Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Povijesni uspjeh u Crvenom jezeru: 'Ovo mogu samo likovi u legendama'

Ronilac Frederic Swierczynski zaronio je na 245 metara i dodirnuo dno što se nitko do sada nije usudio.
06. svibnja 2017. u 16:54 2 komentara 6001 prikaza
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/11

Nešto više od tri sata zadržao se francuski ronilac u dubinama Crvenog jezera gdje je uspio u svom naumu da dotakne dno jezera.

- Voda je u jezeru niska, ali sve je prošlo u najboljem redu. Frederic je dodirnuo samo dno, fotografirao se i uzeo uzorke sedimenta za znanstveni dio ovog spektakularnog zarona - rekao je za 24 sata Luka Kolovrat direktor TZ Imotski.

1 / 8

Ronilac Frederic Swierczynski zaronio je na 245 metara i dodirnuo dno što se nitko do sada nije usudio.

- Ovo što je napravio Francuz do sada su mogli samo ispričani likovi u imotskim legendama - kroz šalu su komentirali Imoćani koji su pratili povijesni pothvat.

DUBOKO SKORO 300 METARA Žele zaroniti do dna Crvenog jezera! TJEDNA INVENTURA Imotski je dubok kao Crveno jezero Jablaničko jezero Tko će odgovarati? Nestalo Jablaničko jezero, ekolozi ogorčeni: Ovo je katastrofa!
Severina najavila veliku regionalnu turneju "The Magic Tour"
NIJE JOJ BILO LAKO
Severina nakon 17 godina progovorila o čuvenoj snimci: 'Šest mjeseci nisam izašla iz kuće'
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Pogled iza scene: Što treba za kvalitetan nastup i kako je biti glazbenik u doba korone?
  • zdepar:

    i jesu li uspjeli pronaći i podići božin rejting

  • Vrana Veritas:

    Zgodna speleološka ronilačka obljetnica. Čestitke Fredericu Swierczynskom na poduhvatu, zaronom na dno (kraškog) 245 m. dubokog Crvenog jezera kod Imotskog! Možda je mala digresija, ali prigoda je i za kratki nacionalno povijesni podsjetnik: davne 1972. godine zagrebački speleolozi, koji su ... prikaži još! već uveli speleo-ronjenja još šezdesetih god., H. M. Joe, Kruščica, u isto kasno proljetno doba godine, ali 72., zatekli su se na tom istom, Crvenom, ali i povezanom Plavom jezeru, planirajući sa domaćim pomagaćima, pored ostalog i mogućnost daljnjeg istraživanja oba jezera, upravo i speleo-ronjenjem. Međutim tada, netom nakon sloma Hrvatskog proljeća u Zagrebu, u daljnjem pokušaju ostvarivanja demokracije i nacionalnih sloboda od totalitarizma, Crveno i Plavo jezero i speleološka rekognosciranja su tom prigodom, bili, tek baza -paravan, za "monitoring" imotske krajine, na proputovanju i daljnjoj obradi Hercegovine (Široki brijeg, Blidinje) i Bosne, Bugojno, sve do Jajca. Misija je imala primarnu zadaću procjene reakcije domicilnog stanovništva na represiju političke policije iza neuspjeha Maspoka u gušenju demokracije, masovna uhićenja, zlostavljanja, politički progoni, te sukladno snimci terena odabir mogućeg daljnjeg (disidentskog), djelovanja. Uslijedila je zbog premreženosti doušničkog sustava ("Lex Perković"), te šuma na inozemnom kanalu, tragedija u srpnju na Raduši kod Bugojna. uporedo i Crni rujan u Olimpijskom selu na Izraelsku momčad u Muenchenu, te 1972., Brojna uhićenja, progo