Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Dijabetes tipa 2 iznimno opasan za srce, oboljeli nesvjesni povećanog rizika

Dvije od tri osobe imaju čimbenike rizika od kardiovaskularnih bolesti. Međutim, jedna od četiri osobe smatra da ima mali rizik od KV bolesti.
02. listopada 2018. u 20:18 0 komentara 1571 prikaza

Osobe oboljele od šećerne bolesti tipa 2 imaju od dva do šest puta veći rizik umiranja od kardiovaskularnih bolesti nego osobe koja nemaju šećernu bolest. Od 425 milijuna oboljelih od šećerne bolesti, tip 2 čini oko 90 posto.

mjerenje šećera europski prosjek U Hrvatskoj registrirano 286.000 oboljelih od dijabetesa, a procjenjuje se da ih je pola milijuna

Neki su to od podataka iz anketa o svjesnosti o kardiovaskularnim bolestima među osobama koje boluju od dijabetesa tipa 2, koju je objavila Međunarodna dijabetička federacija (IDF) u povodu Svjetskog dana srca. Rezultati ove globalne ankete važni su i u domaćem kontekstu jer se prema novom izvještaju HZJZ o vodećim uzrocima smrti u RH, kardiovaskularne bolesti nalaze se na prvom, a šećerna bolest na četvrtom mjestu vodećih uzroka smrti.

Pogledajte video - Simptomi koji će vam otkriti imate li problema sa srcem

Podaci ispitivanja “Uzeti dijabetes k srcu” govore i kako dvije od tri osobe imaju čimbenike rizika kardiovaskularnih (KV) bolesti ili su već imale KV događaj. Međutim, jedna od četiri osobe smatra da ima mali rizik od KV bolesti. Jedna od četiri osobe nije nikada razgovarala ili se ne sjeća da je razgovarala sa svojim liječnikom o KV rizicima, dok se istovremeno čak tri od četiri osobe oslanjaju se na informacije o KV bolestima koje su dobili od svog liječnika.

Medvjeđi luk Kreće berba Kako prepoznati medvjeđi luk? Ova biljka ljekovitija je od češnjaka i štiti od infarkta

Čimbenici rizika kardiovaskularnih bolesti su visoki krvni tlak, nekontrolirana razina šećera u krvi, visoki kolesterol, a kardiovaskularni događaj predstavlja angina pectoris, srčani udar, moždani udar ili zatajenje srca.

Podaci ispitivanja pokazuju kako su ispitanici oboljeli od dijabetesa tipa 2 podcijenili svoj rizik od kardiovaskularnih bolesti unatoč visokoj učestalosti KV događaja.

 

DIVA CIJELI DAN
Jedan dan u životu beauty novinarke – puno više od pisanja o cipelama
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.