Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Turistička patrola

Grad na sedam rijeka nakon tisuću godina ima i prvog kapetana - Srečka

U Kraljevskom gradu otvorena je prva hrvatska posudionica igračaka, imali su je prije metropole
11. svibnja 2017. u 13:40 1 komentara 2163 prikaza
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

U redu, strpljivo, stajao je Ante, kninski četverogodišnjak. Čekao je člansku iskaznicu dok je majka sređivala papire. Upravo se taj mališan učlanjivao u prvu hrvatsku posudionicu igračaka, a onda se bacio u dječji raj. Među dvije tisuće igračaka, birao je tri koje će posuditi. Sljedećih mjesec dana, igrat će se s njima, zatim ih vratiti u kninsku Ulicu kralja Tvrtka, pa uzeti opet tri... Kao knjige u knjižnici. Izišao je s plišanim medvjedićima.

Plitvička jezera plitvička jezera Talijanka je tu rodila, Njemica bi da je pokopaju, Nizozemac je bliži Bogu...

Ima li zakasnine?

– Ma kakvi! Nema ni članarine, već svatko donese staru igračku da ostane drugima. Pa tako u krug – govori Inga Kukolj (42) ponosno ističući da je posudionica igračaka prva takva u zemlji. Imali su posudionicu igračaka i prije Zagreba, a tek kasnije otvorena je u metropoli, jedna u Veloj Luci, otvara se ovih dana i u Sesvetskom Kraljevcu...

Od Barbike do bagera

– Bila bi to turistička atrakcija i u mjestima na obali. Veselilo bi to djecu. No, polako, bit će – dodaje.

Oko nas stotine plišanih igračaka, lutaka, Barbika, autića, traktora, bagera... Za svaku dušu ponešto, a članovi su mlađi i od godinu dana.

– Član Bepo navršio je prvih godinu dana, a Andrija je još mlađi od njega, mislimo da je 12 dana razlike – kaže Marija Ujaković (33).

Marija ima lakirane nokte na prstima, svaki u drugoj boji, ne bi li se uklopila u to dječje šarenilo.

Ravna Gora, boćanje Ovdje su nezaposleni prava rijetkost Život u Ravnoj Gori: Kod nas nema iseljavanja u Irsku...

– Je l’ ima kakvih igračaka i za nas starije? – pita u šali fotoreporter Duško, a cure odgovaraju:

– Dečki, možete popravljati igračke. Evo, imamo tkalački stan, možete raditi torbice od starih plastičnih vrećica. Prvi smo grad u Hrvatskoj koji u centru ima spremnik za odvajanje plastičnih vrećica i dječjih igračaka.

Koliko vrećica treba za torbicu?

– Stotinu vrećica – jedna torbica.

Preskačemo, ovaj put, tkanje torbica, i odlazimo na rijeku Krku.

– Upadajte! – zove Srečko Kmetič i spušta most drvene splavi “Kralj Tomislav” te pali motore. U tisućljetnoj povijesti Knina, tek sad je grad dobio prvog kapetana! Srečka.

– Evo, i dozvola je tu, u džepu – pokazuje Kmetič.

Josip Stupić turistička patrola Čarobnjak iz Ozlja (600) voli čaj od lipe, bere vrganje, ne pije i traži – curu

Dio grada iz kojeg isplovljavamo, Marunuša, zove se Ljubavni kuk. Mjesto je ljubavi. Na osami, uz rijeku...Zanimljiva je priča prvog kapetana.

– Prošao sam cijeli svijet, živio u Grčkoj, Nizozemskoj, Njemačkoj, Kanadi, Americi... I onda, jednog dana, a živio sam u New Yorku, gdje sam radio kod slavnog filantropa, financijera Jamesa Watsona, koji je dobio Nobelovu nagradu za otkrivanje DNK, odlučio – “Srečko, dosta je, ideš kući. U svoj Knin.” Ušao sam u četvrto desetljeće života, više od 20 godina bio sam vani i bilo je vrijeme da se vratim. Nisam više klinac... Uostalom, kamionom sam po Sjevernoj Americi napravio milijun kilometara... Bilo je dosta.

1 / 7

Umjesto upravljača, sad čvrsto drži kormilo i nastavlja:

– Kad već plovimo, najdraži mi je pothvat iz 1984. godine, kada smo kao mladi, u kajacima i gumenjacima, Krkom od Knina plovili do Šibenika i uplovili ravno u luku... Šibenčani su bili u čudu, nitko to prije nije napravio, Krka je teška za plovljenje. Putovali smo, a ima oko 72 kilometra, gotovo dva tjedna. Tako da ovim vodama plovim oduvijek – priča prvi kninski kapetan riječne plovidbe. A čamci u Kninu mogu se nabrojiti na prste.

Mamut turistička patrola 'Ovdje su Dunav prelazili mamuti. Zašto turiste ne bi privukli tom pričom?'

– Jedan ima Dado, pa Ćenti, treći Radić, te moja Ekološka udruga Krka koja ih ima sedam. Pazi, samo četvorica nas imamo čamce! A Knin je, a to nije razvikano, grad na sedam rijeka. Sedam! Krka je najveća, naša žila kucavica. Zatim rijeka Krčić, koja je jedinstvena jer vodopadom završava u samom izvoru Krke, a nisam čuo da to ima igdje drugdje na planetu. Ostale su Kosovčica, Orašnica, Butižnica, Radljevac i Marčkinovac, koji zovemo kninska Čikola – govori kapetan.

A kupanje u Krki?

– Kupanje?! – čudi se Srečko pa dodaje:

– Stavi ruku u rijeku.

Rijeka je mrzla, možda ima 10 Celzijevih stupnjeva.

– Kad je vani 40 stupnjeva, temperatura Krke ne prelazi 12 stupnjeva. Nema tu kupanja... Naš je grad, osim slavne tvrđave koja je među najvećima u Europi, idealan za početak uspona na najviši vrh Hrvatske Dinaru. Do planinarskog doma Brezovca je 25 kilometara hoda, a onda još barem tri sata do vrha. A kad si gore, na 1831 metar, e to je doživljaj. Gledaš Kornate, s druge strane Velebit i Liku, pogled puca na Peruču, Bosnu, ma fantastičan je! Naš je grad na idealnoj poziciji, blizu su tri velika dalmatinska grada, Zadar, Šibenik i Split, u okolici su četiri nacionalna parka, Krka, Plitvička jezera, Paklenica i Kornati, Park prirode Velebit...

13.03.2017., Vukovar - Turisticka patrola iz Vukovara.  Turisticki brod Bajadera ciji je vlasnik Zoran Sesto Photo: Marko Mrkonjic/PIXSELL turistička patrola Dunavski mornar: Ima nešto u pjesmi ‘Sve bi seke ljubile mornare’. Istina je!

Štuke pojele pačiće

A ribiči na rijeci? Što se hvata?

– Štuka, pastrva... Ali, problem su štuke. Nikad ih nije bilo, ali su se proširile, bile su velike poplave, pa iz rijeke u rijeku... Jedu same sebe, vlastitu mlađ, kanibali su! Bila je ovdje patka s 12 pačića, danas ih ima samo pet-šest, štuke pojedu i pačiće.

Kapetan Srečko priča i o svojoj ljubavi – bubnjevima.

– Tako sam i otišao u svijet. Zbog sviranja. U New Yorku sam izlazio u kultni klub CBGB na Manhattanu, u kojem su svirali Ramones, Talking Heads, Bob Dylan, zalazio je ondje i Andy Warhol... A našem kninskom bendu Machine Gun pjesme su bile na kompilaciji s pjesmama Majki, Satana Panonskog, Spoonsa... Znaš, bubnjeve je najteže svirati. Svi pjevaju i sviraju gitare, a ti krampaš, ruke i noge rade ti kao da si u polju...

Lakše je ploviti rijekom?

– Ma nema ljepšeg.

