Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TURISTIČKA PATROLA: Podravske Sesvete

Prvi ekološki vrt mira na svijetu, pustinja usred Podravine i mamutovi zubi iz rijeke Drave

Turisti?ka patrola - Podravske Sesvete
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/16
04.05.2023.
u 11:14

Uređuje se poučna staza Bilogorske steze podijeljena na tri teme - mitološku, povijesnu i poučnu o životinjama i biljkama

Kad se snimao "General" producenti nisu morali trošiti novac na putovanje u Afriku da bi snimili kadrove za dio filma koji pokriva sudjelovanje Ante Gotovine u vojnim operacijama u Čadu. Bilo je dovoljno otići u Podravinu, gdje se nalazi mala pustinja poznata u tom kraju kao Peski. Nastali su nanošenjem sedimenata s ledenjaka, a turisti ostanu iznenađeni kad se nađu pred pravim pustinjskim dinama. U Koprivničko-križevačkoj županiji okrenuli su se i rijeci Dravi, povezujući ponudu u nešto što bi se moglo nazvati "s raftinga u pustinju". I to u samo nekoliko kilometara.

Ručak na skeli

- Uspjeli smo rijeku Dravu uključiti u turističku ponudu. Imamo turistički brod koji vozi do 30 osoba, imamo rafting na rijeci Dravi, i to ne onaj klasični na slapovima, nego na jednom od najočuvanijih tokova rijeke Drave. Svi su oduševljeni! Bojali smo se pomalo kako će turisti reagirati, ali stižu same pohvale. Možete stati na sprudu i okupati se. Standardna ruta je od Brodića do Križnice, oko 13 kilometara ili dva i pol do tri sata vožnje. Imamo registriranu kanu stazu Drava Tour Adventure. Tri puta prolazi se hrvatsko-mađarska granica tijekom raftinga. Gosti uživaju u prekrasnim sprudovima, ispričamo im priču o bregunicama, najmanjim lastavicama na svijetu koje tu imaju svoje stanište u velikom broju. Imamo i skelu u Brodiću, na koju stane 50 ljudi, pa znamo na njoj organizirati i grupne ručkove. Skela stane nasred Drave, pa se uz tamburaše uživa u domaćim jelima i vinima - nabraja Alen Janči iz Turističke zajednice Dravski peski, koja pokriva četiri općine.

Među njima su i Podravske Sesvete, gdje se hvale da su još prije 20 godina otvorili prvi ekološki vrt mira u svijetu. U parku na otvorenom postavljene su skulpture od hrastovine osoba u prirodnoj veličini, od Isusa, Noe i Odiseja do Franje Asiškog, Magellana i Beethovena. Spomenik vodi od hrastovih trupaca starih 150 godina visok je gotovo četiri metra i težak tri tone. Na Trgu kralja Tomislava 22 smještena je pak etnografska zbirka Josipa Cugovčana s više od 4000 eksponata. Uz narodne nošnje, uporabne predmete, alate i drugo što se nekad viđalo po selima, razgledati se može i zbirka pisanica iz jedanaest zemalja. Zanimljiva je i paleontološko-arheološka zbirka.

- Zaljubljenik sam u amatersku arheologiju. Muzej Grada Koprivnice je u nekoliko navrata provodio arheološka iskapanja na području Podravskih Sesveta koje imaju povijest kroz tisućljeća. Bio je ovdje i kustos muzeja iz Dubrovnika i jako ga je zanimala povijest i mitologija Podravine. Imam nalaze poput keltskog bodeža i templarskog mača, a u posljednje vrijeme jako puno nalaza minerala s dravskih sprudova. Ovdje je, na primjer, mamutov zub iz Drave, zub šumskog slona, zub stepskog mamuta, ledenodobnog mamuta, vunastog nosoroga... - nabraja Josip koji je ostvario i slikarsku karijeru. Stvorio je svoj prepoznatljiv stil, a tri puta izlagao je i u SAD-u.

Četrdeset godina proučava folklor i objavio je knjigu o nošnjama Podravskih Sesveta od 1850. do 1950. godine. Čovjek je živa enciklopedija, istinski zaljubljenik u svoj kraj, pa nam tako otkriva i da je tu sačuvana kritično ugrožena biljka črna ili crnkasta sasa, lat. Pulsatilla pratensis nigricans. Zna gdje raste jedan primjerak.

Od Australije do Bangladeša

- Obilazimo je i čuvamo kao oko u glavi - kaže i dodaje da jedino u tom kraju raste mahunarka regensburška tila, Chamaecytisus ratisbonensis. Dravski peski premreženi su biciklističkim i pješačkim stazama. Jedna od njih je duhovno-ekološko-poučni put sv. Nikole u Ferdinandovcu, duga oko 15 kilometara, no poznatija je pješačka staza Camino Podravina koja prolazi kroz sve četiri općine, pa do Ludbrega, duga oko 160 kilometara. Uređuje se poučna staza Bilogorske steze podijeljena na tri teme - mitološku, povijesnu i poučnu o životinjama i biljkama. Istraži povijest područja Dravski peski biciklistična je staza koja prolazi kroz četiri općine. U prvih šest mjeseci u godini u taj kraj dolaze uglavnom domaći turisti, no od sredine lipnja 90 posto noćenja i dolazaka je od stranih turista iz svih dijelova svijeta, pa i Australije i Bangladeša. U posljednje tri godine sve su atraktivnije, kaže Janči, kuće za odmor, s bazenima i jaccuzijima.

OCJENE
Urednost, izgled mjesta, čistoća, okoliš: 9
Gostoljubivost i susretljivost: 9
Kvaliteta i raznolikost smještaja: 8
Sadržaji za djecu: 8
Biciklističke staze; rekreativni sadržaji: 10
Pješačke staze i šetnice: 10
Kulturni sadržaji: 8
Izletišta: 8
Autohtonost: 9
Opći dojam: 9
Ukupna ocjena: 88

UKUPNI POREDAK 
1. M. BISTRICA 91
2. SV. PETAR U ŠUMI 90
3. POD. SESVETE 88
4. NEDELIŠĆE 88
5. V. PISANICA 88
6. VRPOLJE 87
7. JASENOVAC 87
8. KAPTOL 87
9. LOVINAC 87
10. MARIJA GORICA 85
11. BABINA GREDA 83
12. ERNESTINOVO 81
13. DONJA VOĆA 81
14. VOĆIN
15. KLANA
16. RAKOVICA

Zamislite situaciju da gladni sjednete u automobil, prevalite 120 kilometara, uđete nenajavljeni u restoran u tjednoj špici i vidite s razočaranjem da su svi stolovi zauzeti, a vlasnik restorana vam kaže: "Nema problema, bute si seli u kapelicu i na miru pojeli smuđa..." Upravo se takav scenarij dogodio paru iz Zagreba u restoranu Royal koji se nalazi u centru Kloštra Podravskog, uz magistralnu cestu. Restoran radi od 1996. godine i nudi velik broj jela, od domaćih do internacionalnih.

– Imamo dobru ponudu ribe. Naglasak je na vrhunskom smuđu koji pripremamo na način na koji ga malo tko priprema i ne može se baš svugdje pojesti. Mislim da smo jedan od najjačih restorana na sjeverozapadu s ribljim menijem, od prženog cijelog smuđa na žaru do prženog šarana, pohanog soma i tako dalje. Imamo i svoje vino, vinski podrum i klijet Vilu Ančicu – nabraja vlasnik Ivan Koren i s ponosom kaže da su na posljednjoj županijskoj izložbi vina osvojili čak 11 zlatnih medalja, a s jednim su vinom bili šampion izložbe. Od 11 vina, njih šest su bila ocijenjena kao vrhunska. Nisu veliki proizvođači, kaže, godišnje proizvedu desetak tisuća litara. Organiziraju i jednodnevne izlete, a posebno su popularni u vrijeme Martinja u studenom, pa u siječnju i veljači koji su posvećeni degustacijama vina uz prigodne specijalitete, od bunceka do čurki i kobasica. U restoranu je naglasak i na jelima od teletine, svinjetine i piletine. I sad dolazimo do kapelice. U sklopu restorana je, naime, i prostor uređen kao kapelica posvećena svetomartinskim narodnim običajima u čast sv. Martina, zaštitnika vina i mošta.

– Uredili smo je da imamo prostor za martinsku mešu, a ne samo špelanciju. Kao malo kazalište. Dolaze nam ljudi iz cijele Hrvatske, i što je najvažnije, svi se vraćaju. Evo, jedan nam je par 23. put došao na Martinje. Toliko im je bilo lijepo. To nas drži u tom poslu. Trudimo se raditi što poštenije i kvalitetnije. Ljudski faktor je najvažniji. Možeš imati najbolje namirnice i zlatni pribor za jelo, ali ako kuhari nisu dobri, nema koristi – kaže nam Ivan koji bi nam još mnogo toga mogao ispričati, od piknika na skeli na Dravi s tamburašima do obilaska lijepe Podravine.

OCJENE:
Izbor i kvaliteta jela-(do 50 bodova) 48
Izbor i ponuda pića-(do 15 bodova) 12
Posluga i ljubaznost-(do 10 bodova) 10
Dojmovi i prostor-(do 20 bodova) 19
Ukupnost ponude-(do 5 bodova) 4
Ukupno: 93

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije