Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dobro je znati

Osim na visokim, hrana se brzo kvari i na preniskim temperaturama; evo koliko stupnjeva treba biti u hladnjaku

shutterstock
04.02.2022.
u 07:00

- Nakon što ih se izvadi iz hladnjaka, ostatke hrane treba zagrijati, i to ne na manjoj temperaturi od 70°C i ne manje od 15 sekundi! - kaže nutricionistkinja.

Prema riječima nutricionistice Lise Richards, previsoka temperatura u hladnjaku baš kao i preniska može uzrokovati rast nekih mikroorganizama i patogena koji kod ljudi izazivaju razne bolesti, pa savjetuje da obratite pažnju na kojoj temperaturi držite svoje namirnice i ostatke hrane. 

 Strahujete od visokog tlaka? Ako jedete ovu pizzu u opasnosti ste

1/6

Američka FDA (Agencija za sigurnost hrane i lijekova) kaže da je Listeria (Listeriosis) jedna od bakterija koje mogu nastati u hladnjaku, a koje se hranom prenose u organizam i uzrokuju jaku infekciju; a patogeni se najlakše razvijaju na temperaturama između 21 i 51°C (odnosno između 70 i 125° F).

- Za razliku od većine bakterija, klice listerije mogu rasti i razmnožavati se i u hladnjaku, a niska im temperatura za to nije presudna pa mogu kontaminirati hladnjak i proširiti se na drugu hranu izvan njega - upozoravaju iz FDA-e.

Kako bi ostaci hrane bili sigurni za konzumaciju, dodaje Richards, treba ih zagrijati nakon što ih se izvadi iz hladnjaka; i to ne na manjoj temperaturi od 70°C i ne manje od 15 sekundi!

Foto: Shutterstock

Nutricionistkinja i liječnici iz FDA-e napominju kako bi, da hrana ostane svježa, temperaturu u hladnjaku trebali održavati na ili ispod 4.4°C i s vremena na vrijeme provjeriti je li ona zaista onolika koliko piše na displeju hladnjaka.

A osim na temperaturu, da budemo sigurni da je ono što jedemo svježe stručnjaci napominju da pripazimo i koliko je nešto stajalo u hladnjaku jer je većina ostataka i namirnica koje nisu zatvorene u sigurnu ambalažu u hladnjaku dobre samo tri do četiri dana, piše .

- Jedina iznimka je prethodno ugrijana hrana; grijanje će joj vijek trajanja produžiti za cca. tri dana, ali će svaki put narušiti njenu kvalitetu -  rekla je Richards za Best Life Online, a savjetuje da svaki put podgrijavate samo onoliko koliko ćete pojesti, a ne sve. 

Šokantni rezultati istraživanja o utjecaju brze hrane: 'Može jako brzo oštetiti mozak'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije