Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LOŠA ŠKOLA

Roditeljske navike krive su za to što se debljamo

hrana
Arhiva VL
13.08.2010.
u 14:32

Možda su oni mislili da nam čine dobro, no istraživanja pokazuju da je "čišćenje" hrane s tanjura jedan od krivaca za debljanje.

Većina nas je odrasla u uvjerenju da trebamo pojesti sve što nam je na tanjuru, do te mjere da neki roditelji nisu dopuštali djeci da napuste stol dok im tanjur nije blistavo čist. Ne samo da nisu bili u pravu, nego iza tog uvjerenja stoji i veći dio krivice zašto se u kasnijim godinama mnogi počinju širiti oko struka i na ostalim kritičnim mjestima. Istraživanja u Britaniji pokazala su, naime, da čak četiri od pet Britanaca nastavlja jesti čak i nakon što su potpuno siti, iako je opće poznato da su se u većini slučajeva porcije i te kako povećale u odnosu na nekadašnje.

Čak pola ispitanih žena u studiji koju je provela tvrtka za prehranu Lighter Life među ostalim je potvrdilo i da si, otkako su u braku ili žive s partnerom, grabe porcije jednake njihovima te da jedu koliko i oni iako im realno toliko hrane nije potrebno. Ne samo to, nego istu količinu hrane poslužuju i svojoj djeci iako nema nutricionista koji će reći da su dnevne potrebe kalorija jednake za dijete, muškarca i ženu.

Ni muškarci nisu previše zadovoljni količinama koje im supruge i djevojke serviraju. Čak četvrtina ih tako optužuje partnerice za prejedanje i debljanje s godinama.

Većina odraslih za potrebu da si previše udovoljavaju kada je hrana u pitanju očekivano krivi upravo svoje roditelje i njihove odgojne mjere vezane uz prehranu u djetinjstvu.

Komentara 3

FE
Felicijen
16:28 13.08.2010.

Glavno da za svoj višak kila nisam ja kriv! Idem odmah s mamom malo porazgovarati...

SA
sanjin003
18:31 13.08.2010.

pa roditelji po tom pitanju mogu bit krivi za prvih 15,16 god života.ali ako si debel u 40-toj;da su te neznam kako kljukali kao malog,dotad si trebao počet razmišljat vlastitom glavom

DO
doktorica
08:54 14.08.2010.

pa ti onda budi roditelj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije