Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pripazite idući put

Ovo su najčešće greške u kuhanju, pogledajte kako one utječu na okus i izgled jela

shutterstock
12.08.2021.
u 11:30

Svi smo barem jednom bili krivi za ovakve greške, a evo o što njima misle stručnjaci

Često nesvjesno usvajamo metode za sasvim uobičajene stvari, poput kuhanja i čišćenja, ali ponekad ne shvaćamo da su one zapravo pogrešne. Tijekom kuhanja mnogi znaju ponavljati iste greške, a stručnjaci s portala Bright Side otkrili su koje su najčešće i kako one utječu na jela koja spremamo.

Odmrzavanje mesa na sobnoj temperaturi
Kako bismo brže odmrznuli meso, obično ga ostavljamo na radnoj površini na sobnoj temperaturi. Međutim, to nije najbolja opcija. U takvim se uvjetima ubrzava razmnožavanje bakterija, a vrlo je lako propustiti trenutak kada meso zapravo počinje kvariti jer se izvana neće primijetiti. Mnogo je sigurnije odmrzavati mesne proizvode u hladnjaku. Može potrajati malo više, ali meso će biti svježe i ohlađeno. 

Mariniranje mesa duže od 12 sati
Iz nekog razloga vjeruje se da što se meso dulje marinira, to će biti ukusnije i sočnije. Zapravo, predugo držanje mesa u marinadi čini ga gumastim, a ne mekanim.
Kriva je kiselina koja se dodaje u obliku octa ili limuna. Kako bi meso bilo koje vrste poprimilo pikantan okus, a da mu se tekstura ne uruši, dovoljno ga je marinirati 20 minuta.

Savjeti za kuhanje jednog chefa koji će svima dobro doći: Ovo želite znati....

1/12

Stavljanje češnjaka prvog u tavicu
Češnjak se prži vrlo brzo. Istodobno dodavanje češnjaka i luka u tavu predstavlja problem budući da u isto vrijeme češnjak uspije gotovo izgorjeti, a luk jedva posmeđi. Da bi proces prženja luka i češnjaka bio ujednačeniji, morate nasjeckati češnjak na velike komade ili ga dodati na samom kraju.

Predugo miješanje tijesta
Često koristimo isti pristup kada je u pitanju priprema tijesta za različite vrste pekarskih proizvoda. No, stvari koje su dobre za jedno jelo mogu biti loše za drugo. Dugo miješanje tijesta čini ga gušćim i elastičnim zbog aktivnog otpuštanja glutena.
Ova je opcija savršena za kuhanje pizze, ali nije toliko dobra za pite. To je zato što bi tijesto u pitama u pravilu trebalo biti napuhano, nježno i mrvičasto, a ne čvrsto i kompaktno. 

Kuhanje krumpira bez poklopca
Kako bi se krumpir ravnomjernije i brže kuhao, vrijedi poklopiti lonac jer će se tako učinkovitije akumulirati i zadržati toplinu. 

Udaranje mesa bez pokrivanja
Da bi se meso ravnomjerno pržilo, dovoljno ga je istući i poravnati, ali postoje neke stvari koje treba imati na umu. Nemojte lupati komad mesa, a da ga ne stavite u plastičnu vrećicu ili barem prekrijte filmom za hranu. Ako to ne učinite, male čestice koje su oku nevidljive mogu se raspršiti po radnoj ploči, šireći bakterije. Također, ako ne pokrijemo meso, meso činimo sklonim sušenju.

Širi se strahoviti toplinski val sa Sjeverne Afrike na jug Europe:

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije