ga pripremili, tko bi vam asistirao, postavio stol, gdje biste uopće bili i naravno s kim biste uživali u vašem objedu. Pustite maštu na volju jer za najkreativniji odgovor možete očekivati predivan vikend za dvoje na Plitvicama!

ĐUMBIR

Foto: Podravka

Đumbiru nutricionisti vole tepati da je začin života. Porijeklom iz Azije, đumbir se naveliko koristi u azijskoj, posebice indijskoj kuhinji, te u zapadnoj Africi i zemljama karipskog otočja. Đumbir se već godinama koristi u široj populaciji za liječenje mučnine, zatvora i bolova u zglobovima. Preporuka nutricionista je da se ne koristi više od 5 grama đumbira dnevno. Svjež korijen ima antioksidacijski učinak, koristi se za pojačavanje znojenja te za detoksikaciju. Đumbir se može koristiti i u obliku obloga kod upala i oteklina, grčeva u nogama te artritisa. Odlično se slaže s jelima od povrća, posebno grahom, krumpirom i bundevom, a ako kuhate bistru pileću juhu ili rižu kao prilog možete ih oplemeniti prstohvatom đumbira. Nutricionisti savjetuju da ga se u jelima koristi pred kraj kuhanja, jer visoke temperature ipak smanjuju njegovu učinkovitost. Kulinarski majstori naglašavaju da je osmina čajne žličice đumbira u prahu jednaka jednoj jušnoj žlici svježe naribanog.

Foto: Podravka

MALI SAVJETI ZLATA VRIJEDNI: Đumbir u prahu čuvajte u čvrsto zatvorenoj staklenoj bočici na hladnom, tamnom i suhom mjestu. Trik kojim možete produljiti trajnost đumbira je da ga čuvate u hladnjaku. Iako ima brojna ljekovita svojstva, đumbir u prevelikim količinama može naštetiti djeci, trudnicama i osobama koje imaju problema s krvožilnim sustavom.

CRVENA SLATKA PAPRIKA

Foto: Podravka

Začin se dobiva mljevenjem i sušenjem zrelog ploda različitih vrsta slatkih paprika. Potječe iz područja oko Meksika u Južnoj Americi, a u Europu ju donose španjolski pomorci u 16. stoljeću. Američki istraživači Sveučilišta Purdue tvrde kako ovaj popularni začin koji upotpunjuje mnoga jela može pomoći u sagorijevanju više kalorija nakon obroka, a istovremeno je koristan za držanje apetita pod kontrolom, pogotovo kada su u pitanju osobe koje ga inače ne jedu redovito. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, vitamina B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantoten), B9 (folacin) te vitamina K, mangana i magnezija. Paprika sadrži čak 300% dnevne potrebe vitamina C, koji je važan je za proizvodnju kolagena, glavnog strukturnog proteina u tijelu potrebnog za održavanje cjelovitosti krvnih žila, kože, kostiju i organa. Crvena paprika sadrži i više od 30 nutrijenata iz skupine karotenoida zbog čega je svrstana u skupinu supernamirnica. Crvena paprika koristi se kod pripreme paprikaša, gulaša, variva, mesnih jela, jela s povrćem, jela s rižom i namaza od sira.

Foto: Podravka

Sadržaj nastao u partnerstvu s Vegeta Maestrom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije