Blagdansko vrijeme u kući znači samo jedno - kuhinja je u stalnom pogonu, pećnica se ne gasi, a stol je prepun mirisa i delicija koje mame osmijeh na lice. Bilo da vam dolaze nenajavljeni gosti ili želite uzeti kratak predah od kuhanja, ipak je moguće servirati brzo i ukusno jelo. U trenutcima kada blagdanska panika kuca na vrata važno je imati pri ruci rješenja koja su brza, jednostavna i naravno ukusna.
Svaki trenutak proveden kuhajući prilika je za igru s okusima i mirisima. No, dok se trudimo da svaki zalogaj bude poseban, ponekad jednostavno trebamo rješenje koje je jednako brzo koliko i ukusno.
U takvim situacijama ribani sir postaje vaš saveznik broj jedan. Malo posutog sira preko jela, zapečenog u pećnici i svaki zalogaj dobiva bogat i kremast okus bez previše kompliciranja. S pravim sirom u svega par koraka možete sasvim jednostavne namirnice pretvoriti u pravi blagdanski hit koji će izgledati kao da je nastao s puno truda i pažnje.
U nastavku donosimo tri recepta koja dokazuju da ribani sir može spasiti dan i blagdanski stol. Svaki recept je brz, jednostavan, a opet dovoljno poseban da oduševi vašu obitelj i prijatelje.
Brzi zapečeni njoki s ribanim sirevima
Tko kaže da priprema ukusnog jela mora trajati satima? Svježi njoki, malo maslaca i šaka ribane Gaude u trenu se pretvaraju u raskošno jelo gotovo u tren oka.
Dok se Gauda ravnomjerno topi, njoke pustiti da se zapeku do zlatne boje. Blaga i uravnotežena aroma Gaude, kombinacija topljenog sira i mekanih njoka čini da svaka porcija izgleda kao da ste uložili sate u pripremu, iako ste sve završili u svega par minuta.
Za dodatni efekt, pospite malo ribanog sira Bovidura i mljevene paprike na vrh prije pečenja, ovaj korak jelu će dati boju i blagu aromatičnost. Dok se vaši njoki peku imate dovoljno vremena za pripremu salate, priloga ili deserta za vaše nenajavljene goste.
Salatne košarice s listićima sira
U nekoliko jednostavnih koraka možete pripremiti elegantne zalogajčiće koji izgledaju profinjeno, a nastaju od lako dostupnih sastojaka. Ove salatne košarice spajaju svježinu povrća i nježnu mliječnu aromu sira i tako stvaraju savršen finger food za blagdanska druženja ili svečane prilike.
Najprije pripremite salatnu mješavinu: svježe listove salate, tanko narezanu tikvicu i malo naribane mrkve lagano začinite maslinovim uljem, limunom, solju i paprom. Mini košarice (kupovne ili pripremljene od lisnatog tijesta) obložite jednim listićem sira koji će se lagano opustiti i dati kremoznu bazu. Zatim svaku košaricu ispunite pripremljenom salatom, pazeći da ostane prozračna i privlačna. Na samom kraju, preko vrha obilno pospite ribane Bovidur listiće — oni dodaju hrskav, intenzivan mliječni završetak koji podiže svaki zalogaj. Poslužite odmah, dok su svježe, šarene i teksturalno razigrane, a po želji dovršite kapljicom maslinova ulja ili nekoliko kapi aceta.
Pizza s Pizza MIX-om
Kada se u vašem domu pojave nenadani gosti pizza je uvijek spašava situaciju, a s pažljivo biranim dodatcima postaje i pravo kulinarsko remek-djelo! Vindijin Pizza MIX je pažljivo odabrana kombinacija različitih sireva, na vašoj pizzi će se ravnomjerno topiti i stvoriti savršenu zlatnu crunchy koricu.
Priprema ovog jela vrlo je jednostavna, razvaljajte tijesto (ili kupite gotovo ako ste u velikoj strci!), pospite umakom od rajčica, dodajte dodatke po želji i obilno pospite Pizza MIX-om. Pećnica će odraditi svoj dio posla, dok ćete vi moći kratko odahnuti ili pripremiti svježe dodatke poput rukole, cherry rajčica ili maslina. Za tren imate pizzu kao iz prave pizzerije, ali izrađenu s puno topline i pažnje baš kao i svako jelo iz domaće kuhinje.
Ova pizza savršen je odabir za sve situacije - za brzi ručak ili večeru, ili pak za iznenađenje za vaše prijatelje.
Blagdanska priprema ne mora biti stres. S kvalitetnim sirevima, poput Vindija ribanih sireva, svaki recept dobit će novu dimenziju okusa i jednostavnosti. Bilo da birate Gaudu za kremasta jela, Bovidur u listićima kao dodatak salatama, ribani Bovidur za aromatičnu i zapečenu završnicu jela ili Pizza MIX za najbolju pizzu, njihova praktična pakiranja olakšavaju pripremu, a njihova izvrsna topljivost čini okus jela bogatijim.
Od 1970. Vindija spaja tradiciju i kvalitetu u proizvodnji sireva, a njihovi novi ribani sirevi su dokaz da i najjednostavnija jela mogu postati pravi mali gastronomski užitak.
Sadržaj nastao u suradnji s Vindijom.