27.02.2017., Djakovo - Grad Djakovo jednaje od zanimljivih destinacija kontinentalnog turizma.  Photo: Davor Javorovic/PIXSELL Đakovo Lipicanac je bio statusni simbol – tko ga je imao, bio je ugledni član društva 20.02.2017. Pozega, Fotografije za turisticku patrolu Vecernjeg lista. (na slikama: fotografije iz Pozege, postolar Zeljko Domazet, mjestanin sela Kantrovci Stjepan Kosanovic) Photo: Ivica Galovic/PIXSELL Turistička patrola - Požega Rakija se pije i kod postolara, a kuće se tu prodaju i za nekoliko tisuća kuna Srđan Hebar NA TRGU NEMA TRAČANJA Lift iz dvorca vozi iz grada u grad! Ovdje je prije 2000 godina živjelo više ljudi, nego danas

Plus i minus

PLUS

ORIGINALNOST – Grad na sedam rijeka, u blizini su četiri nacionalna parka, tri najveća dalmatinska grada, poznat je po siru iz mješine, pastrvama iz Krke, po dinarskom pršutu, šparogama, gljivama, divljači... U blizini je i najviši vrh Hrvatske, Dinara (1831 m)

MINUS

SMJEŠTAJ – U gradu, zasad, nedostaje adekvatnog smještaja. Postoji, ali bilo bi dobro da postelja ima još. U Kninu su dva hotela, ali su izvan centra. A hotel “Dinara”, nekad “Grand”, u doba Drugog svjetskog rata imao je čak i jazz bar! Čeka obnovu.

Poredak - kontinent

1. VARAŽDIN 88

2. OSIJEK 87

3. SAMOBOR 87

4. VUKOVAR 86

5. NAŠICE 85

6. ĐAKOVO 84

7. KARLOVAC 83

8. KOPRIVNICA 83

9. SL. BROD 83

10. KNIN 81

11. SISAK 81

12. PLITV. JEZERA 80

13. POŽEGA 80

14. KRAPINA 79

15. OGULIN 79

16. SLUNJ 79

17. V. GORICA 79

18. ILOK 78

19. ZABOK 78

20. BJELOVAR 77

21. FUŽINE 76

22. OZALJ 76

23. GOSPIĆ 75

24. BUJE 74

25. ČAKOVEC 73

26. RAVNA GORA 73

27. LUDBREG 72

28. OTOČAC 72

29. IMOTSKI

30. SINJ

Obvezno posjetiti

Gastronomija

Knin je poseban, pazite sad, po kapulici iz Golubića, pomidorima iz Raškovića, siru iz mješine te janjetini iz Polače i Biskupije. I ribiči će ovdje uživati, šarani, pastrve i štuke plivaju Šarenim i Burumskim jezerom, a kraj je poznat i po divljači.

Posudionica igračaka

Sjajna ideja, klinci su oduševljeni. Radi na principu knjižnice, posude se tri igračke, pa ih nakon mjesec dana djeca zamijene za nove tri.

Festival ruralne kulture – FRK

Mnogi žele urbane festivale, pa su se ovdje dosjetili zašto ne bi njegovali ono ruralno. Cilj festivala, koji se održava potkraj kolovoza, promocija je života bez stresa, što je danas nasušno potrebno. Ovdje se može jahati magarca, kovati novac, gledati kako se rade lonci, slušati koncerte, ali i odmarati se pod starim hrastom uz Krku. I Rade Šerbedžija najavio je dolazak.

Dinara najviši vrh Hrvatske

Renesansni pisac Petar Zoranić u prvom je hrvatskom romanu “Planine” pisao, među ostalim, i o Dinari, prije nešto manje od 500 godina. Na 1831 metar vide se Kornati, s druge strane Velebit i Lika, pogled puca na Peruču, Bosnu... Ma pogled je fantastičan, kažu domaći.     

Tko želi biti Milijunaš
GRIJEH ILI SRAMOTA?
Svi govore o tome! Je li u sinoćnjem 'Milijunašu' jedno pitanje imalo dva točna odgovora?
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
SAZNAJTE ISTINU
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici