Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'ĆAKULA'

Carpaccio od boškarina i domaći crni kruh od sipe

Konoba 'Ćakula' - Poreč
Foto: Srđan Hebar
1/6
10.07.2017.
u 19:10

Konoba Ćakula, Poreč, Kadumi 60. Vlasnica: Jelica Milotić. Iznos računa: 198 kuna

Restorane biram – po preporuci. Ni TripAdvisor, ni ikakvih vodiči, intuicija, internet, reklame, leci na automobilima... Ne. Pitam domaće. Vele “Ćakula” u centru Poreča. Nekoliko sati kasnije, sjedim na terasi te male, nove, urbane konobe. Jedem carpaccio od boškarina na podlozi od riccole s grana padano sirom te domaćim crnim kruhom od sipe, kad iza šanka izviri poznato lice:

– Pa di si ti? – smije se šanker.

Riječ je o jednom od najboljih zagrebačkih konobara novog vala. Dečko koji će pričati, zabavljati, ma i šarmirati gosta. Taj će okrenuti rundu pića na svoj račun, učiniti sve da mu se gost opet vrati. Znamo se iz zagrebačkih kafića, no eto susreta i na obali.

– Damire, pa kaj si mu natočil’ Favorit pivo? Pa on ti pije Ožujsko – briljira taj zagrebački dečko govoreći šefu. Zna točno tko što pije. Pamti godinama. Rođen za posao, takvi su rijetki. U konobi su pogodili kad su ga angažirali... Eto ti – slučajni susreti. Mala smo zemlja. A ova mala moderna konoba, za gladnog turista u Poreču, pun je pogodak.

– Kruh radimo sami, ma čak je i ovo maslinovo ulje na stolu naše. Obitelj Milotić ima 300 maslina, pa je zaista sve domaće, a na vinskoj karti 65 etiketa, a sve naše hrvatsko! Od stranog imam konjak i nekoliko vrsta viskija – kazuje prvi čovjek restorana Damir Smolica (42). Poznati su po tagliati od boškarina, riječ je o bifteku koji režu (taljaju) na tri komada, a poslužuju ga s grana padano sirom, šunkom te domaćom tjesteninom s tartufima. Kuhar u konobi također je mladi dečko iz Zagreba, a klopa mu je odlična. Puno je tanjura prošlo ispred mene, no ovaj s boškarinom ću pamtiti. Cijena? 132 biftek, a carpaccio 66 kune. Pivo točeno, Favorit – 22 kune. Možda je za nekoliko kuna viša nego drugdje, no trud i okus hrane, to se i te kako isplati. Na stranu stari znanac, ovdje se stvarno fino jede.

A kako je mjestu naziv priča, ćakula, dečki sjedaju za stol, terasa je već prazna, gosti odlaze, a Porečanin Damir priča:

– Čuj, došao na večeru neki Rus. Ne tu, nego u drugom restoranu u kojem sam radio u Poreču. I kaže meni: “Daj mi najvećeg živog jastoga.” Ja donesem jastoga od 1,5 kilograma. Uzme ga Rus u ruku, odšeće do rive, baci ga u more, te se mirno vrati za stol i nastavi večerati. Bacio više od tisuću kuna u more...

U Poreču svi znaju za kultni kafić “Marlboro”, otvoren još davne 1985. godine. Danas na istom mjestu stoji moderni “Legend of M”, kao uspomena na to legendarno mjesto. Turisti su tu rijetki, a domaćima je miljenik. Za šankom ponosno stoje dvije boce Jack Danielsa.

– Te dvije boce jedine su u Hrvatskoj, posebna je edicija ‘Frank Sinatra’. Jedna čaša stoji 350 kuna – kažu u kafiću. Ponosni su i na točeni tamni Guinness (27 kn), ali i na niz istarski butelja, redom domaćih vinara.

– Damjanić, Coronica, Kabola, Kapo, Roxanich, samo naše... I decilitar je od 18 kuna naviše – kažu.

Samo džina imaju 10 vrsta, konjaka 13 vrsta...

– I stalno je boca sve više i više...

Na rivi u Poreču srećem par koji se veselo fotografira. Srdačni su, a priča im je super. On pomorac koji je plovio svim morima, a sad uskače na – turistički brodić.

– Cijeli sam život bio pomorac, obišao sva mora, od Singapura, Capetowna, Sydneya. A sad se spremam, ovdje u Poreču, na izlet drvenim brodom. Zar nije bilo dosta plovidbe? Ali ne, želim uživati kao turist – priča Brian Musrhead (58) iz Edinburgha.

– Bili smo već u Hrvatskoj, eto prošli jug Dalmacije, bili u Mlinima, Cavtatu, Dubrovniku. Ove godine, odlučili smo se za Istru. I imamo što vidjeti. Povijest i kultura su posebni. Imamo i mi dvorce u Škotskoj, ali ovo je druga priča – govori Heather (59) te dodaje:

– Obišli smo, kao turisti, i Grčku i Španjolsku. Ali, tamo su redom Britanci. To je kao da ljetujemo kod kuće, ma Mallorca nas više ne zanima. Usto, ovdje nikoga ne poznajemo, a to je sjajno! Odmaramo se, sami...

U razgovor se ubacuje i suprug Brian:

– Otići ćemo poslije do Venecije, bio sam tamo posljednji put na tankeru 80-ih...

Foto: Srđan Hebar

Izbor i kvaliteta jela (do max. 50 bodova): 48

Izbor i ponuda pića (do max. 15 bodova): 14

Posluga i ljubaznost (do max. 10 bodova): 10

Dojmovi i prostor (do max. 20 bodova): 17

Ukupnost ponude (do max. 5 bodova): 5

UKUPNO: 94

Komentara 1

DD
ddrvari2
20:19 10.07.2017.

ali dok ti gosti odu za nove turiste cjena je od 500- 1000kn

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?