Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TURISTIČKA PATROLA: VOĆIN

Pogledajte nosorogu u oči ili zbirku leptira i upoznajte najmanjeg guštera u Hrvatskoj

Turistička patrola u Voćinu
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/21
05.05.2023.
u 10:01

Geo info centar u Voćinu razgledala su 18.644 posjetitelja od 1. veljače lani, kada je otvoren, što ga čini jednim od najposjećenijih u Hrvatskoj

Milijunima godina unatrag, na susret s dinosaurima i čitavom svitom drevnih životinjskih gorostasa, povest će svakoga svog gosta Geo info centar u Voćinu. Istodobno, na tisuće je turista baš to "čudo" dovelo u malo mjesto u zagrljaju Papuka.

Izumrla morska psina

Uzbudljivo putovanje u Zemljinu prošlost započinje u višeosjetilnoj 6D kino dvorani. Simpatični amonit Toni svojim nas vremeplovom vraća u davna vremena kada su Panonskim morem plivali dupini, tuljani, ali i ogromni morski psi – megalodoni. Ta je izumrla morska psina mogla narasti do 20 metara i dosegnuti četiri tone, što zaista ulijeva strahopoštovanje, pa i strah u kosti. Dok ronimo u prošlost, sjedala se pod nama njišu, vibriraju, osjetimo škakljanje po nogama, a dvoranom se raspršuju kapljice vode… Jedinstven je to doživljaj koji zaista nikoga ne ostavlja ravnodušnim, ni male ni velike.

– Ispričali smo priču o našoj kulturnoj, povijesnoj i geološkoj baštini uz pomoć virtualne stvarnosti i interaktivnih ekrana. Posjetitelji mogu slobodno dotaknuti 18 različitih stijena od kojih je Papuk sazdan, od metamorfnih starih 440 milijuna godina pa do sedre, preko koje se prelijeva slap Skakavac, stare 6000 godina. Kroz virtualne naočale pogledat će, primjerice, nosorogu u oči i imati doživljaj kao da zaista stoje pred njim – govori nam Maja Jurlina, voditeljica odjela organizacije i posjećivanja Parka prirode Papuk.

Uz interaktivne ekrane i zid ekosustava upoznajemo živi svijet Papuka, a pred nama se prostiru zbirke danjih i noćnih leptira, kornjaša i kukaca, kao i herbariji livadnih i šumskih biljaka. Otkrivamo da je u Hrvatskoj zabilježeno više od 180 vrsta orhideja, a njih čak 40 upravo na Papuku. A kada stavimo speleološku kacigu i zavirimo u tamne kutke podzemlja, spoznajemo da tu ipak ne vlada potpuna tišina…

Koračajući Geo info centrom, upoznat ćemo i najmanjeg guštera u Hrvatskoj. Iako sitan, ivanjski rovaš zaista je hitar pa bez ikakve muke umakne potencijalnim neprijateljima.

– Kroz postav kulturno-povijesne baštine upoznajemo se sa životom čovjeka u vremenima kad je jedini način opstanka bio naučiti živjeti u skladu s prirodom, koristeći sirovine iz prirode. Sve panele prati zid civilizacija, gdje usporedno vidimo što se događalo na prostoru Hrvatske i svijeta – objašnjava Maja Jurlina.

Papuk ima i snažnu staklarsku tradiciju, postojale su nekada četiri staklane na papučkom području. Geo info centar u Voćinu razgledala su 18.644 posjetitelja od 1. veljače lani, kada je otvoren, pa do konca prošle godine, što ga čini jednim od najposjećenijih centara u Hrvatskoj. Sa svakim novim danom ove godine turističke brojke sve znatnije rastu.

Interes za Papuk ne jenjava, a Geo info centar izvrsno su povezali s ostalim sadržajima u Parku, kao što su edukativni programi na Jankovcu te posjet adrenalinskom parku i Kući Panonskog mora u Velikoj.

Geo info centar osvojio je Zlatnu povelju Suncokreta ruralnog turizma u kategoriji ruralno-turistički projekti.

– Nas u Parku prirode Papuk veseli svaka nagrada, a ova nagrada je potvrda kvalitetnog rada, velik poticaj te snažan vjetar u leđa i znak da idemo u dobrom smjeru. Ponuda parka gradi se godinama, inovativna je i osebujna te prilagođena svim dobnim skupinama posjetitelja. Mi na kontinentu iznimno se trudimo ponuditi posjetiteljima vrhunsko iskustvo i doživljaj koji će pamtiti čitav život, a i Geo info centar pruža sve to – zaključuje naša sugovornica.

Uređene kućice za odmor

Voćin je odavno i nadaleko prepoznatljiv po svetištu Gospe Voćinske, a dok šetamo crkvenim dvorištem, pogled nam pada na spomenik braniteljima kao podsjetnik na strašnu tragediju koju je mjesto doživjelo u Domovinskom ratu. Uklesana su u njega imena 47 žrtava. Otkako je Geo info centar otvorio svoja vrata, otvorila se i sama nova turistička perspektiva Voćina, ali i Parka prirode Papuk općenito.

Voćinu pak nedostaje restoran, no može se pojesti hamburger u Bistrou Kody. Niz je pak lijepo uređenih kuća za odmor u krugu od osam kilometara.

OCJENE
Urednost, izgled mjesta, čistoća, okoliš: 8
Gostoljubivost i susretljivost: 10
Kvaliteta i raznolikost smještaja: 9
Sadržaji za djecu: 8
Biciklističke staze; rekreativni sadržaji: 8
Pješačke staze i šetnice: 9
Kulturni sadržaji: 9
Izletišta: 10
Autohtonost: 10
Opći dojam: 9
Ukupna ocjena: 90

POREDAK 

1. M. BISTRICA 91
2. SV. PETAR U ŠUMI 90
3. VOĆIN 90
4. POD. SESVETE 88
5. NEDELIŠĆE 88
6. V. PISANICA 88
7. VRPOLJE 87
8. JASENOVAC 87
9. KAPTOL 87
10. LOVINAC 87
11. MARIJA GORICA 85
12. BABINA GREDA 83
13. ERNESTINOVO 81
14. DONJA VOĆA 81
15. KLANA
16. RAKOVICA

Divovski mamutovac, stoljetna sekvoja, izdiže se u srcu Slatine kao gorostas, ali i prepoznatljivi motiv ovoga grada. Uz to zaštićeno stablo, visoko tridesetak metara, "niknuo" je novi posjetiteljsko-interpretacijski centar "EPIcentar Sequoia Slatina", a u njemu i hostel te restoran. Pileći bečki odrezak, špagete bolonjez, punjene tortilje s piletinom, vratina u umaku od gljiva, punjeni svinjski ražnjići, pohani šaran ili som, ali i čips od šarana – samo je to dio ponude restorana Sequoia. Riblji jelovnik jednako je raznovrstan kao i mesni. Posebna ponuda restorana je gablec, u sklopu kojega se nudi tjedni meni i poslužuje se od ponedjeljka do petka od 9 do 12 sati, a cijena mu je povoljnih 4,65 eura.

Uz decentno uređen unutarnji prostor, s toplijim danima otvorena je i terasa, okružena cvijećem, s pogledom na zaštićeno stablo, poučnu stazu, veliko dječje igralište… što omogućuje relaksirajući odmor uz objed.

Pozicija EPIcentra Sequoia Slatina u odnosu na niz turističkih atrakcija Virovitičko-podravske županije takva je da "svi putovi" vode upravo u ovaj posjetiteljski centar pa tako i hostel te restoran. Do Parka prirode Papuk dijeli je 25 kilometara pa je ujedno i najbliža restoranska destinacija za posjetitelje Geo info centra Voćin. Prepoznaju to i gosti ovoga kraja pa, iako je relativno nedavno tek otvorila svoja vrata, Sequoia je postala omiljeno odredište za ukusan ručak, koji je k tome i cjenovno vrlo prihvatljiv.

A dok čekaju da im ljubazno osoblje posluži jelo na stol, posjetitelji se mogu prošetati poučnom stazom oko mamutovca, kalifornijskog stabla koje je svoje mjesto u srcu Slavonije našlo još prije više 130 godina, zbog čega je među najstarijim sekvojama u Europi. Zaštićeni je to spomenik prirode.

OCJENE: 
Izbor i kvaliteta jela – (do 50 bodova) 47
Izbor i ponuda pića – (do 15 bodova) 12
Posluga i ljubaznost – (do 10 bodova) 10
Dojmovi i prostor – (do 20 bodova) 18
Ukupnost ponude – (do 5 bodova) 4
Ukupno: 91

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije