Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vježbanje je zdravo, ali ...

Želite li izgledati baš kao Apolon? Ovih 5 znakova pokazat će da ste pretjerali s vježbanjem

vježbanje
Foto: Thinkstock
1/11
02.05.2014.
u 08:54

Iako je svladavanje nedostatka motivacije za početak vježbanja najveći izazov za mnoge, još je veći izazov uzeti slobodan dan za odmor kada ste se jednom uveli u kontinuirano vježbanje

Koliko god je vježbanje dobro za naše zdravlje, kao i u svemu, ne treba pretjerivati.

Iako je svladavanje nedostatka motivacije za početak vježbanja najveći izazov za mnoge, još je veći izazov uzeti slobodan dan za odmor kada ste se jednom uveli u kontinuirano vježbanje. Naše tijelo treba se dobro odmoriti. Ovo su znakovi da ste pretjerali i da je vrijeme za stanku.

1. Osjećate se umorno, umjesto poletno

Vježbači su svjesni toga da su nakon određenog treninga poletniji. Ali ako se osjećate preumornima, znajte da ste pretjerali. Ako se osjećate umorno cijeli dan, onda je to znak da nešto radite pogrešno. Provjerite svoj plan vježbanja, promijenite vježbe ili vrijeme vježbanja ako je potrebno. Puno bolji izbor je smanjiti intenzitet ili promijeniti vježbe nego odustati od vježbanja zbog osjećaja umora.

2. Nesanica

Ako se osjećate pospano gotovo cijeli dan ili imate problema s nesanicom, to je još nešto što možete povezati s pretjeranim vježbanjem.

3. Hormonska neravnoteža

Foto: pixabay

Foto: Thinkstock

Hormonska neravnoteža jedna je od glavnih nuspojava pretjerivanja u vježbanju. Češće ste bolesni, menstruacija postane neredovita... Uzmite u obzir svoju rutinu vježbanja i napravite novi plan koji neće negativno utjecati na vaše zdravlje i imunološki sustav. Vježbanje je jako zdravo, ali ne smijete pretjerivati.

4. Osjećate se depresivno

Ako vježbate, poznat vam je osjećaj sreće i euforije nakon odrađenog treninga. No, ako se osjećate bezvoljno, ćudljivo i pomalo depresivno, vjerojatno ste pretjerali s treninzima.

5. Spor oporavak

Ako redovito vježbate visokim intenzitetom i ne odmarate se dovoljno, tijelu će trebati više vremena da se oporavi i zalijeći neku ozljedu. Imunološki sustav se usporava, pa će prekomjerno vježbanje donijeti vašem organizmu više štete nego koristi.

Vježbajte redovito za zdrav organizam, ali i odmarajte se dovoljno da bi vježbanje imalo više koristi nego štete.

>>Ovim vježbama aktivirajte mišiće cijelog donjeg dijela tijela

>>Žene počinju gubiti mišiće u 40-oj, a muškarci u 30-oj godini

Komentara 1

Avatar EU_afrodita
EU_afrodita
15:06 08.05.2014.

više puta sam dobila upalu mišića zbog pretjerivanja u teretani

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije