Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pobrojite ih

Namirnice koje su jako, ali jako loše za vaše srce

kobasica, suho meso, suhomesnati proizvodi, kulen (1)
Sanjin Strukic/PIXSELL
15.02.2013.
u 11:15

Srčane bolesti vodeći su uzrok smrtnosti u svijetu, stoga je vrlo važno znati koja hrana loše utječe na našu "tiktakalicu"...

1. Industrijski mesni proizvodi. Hrenovke, kobasice, sve vrste suhomesnatih prizvoda i slanina sadrže velike količine nitrata, nitrita i natrija, koji su povezani sa srčanim bolestima.

2. Crveno meso. Velika količina zasićenih masti može nepovoljno djelovati na vaše krvne žile. Stoga, iako je čisto meso zdravije od industrijskih mesnih prerađevina, oprezno s njegovom konzumacijom.

3. Pizza. Bez obzira što nutricionisti u posljednje vrijeme \"pjevaju\" hvalospjeve o ovom talijanskom specijalitetu, pogotovo ako ga nadjenete zdravim namirnicam poput rajčice ili mozarelle i bosiljka, kupovna pizza prepuna je zasićenih masnoća iz jeftinih sireva ili zamjena za sireve i salama kojima se nadjeva. Jedna kriška može sadržavati i do dvije trećine preporučene dnevne doze zasićenih masti.

4. Margarin. Transmasti kojima je bogat margarin čini biljno ulje gušćem, a u našem organizmu podižu nivo LDL-a ili lošeg kolesterola, dok se ujedno smanjuje nivo dobrog kolesterola (HDL). Ne nasjedajte reklamnim trikovima s margarinima koji navodno \"snižavaju\" kolesterol.

5. Prženo. Ulja na kojima se prži više puta postaju sve zasićenija, a to često rade pojedini restorani prije nego ulje - bace.

6. Gazirani napici. Šećer iz ovih napitaka može biti jednako opasan za srce kao i \"nezdrave\" masnoće koje unosimo u organizam. Prekomjeran unos šećera može uzrokovati višu razinu triglicerida i nižu razinu \"dobrog\" kolesterola, pokazala je studija objavljena u časopisu Journal of the American Medical Asociation. Jedan gazirani napitak dnevno može povećati rizik za srčani udar za 20 posto.

Komentara 3

OB
-obrisani-
13:12 15.02.2013.

Termički obrađene životinjske bjelančevine treba u potpunosti ukloniti iz prehrane. U suprotnomu tijelo natapamo toksinima i na kraju gubimo bitku s golemom količinom otrova.

KO
kojesta
13:42 15.02.2013.

meso i suhom. proizvodi osim toga sadrze i dosta hormona (iz uzgoja), te antibiotike, pri tom perad ima cak vise antibiotika nego napr. govedina. srcana i krvnozilna oboljenja su u biti posebice u tzv. civiliziranim zemljama neka vrsta saharidoze, sto znaci u hrani previse rafiniranog secera, previse rafiniranog bijelog brasna i rize, te previse rafiniranih ulja i margarina, to je ocito u hr. posebno rasirena pojava, napr. tko jos u ishrani upotrebljava putar, svi trose margarine, em isto ulje /rafinirano/ i za kuhanje i za salate, i kad k tomu dodate jos i kloriranu vodu onda narode ne treba se cuditi sto ste svi zakreceni, onda stupa na scenu mafija sa statinima i "lijekovima" za tlak, kortikosteroidima i na koncu baj-baj

KR
kristians
18:33 15.02.2013.

Ja sam se srecom na vrijeme odrekao svih tih "delicija". Ne jedem kolace, cokoladu i kekse. Ne jedem suhomesnate proizvode i gotovo uopce ne solim hranu (trudim se koristiti sto vise prirodnih zacina, primjerice curry). Prije nisam mogao zamisliti da pojedem rajcicu, a da je ne posolim... Tek sam sada poceo uzivati u njenom predivnom "neposoljenom" ukusu. Pizza i ostali fast food su takodjer pali u zaborav, a od mesa jedino pojedem puretinu, piletinu (trudim se da je gotovo uvijek domaca) i teletinu. Naravno, ribu tamanim nemilo, kao i povrce, domaci svjezi sir, bjelanjke jaja... Kavu sam izbacio iz zivota, gazirana pica isto tako. Uzivam u caju bez secera ili casi mlijeka (eventualno si tu i tamo popijem kakao). Svakog dana pojedem puno voca i naravno puno se krecem i vjezbam. Rezultat? Maknuo sam sa sebe 40 kg viska, osjecam se odlicno (psihicki i fizicki), na sistematskim pregledima se to i pokazalo (krvna slika je idealna, ali doslovce idealna). I sto je najbolje od svega uopce mi ne nedostaju te stare dobre "delicije" :) Samo treba napraviti inicijalni klik u glavi i biti uporan prvih mjesec-dva. Ostalo je djecji vrtic kako bi rekao nas bivsi premijer...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije