Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POREČ

Legendarni morski vuk Marijan i njegova 'Blue' spasili su brojne turiste

Poreč
Foto: Srđan Hebar
1/20
10.07.2017.
u 19:20

Vozili su se u njegovu brodu brojni premijeri, ministri, zvijezde džeza pa čak i Severina

Idem na more! Ključ od auta je u džepu, hotelski vaučeri na e-mailu, a fotoaparat u pretincu za rukavice. Još tek putna kava na Trešnjevci, i – krećem. O. K., i vraćam se još kući po ručnik. Nešto čovjek uvijek zaboravi…

U Poreč, nekoliko sati kasnije, stižem u pratnji dvoje motorista na Harley–Davidsonima. Očekivao bi čovjek dva živopisna bradata gospodina u kožnim hlačama koji su oduševljeni janjetinom iz Zdihova, ali motor vozi – gospođa. Bit će da je svom partneru na talijanskom rekla:

– Ne buš me ti više vozil, kupila bum i sebi Harley...

Parkirali smo u centru Poreča, Talijani na jednu stranu – prema starom gradu, a ja na rivu. Tražim taxi–boat “Blue”. Uskačem u gliser koji se lagano njiše među stotinama brodića na rivi. Pod tendom, duboko u hladu, za kormilom sjedi Marijan Babić (50). Na prvu, izgleda tek brodić koji prevozi turiste, jedan od mnogih. Ali…

– Da plastika može pričati, naslušao bi se tisuća priča. Vozili su se tu, gdje sad sjediš, mnogi premijeri – naši, slovenski, češki, ukrajinski ministri, zvijezde džeza, ma čak i Severina – priča ponosno Babić.

Nisam tu zbog Severine, ona nije tema. Već on, taj morski vuk. Čovjek prepun nagrada, legendarni Porečanin. Čovjek koji spašava na moru živote.

– Zazvoni mi mobitel, i ja krećem. Dogodi se, nažalost.

– Tko zove? pitam Marijana.

Lučka kapetanija, u pravilu. Evo, lani, baš je ljeto počelo, nešto poslije 20 sati, zazvonio mi mobitel, ovaj koji vidiš tu na stolu. “Čovjek se prevrnuo na jedrilici, oko dvije milje od Poreča, 500 metara od otoka Altez”, govori mi.

Prisjeća se kako je nazvao kćer Anabel i njezina prijatelja Arijana, 18–godišnjake. U tom trenutku, opet mu zvoni mobitel. Priča na engleskom.

– Gospođo, kad god dođete, mi smo tu, pa taksi smo! Čekamo vas, nema problema... – kaže pa nastavlja:

– Eh, da. Imao sam osjećaj da bi mi baš njih dvoje moglo pomoći, ispalo je da bez njih ne bih uspio... – priča dalje.

Priča kako su za manje od dvadeset minuta bili na mjestu na kojem se jedrilica prevrnula, no...

– Pazi, nema jedrilice! Valovi golemi, možda i dva metra. Puše jugozapadnjak, vjetar garbin. Ne vidim ništa. I ugasio sam motor te pustio da nas struje nose. Ako su odnijele jedrilicu, odnijet će i gliser u istom smjeru. Kći gleda lijevo, Arijan desno, a ja na provi gledam naprijed. I napokon on opazi nešto. “Čovjek u moru”, viknuo je.

I, izvukli ste ga?

– Priđem gliserom, ali me more baci opet 20 metara natrag. A čovjek, taj Čeh, na kraju snaga. Jedva se drži za komad plastike, vidimo da neće više dugo izdržati, minute su u pitanju. I ništa, omotao sam se konopom i ispružio koliko sam mogao. Ja u moru, on u moru, a Arijan me drži za noge. Kad sam ga uspio primiti, znao sam da ga više ga ne smijem ispustiti. Izvlačili smo ga možda i deset minuta. Kad smo ga uspjeli staviti u gliser, nije mogao govoriti. Nije se mogao ni nasmijati. Ali vidjeli smo žar u očima. Uspio je.

– Je li kasnije zahvalio – pitam.

– Nisam ga više vidio. Nakon sedam dana vratio se kući u Češku. Ako želi, zna gdje će me naći – govori ribar koji je za ovaj hrabri potez dobio niz nagrada, od Plave vrpce, Ponosa Hrvatske, Valova Šibenika pa do domaće gradske nagrade “30. april”.

– Lako za nagrade, važno da mi je srce puno – govori Babić.

Iskače iz broda, objašnjava turistima na rivi gdje da nađu dućan, pa se vraća u hlad ispod tende.

Morski vuk je, živopisan.

– Ribar sam, specijaliziran za “zubce”, ali i za lignje. Bio sam i kuhar u Veneciji, imao kafić... A posao mi je, sada, eto voziti ljude brodom. Znalo se dogoditi da, recimo, gostima otvorim bocu medice i kažem im, u šali: “Viagra!” A onda putnica, Njemica, vikne: “Mom mužu dvije!” Bude smiješnih situacija. Eto, barem 30 parova zaručilo se na ovom brodu.

– A je li se dogodilo da neki puta djevojka kaže “ne?

– Bilo je i toga. A što će, dečko samo spusti glavu, spremi prsten. Bude ti ga žao... Ali znaš što je najljepše što možeš vidjeti?

– Što?

– Dupine! Među prvima sam, ima tome možda i 13 godina, počeo s izletima “Delfin safari”. Dođe na metar, ovako kako ti i ja sad sjedimo, gledamo se oči u oči. Ima ih mnogo, krcato – pokazuje rukama, širi ih.

– Vidio sam ih i kad se izlegnu, mali su, eto, kao štruca kruha. Bila je jedna Ruskinja, pričala dupinu, nešto mu govorila, a ovaj 20 minuta sa zanimanjem to slušao. Nevjerojatno! Čak su i neke moje fotografije dupina danas na razglednicama. Vole ljude. A kad ostare, imaju bijelu peraju, pojave im se “sijede”, isto kao i nama... Ma zna se tu pojaviti i kit.

– Jeste li i njega vidjeli – pitam.

– Ne, kita nisam. To je jedino što na našem moru nisam susreo.

Eufrazijeva bazilika

Ponos grada, na popisu UNESCO-a, mjesto u koje će ući svaki turist. Ulaznica se – plaća. 20 kuna.

Aquapark Aquacolors

Za njega reklamu imate i u – Zagrebu. Nalazi se na cesti od Funtane, mjestu poznatom po tulumu reprezentativaca iz doba Slavena Bilića, prema Vrsaru. Riječ je o kapitalcu, tako veliki aquaparkovi rijetki su na Starom kontinentu. Za strastvene kupače, ovdje je idila.

Jama Baredine i Traktor story


Mjesto u Novoj Vasi o kojem se brine – Kawasaki, tako je nadimak speleologu Silviju Legoviću. Upravo je tamo sam otkrio – čovječju ribicu. Jedino je mjesto u Hrvatskoj gdje je turist može vidjeti u svom okruženju. Nadimak Kawasaki speleolog je dobio, dakako, jer je dugo vozio – taj motocikl.

Sinner

Noćni klub u centru grada, za one koji ne odlaze rano spavati... Ili ne mogu zaspati. Zanimljiva mu je lokacija – na samoj je rivi, no adresa je – Obala maršala Tita 5. Oni naziv, zasad, nisu mijenjali...

Noćna šetnja gradom

Grad noću zablista. U nekim je ulicama pusto, a u drugima živo.

Na otoku Sveti Nikola, ispred samog grada, pao je u Drugom svjetskom ratu – avion. Pilot, Talijan, srušio se točno na taj otočić. Danas ondje postoji i ploča koja govori o tome.

Urednost, izgled mjesta, čistoća, okoliš - 9

Kvaliteta i raznolikost smještaja - 8

Kvaliteta ugostiteljske ponude - 7

Gostoljubivost i susretljivost domaćina - 8

Večernja zabava i 
provod - 7

Kulturni sadržaji - 9

Rekreativni sadržaj - 9

Faktor opuštanja - 8

Izgled plaža - 8

Opći 
dojam - 8

 

UKUPNO - 81

POREČ 81

BIOGRAD 
NA MORU

BOL

CAVTAT

DUBROVNIK

HVAR

KRK

MAKARSKA

NOVALJA

OREBIĆ

PRIMOŠTEN

PULA

PUNAT

RAB

RIJEKA

ROVINJ

SPLIT

ŠIBENIK

TROGIR

VELA LUKA

VIR

VIS

ZADAR

Plus

BLIZINA – Možda će nekima to izgledati kao manje važan faktor, ali vikendašima iz Slovenije, Italije ili Austrije ipak je bliže doći u Poreč nego potegnuti još četiri ili pet sati do Zadra ili Baške, gdje će možda imati ljepše plaže. U Poreču su turisti začas.

Minus

USPAVANO – Domaći tvrde: “Objekti bi se trebali ranije otvarati. A mnogi otvore tek u lipnju ili srpnju.” I istina je, bio sam i ja izvan sezone, a turisti koji dođu u travnju ili listopadu naići će u gradu na mnoga vrata zatvorena.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije