Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Mnogi ne znaju da boluju od ove bolesti, a može prouzročiti srčani ili moždani udar

Samo 7,5 posto oboljelih živi bez komplikacija koje znatno umanjuju kvalitetu života, a najčešće su srčani i moždani udar, zatajenje bubrega, sljepoća i amputacija udova.
08. studenoga 2018. u 13:04 3 komentara 4993 prikaza
srčani udar
Foto: Thinkstock

Šećerna bolest može se dogoditi svakoj obitelji – ključna je poruka Svjetskog dana šećerne bolesti koji se tradicionalno obilježava 14. studenoga, a ove će godine posebna pozornost biti posvećena utjecaju dijabetesa na obitelj oboljele osobe. 

Rak pluća U NEKIM ŽUPANIJAMA POSEBNO Ove su bolesti glavni uzrok smrti u Hrvatskoj

U Hrvatskoj od dijabetesa boluje oko 400.000 osoba, od kojih 254.000 punoljetnih osoba ima postavljenu dijagnozu. Broj oboljelih povećava se iz godine u godinu, a oboljeli mogu godinama živjeti nesvjesni da imaju dijabetes sve do pojave prvih komplikacija.

Poticaj za usvajanjem zdravih navika u obitelji

Samo 7,5 posto oboljelih živi bez komplikacija koje znatno umanjuju kvalitetu života, a najčešće su srčani i moždani udar, zatajenje bubrega, sljepoća i amputacija udova.

Pred obitelji koja se suočila sa šećernom bolešću postavljaju se brojni zahtjevi za promjenama u svakodnevnom životu, o čemu će ove godine biti posebno riječi.

Poticaj da se usvoje zdrave navike u obitelji, kao što je pravilna prehrana i redovita tjelesna aktivnost, povezuje obitelj i doprinosi poboljšanju zdravlja i kvalitete života cijele obitelji.

Uoči Svjetskog dana šećerne bolesti, dijabetičke udruge i ove će godine u subotu, 10. studenoga, u središtu Zagreba organizirati besplatno mjerenje šećera u krvi i tlaka te informirati građane o zdravoj prehrani, a zagrebačke fontane bit će osvijetljene plavom bojom.

Neugodni mirisi, smrad, znoj Prirodni signal Miris mesnice, loš zadah... Znate li zašto ljudi koji su bolesni neugodno mirišu?

Središnji događaj održat će se u subotu u hotelu Dubrovnik, gdje će se od 9 do 13 sati predstaviti vježbe prilagođene za regulaciju šećerne bolesti. 

Šećerna bolest ili dijabetes kronična je bolest koja nastaje kao posljedica nemogućnosti tijela da proizvodi ili koristi inzulin. Procjenjuje se da u svijetu živi gotovo 425 milijuna osoba sa šećernom bolešću, a do 2035. godine očekuje se porast na približno 600 milijuna.

Od posljedica bolesti svakih sedam sekundi u svijetu jedna osoba umre od dijabetesa.

Lani je šećerna bolest bila uzrok četiri milijuna smrti u svijetu, a svaka druga osoba bila je mlađa od 60 godina. Troškovi zdravstvene zaštite u 2017. iznosili su oko 727 milijardi američkih dolara, što je gotovo više od ukupnog proračuna za obranu SAD-a i Kine.

Na liječenje dijabetesa Hrvatska troši 2,5 milijardi kuna godišnje

Troškovi liječenja šećerne bolesti tipa 2 u Hrvatskoj iznose oko 2,5 milijarde kuna godišnje, odnosno 11,5 posto proračuna HZZO-a, a 86 posto tog novca odlazi na liječenje komplikacija.

Kardiovaskularne bolesti Dijabetes tipa 2 iznimno opasan za srce, oboljeli nesvjesni povećanog rizika

Hrvatska pripada grupi zemalja s visokim rizikom za nastanak dijabetesa tipa 1 kod djece i mladih, od čega godišnje oboli 130 djece. Zato je iznimno važno kontinuirano raditi na povećanju svjesnosti o dijabetesu kako bi se potaknule pozitivne promjene na tri glavna područja – otkrivanje, sprječavanje i upravljanje šećernom bolešću.

Kampanja borbe protiv šećerne bolesti prepoznatljiva je po logu "Plavi krug", koji je od 2007. postao simbolom svjesnosti o šećernoj bolesti.

Na Svjetski dan šećerne bolesti plavom bojom bit će osvijetljene zagrebačke fontane, HNK u Osijeku, Rijeci i Splitu te poslovna zgrada Sky Office u Zagrebu.

Pogledajte video Voće koje bi dijabetičari trebali jesti

President Donald J. Trump  and First lady Melania Trump return to the White House
Nije joj prvi put
Nakon debate kamere su snimile ovo neobično ponašanje Melanije Trump
Advanced Driver Assistance Systems
CVH
Kako funkcioniraju napredni sustavi za podršku vozaču pri upravljanju vozilom (ADAS)?
  • Avatar EUJ
    EUJ:

    Mnogi ne znaju da boluju od bolesti domoljubne hendikepiranosti , a može uzrokovati sindrom Sanader, sindrom Todorić ili sindrom haške robijaške sudbine na kojoj se izljubis sa neprijateljem Šljivom ili uzmes otrov kada shvatis da si osuđeni zlocinac koji je ... prikaži još! grijesio radi pokradene smrdije doma na Balkanu.