Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Gourmet

Ovo su najčešće greške u kuhanju, pogledajte kako one utječu na okus i izgled jela

Svi smo barem jednom bili krivi za ovakve greške, a evo o što njima misle stručnjaci
12. kolovoza 2021. u 11:30 0 komentara 9873 prikaza
Foto: shutterstock

Često nesvjesno usvajamo metode za sasvim uobičajene stvari, poput kuhanja i čišćenja, ali ponekad ne shvaćamo da su one zapravo pogrešne. Tijekom kuhanja mnogi znaju ponavljati iste greške, a stručnjaci s portala Bright Side otkrili su koje su najčešće i kako one utječu na jela koja spremamo.

Odmrzavanje mesa na sobnoj temperaturi
Kako bismo brže odmrznuli meso, obično ga ostavljamo na radnoj površini na sobnoj temperaturi. Međutim, to nije najbolja opcija. U takvim se uvjetima ubrzava razmnožavanje bakterija, a vrlo je lako propustiti trenutak kada meso zapravo počinje kvariti jer se izvana neće primijetiti. Mnogo je sigurnije odmrzavati mesne proizvode u hladnjaku. Može potrajati malo više, ali meso će biti svježe i ohlađeno. 

Mariniranje mesa duže od 12 sati
Iz nekog razloga vjeruje se da što se meso dulje marinira, to će biti ukusnije i sočnije. Zapravo, predugo držanje mesa u marinadi čini ga gumastim, a ne mekanim.
Kriva je kiselina koja se dodaje u obliku octa ili limuna. Kako bi meso bilo koje vrste poprimilo pikantan okus, a da mu se tekstura ne uruši, dovoljno ga je marinirati 20 minuta.

Savjeti za kuhanje jednog chefa koji će svima dobro doći: Ovo želite znati....

1 / 12
Kuhanje je nekima velika strast, a nekima noćna mora. Bez obzira u koju skupinu biste se "učlanili", dobronamjerni savjeti profesionalaca uvijek dobro dođu. Ovo su neki od njih koje je dobro znati...

Stavljanje češnjaka prvog u tavicu
Češnjak se prži vrlo brzo. Istodobno dodavanje češnjaka i luka u tavu predstavlja problem budući da u isto vrijeme češnjak uspije gotovo izgorjeti, a luk jedva posmeđi. Da bi proces prženja luka i češnjaka bio ujednačeniji, morate nasjeckati češnjak na velike komade ili ga dodati na samom kraju.

Predugo miješanje tijesta
Često koristimo isti pristup kada je u pitanju priprema tijesta za različite vrste pekarskih proizvoda. No, stvari koje su dobre za jedno jelo mogu biti loše za drugo. Dugo miješanje tijesta čini ga gušćim i elastičnim zbog aktivnog otpuštanja glutena.
Ova je opcija savršena za kuhanje pizze, ali nije toliko dobra za pite. To je zato što bi tijesto u pitama u pravilu trebalo biti napuhano, nježno i mrvičasto, a ne čvrsto i kompaktno. 

Kuhanje krumpira bez poklopca
Kako bi se krumpir ravnomjernije i brže kuhao, vrijedi poklopiti lonac jer će se tako učinkovitije akumulirati i zadržati toplinu. 

Udaranje mesa bez pokrivanja
Da bi se meso ravnomjerno pržilo, dovoljno ga je istući i poravnati, ali postoje neke stvari koje treba imati na umu. Nemojte lupati komad mesa, a da ga ne stavite u plastičnu vrećicu ili barem prekrijte filmom za hranu. Ako to ne učinite, male čestice koje su oku nevidljive mogu se raspršiti po radnoj ploči, šireći bakterije. Također, ako ne pokrijemo meso, meso činimo sklonim sušenju.

Širi se strahoviti toplinski val sa Sjeverne Afrike na jug Europe:

Trudna ukupno 8,5 godina 35-godišnja majka ispričala: 'Prvo dijete dobila sam sa 14 godina, sada ih imam 11, ali želim još šest' Sjajna ideja Svi ga imamo kod kuće: Sa samo jednim sastojkom, vratite mekoću ručnicima Prepoznajete li se? Žele sigurnost i podršku: Ovi horoskopski znakovi najranije ulaze u brak
Evakuirane Tuheljske toplice, jedanaest osoba hospitalizirano
EVAKUIRANI BAZENI
Iz Termi Tuhelj objasnili što se dogodilo: Dostavljač je greškom usipao kiselinu, došlo je do kemijske reakcije
Zajedništvo koje spaja
Zajedništvo koje spaja
„Zahvaljujući volonterima životinje opet imaju dom“ – rekla je Aleksandra Hampamer, predsjednica udruge Prijatelji životinja
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.