Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turistička patrola - Imotski

Kamen još nije pao u Crveno jezero, a zašto je tako, i nas zanima

Imotski
Srđan Hebar
25.05.2017.
u 10:35

Imoćani tvrde: Rješenje problema su – djeca, hoteli i novac nisu pravi kapital

Gangsterov broj okrenuo sam čim sam sišao s autoceste i krenuo prema Imotskom. Njemu sam se prvom javio. Poseban je, živopisan, zanima ga samo ljubav.

Idemo popiti kavu, pitam.

– Rado, ali ne stižem, idem na svadbu, ne smijem zakasniti! – kaže Gangster.

Pa zar vam nije dosadilo?

– Ma kakvi! I, da ti budem iskren, mladence Lukreciju i Roberta nisam ja spojio, sami su pronašli ljubav... U protekle 32 godine spojio sam 385 parova. Eto, pa i tvoji u Večernjem su me predlagali kao idealnog za rad u ministarstvu demografske obnove. I radio bih to! – ponosno kaže Nedjeljko Babić.

Cure u ‘vešte najljepše’

– Spajat ću ljude zauvijek... Evo, sad sam čovjeku s Paga pronašao suprugu. Prošnja je trajala možda pola sata! Sve su se za čas dogovorili, ma odmah i roditelji pristali, i presretni su. Neke djevojke koje mi se javljaju da im pronađem muža mogle bi roditi i desetero djece, ali nema ih tko napraviti... – kaže dok oblači sako za pir.

On u svatove, a ja put nastavljam prema centru. Tema ostaje ista. Za Nedjeljka, odnosno Gangstera, u gradu kažu:

– Srijeda je u Imotskom pazarni dan, nešto kao špica u Zagrebu, a naš Gangster se šeće s aktovkom, fotografijama, pismima, ma sve nosi sa sobom. I kaže onima za koje zna da traže ljubav: “Vidi, ova bi ti odgovarala!” Uporan je, želi svakome pomoći, a mnogima je to zaista i napravio – hvale ga Imoćani.

Kako se upoznavalo prije nego što je Gangster preuzeo stvari u svoje ruke?

– Srijedom bismo se šetali Trgom Matice hrvatske i Ulicom Ante Starčevića, uredili bi se, bio je pazarni dan. Momci bi obukle bijele košulje, a cure ‘vešte najljepše’.

Tu je i dalje glavna tema francuski ronilac Frederic Swierczynski koji je početkom mjeseca dotaknuo dno Crvenog jezera.

– Lako što je čovjek hodao po Mjesecu, ali ovo je trebalo uspjeti! Nitko nikad nije bio na dnu i, eto, taj je čovjek to sada uspio. Nama je to važnija vijest od Neila Armstronga i njegova Apolla 11, ha-ha – šale su u gradu.

– Kamen ne može dotaknuti površinu Crvenog jezera, ali zato čovjek može skroz do dna, a bilo je preko 245 metara. Da je par dana prije padala kiša, otišao bi još i dublje – govore domaći.

Nastavljam dalje, sve je tu blizu, prolazim kraj Modrog jezera, parkiram iznad Crvenog, turističkog aduta Imotskog. Školarci, koji su na izlet stigli autobusom, radoznalo proučavaju jezero duboko ispod nas. Na infopultu pitam ključnu stvar u ovom kraju:

– Je l’ tko napokon uspio? Je l’ kamen napokon pljusnuo u jezero?

– Ma kakvi... Crveno je jezero misterij do danas. Pokušavaju mnogi, eto sad su bila dvojica koja su se zalijetala, bacala svom silom, trudila se, bila uporna, ali kamen nikako da padne u jezero – govori Anđela Grubač (39).

Pa u čemu je štos? Kako ne može pasti u vodu?

– U čemu je štos? Pa to i mene zanima! Nitko to ne zna, ali vjerojatno su neke zračne struje te koje gurnu kamen prema hridi pa ne stigne direktno do jezera... Ne znam.

A i priča Anđele Grubač itekako je zanimljiva. Poznato je da Imoćana ima svugdje, od Splita, Zagreba, Kanade... Pa i sami kažu: “Ma i u Japanu ćeš pronaći Imoćanina!” No Anđela se vratila u živopisni kraj.

– Evo, ja sam živjela u Rotterdamu pune 24 godine, završila sam tamo i škole pa se vratila na kraju kući. Suprug i ja smo odlučili: nećemo ostati u Nizozemskoj, živjet ćemo u svom Imotskom. Za klince je ovdje divno odrastati, igraju se vani, u prirodi su, a ni roditelji nisu u brizi. Usto, manje su na mobitelima, imaju kamo izaći, igraju se vani, u prirodi, na otvorenom, druže...

Nekad su Mercedesi bili prva asocijacija na grad, no sad se priča pretvorila u – bazene. Oni danas u gradu postaju pravi statusni simbol. Odnosno, mamac za turiste.

– Auuu... Bazena ima dosta. U Vinjanima, u Zmijavcima, u Glavini Gornjoj, u Donjem Prološcu, samo niču... I to je odlično, jer prije bi turisti dolazili u naš kraj tek na izlet, a spavali u Brelima ili Makarskoj. Ali sad mogu zaista ostati u gradu, uživati ovdje u odličnom smještaju. Tu je čar bazena, mogu se i kupati do mile volje – govore u gradu.

Dolaze i The Kelly Family

U centru srećem zlatara koji u lokalu u centru radi već 30 godina.

– Gostoprimstvo je u našem gradu broj jedan. Gdje god da se pojaviš, u kojoj god kući, nigdje nećeš izaći a da te ne te počaste. Usto, Imoćani su pošteni ljudi.. – kaže Nikola Doći (58) dok u centru pijemo kavu.

Ima li anegdota iz zlatarnice?

– Ma koliko hoćeš... Eto, čest je gost Paddy, član grupe The Kelly Family. On nam često dođe, dolazi u Međugorje pa navrati i u Imotski.

Pričamo o životu, životu u Zagrebu, o problemima, a on nudi rješenje:

– Djeca, ona su nam budućnost! Da svaka obitelj ima četvero ili petero djece, sve bi bilo OK! Eto, što ti vrijedi da imaš hotel dolje na obali, a nemaš nasljednike... Imaš novac, ali je li to sva sreća. Najveći kapital nisu hoteli, već djeca! – inzistira Nikola.

– Krenuo sam od sebe, ja imam četvero djece. I sretan sam jako, da znaš... 

Komentara 9

Avatar tituš
tituš
13:53 25.05.2017.

ako je priča o Crvenom jezeru, onda su ga trebali i staviti, a ne Modro jezero. Kako god, i jedno i drugo su prirodni fenomen i atrakcija. Trebalo je još samo kazati, ondje se gnijezde i odrastaju sokolovi, spremni za dug i visok let, sokolovi koji su stigli do na kraj svijeta, no uvijek se vraćaju. Posebna je to priča ..

AN
antiantihrvat
12:42 25.05.2017.

Na slici je iz nekog razloga Plavo jezero. Jezera su dobila imena po bojama litica.

AL
alphazulu99
14:41 25.05.2017.

Misterij bacanja kamena u jezero nije nikad ni postojao. Treba samo usporediti promjer jezera na vrhu i promjer jezera na povrsini vode, razliku podijeliti sa dva i odmah ce misterij biti otkriven.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije