Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Gourmet

Omiljeni desert slavi svoj dan: Znate li što treba dodati u smjesu za palačinke da uvijek ispadnu savršene?

Osim dodavanja ovog jednog sastojka, palačinke se mogu i peći jednom drugačijom metodom od one na koju smo navikli.
02. veljače 2022. u 14:30 10 komentara 111521 prikaza
Foto: Shutterstock

Danas, 2. veljače, obilježava se Svjetski dan palačinki - i to onih kakve mi poznajemo. Dok su diljem svijeta palačinke (pancakes) male, okrugle i deblje, crepes su zapravo one kakve se rade na našim prostorima - u većoj tavi i vrlo tanke. 

Porijeklom su iz Francuske i Belgije, gdje su ih radili tako okrugle kao simbol sunca ili novčića, odnosno topline, bogatstva i sreće.

I zaista, kako piše Days of the Year, prema legendi crepes mogu donijeti sreću - na današnji dan, svi oni koji se odluče pripremiti palačinke trebaju u dominantnoj ruci držati novčić, a u drugoj tavu. Kada pokušate prevrnuti palačinku, ako ona padne natrag ravna, obitelj će imati uspješnu godinu.

Možete ih jesti s raznim namazima i dodacima, ali prvo ih pripremite koristeći se savjetima koje donosimo u nastavku.

Za ukusne, mekane i sočne palačinke potreban je dobar recept, odnosno dodavanje nekih tajnih sastojaka u onu, već klasičnu recepturu - brašno, jaja, šećer, aroma vanilije i mlijeko.

Kako bi baš svaki put ispale savršene, u smjesu bi trebalo dodati malo praška za pecivo. 

1 šalica mlijeka
2 jaja
2 jušne žlice biljnog ulja
2 šalice brašna
2 jušne žlice šećera
3 čajne žlice praška za pecivo
¼ jušne žlice soli

Osim njega, uz jednu šalicu mlijeka bilo bi dobro dodati i jednu šalicu mineralne vode! Možda zvuči malo neobično, ali što više mlijeka stavljate to će palačinke ispasti više žilave, a mineralna voda pomoći će da se to ne dogodi i da budu fluffy teksture.

Pomiješajte sve navedene tekuće sastojke, a zatim dodajte brašnaste. Umutite ručno ili mikserom i ostavite smjesu da malo odstoji - to je još jedan trik za što ukusnije palačinke.

Nećemo reći da ih pečete klasičnom metodom jer, ako je suditi po video objavama diljem interneta i komentarima ljudi, palačinke će bolje ispasti ako tavu okrenete naopako.

Snimka na YouTubeu pokazuje da se prvo zagrije tava, ali s obrnute strane. Stijenke tave tako su okrenute prema plameniku, dok se smjesa za palačinku izlijeva na dno tave koje je prethodno nauljeno kako se palačinke ne bi lijepile.

Pogledajte video:

Čokoladni keksi od samo pet sastojka pravi su hit na internetu!

Kroasan u Italiji, jaja u Indoneziji... U ovoj zemlji se jede najzdraviji doručak

1 / 10
Doručak je najvažniji obrok u danu, čuli smo mnogo puta. Stoga je bitno paziti kojim namirnicama ćemo započeti dan. 
rižoto detalji čine razliku... Talijanski chef o savršeno pripremljenom rižotu: Ljudi obično rade ove pogreške, izbjegnite ih šokirala mnoge Gošću na vjenčanju zamijenili za mladenku: 'Zar ne zna što se ne smije nositi?' Otkrili i koje treba imati Ove četiri stvari ne biste trebali držati ispod sudopera, stručnjaci kažu da im nađete drugo mjesto
EON TV
SVJETSKO NOGOMETNO PRVENSTVO
Pitali smo naše navijače: Evo što nas čeka u Katru
Rezolucija Zemlja
REZOLUCIJA ZEMLJA
Pogled u ekološki održivu budućnost: Okrugli stol na kojem su se razmijenile konkretne ideje za ekologiju
  • Važna obavijest

    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Tombstone
    Tombstone: Premium korisnik

    Fluffy??? Nesto fali nasoj rijeci prhke?

  • Kana:

    Sa 2 žlice ulja i 2 žlice šećera u tijestu...pa još slatkj premaz...i ko nema šećer ...dobit će ga...taj recept nema veze s mojim , a uz to mogu danima biti mekane, ali sastojak za trajnu mekoću...nema veze sa sodom ... prikaži još!a sodom ili mineralnom...niti to koristim pri izradi istih.

  • NadaSZ:

    Bolje je dodati malo sode bikarbone, umjesto praška za pecivo, koji sadrži fosfate .