Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jelo našeg djetinjstva

Pecipale, langošice, poderane gaće... Bezbroj naziva, a samo je jedan najbolji recept za lepinje koje obožavamo!

Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan
03.02.2022.
u 07:19

Najsretniji okusi djetinjstva možda ne spadaju uvijek u kategoriju najzdravijih, ali nema do ovih pogača prženih u ulju i u isto vrijeme hrskavih i mekanih. Pod kojim ih nazivom vi pamtite?

Recepata za pecipale (poderane gaće) ima puno, a ovaj koji vam nudimo garantira da će najljepši prizor koji ćete danas vidjeti biti presretni osmijesi vaših ukućana. Recept smo posudili od nenadmašne Nasje Duplančić.

Foto: Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan

Pecipale (poderane gaće)

Sastojci:

600 g glatkog brašna

1-2 žličice soli

1 žličica šećera

2 vrećice suhog kvasca

oko 300 ml tople vode

ulje za prženje

Foto: Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan

Priprema:

Kvasac stavite u lončić. Dodajte šećer i 100 ml tople vode. Promiješajte da se kvasac rastopi. Posipajte s malo brašna, prekrijte lončić kuhinjskom krpom i stavite na toplo mjesto, može i u pećnicu na 40ºC, 15-ak minuta. Za to vrijeme u veću zdjelu stavite brašno i sol pa promiješajte. Dodajte kvasac i lagano ulijevajte vodu miješajući rukama (ako ne želite zaprljati prste, sve stavite u multipraktik s nastavkom za tijesto). Vodu ulijevajte postupno, možda će vam trebati manje ili više da dobijete podatno tijesto koje nije ljepljivo. Kada ste zamijesili glatku kuglu tijesta, stavite tijesto u zdjelu, prekrijte kuhinjskom krpom i pustite da se diže 1 sat na toplom mjestu ili u pećnici na 40ºC. U dublju tavu stavite barem 2-3 cm ulja. Dobro ga zagrijte. Kada se tijesto udvostručilo, rukama trgajte komade pa na pobrašnjenoj podlozi s pomoću valjka formirajte lepinjice željene veličine. Stavljajte ih u vruće ulje i pecite 4 minute sa svake strane, odnosno dok ne postanu zlatne.

Prijedlog za serviranje: Kiselo vrhnje u koje ste umiješali usitnjeni češnjak.

Komentara 4

MA
Marinmali
08:34 03.02.2022.

Ubrzo opet glavna hrana

OC
OCB
08:16 03.02.2022.

Nisu gaČe, nego gaĆe i nisu lepinje nego ljepine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije