Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prosvjedi u Caracasu

Venezuela se nalazi na rubu građanskog rata

Prosvjedi u Venezueli
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
04.02.2019.
u 17:30

Guaidóovo pristaše, njih najmanje dvadesetak tisuća, izašli su na ulice glavnoga grada zahtijevajući Madurov odlazak i nove izbore te skandirajući i noseći transparente

Da se Venezuela nalazi na rubu otvorenog sukoba i građanskog rata, najbolje se vidjelo tijekom proteklog vikenda kada su i Juan Guaidó, predsjednik parlamenta koji se, tvrdeći kako je Maduro pokrao izbore, proglasio privremenim predsjednikom države, i sam Maduro koji još uvijek bar djelomično vlada Venezuelom iz predsjedničke palače, na ulice Caracasa “izvukli” što je moguće više svojih pristaša.

Guaidóovo pristaše, njih najmanje dvadesetak tisuća, izašli su na ulice glavnoga grada zahtijevajući Madurov odlazak i nove izbore te skandirajući i noseći transparente. No u isto vrijeme i sam je Maduro izvukao na ulice tisuće svojih pristaša koji su se zaklinjali na vjernost novom/starom predsjedniku.

Situacija u Venezueli u najmanju je ruku zapaljiva. Iako je riječ o državi s najvećim dokazanim rezervama nafte i plina, ona već godinama grca u potpunoj bijedi, a inflacija ruši sve rekorde. Većina stanovništva živi debelo ispod granice siromaštva, trgovine su gotovo potpuno prazne, a lokalni je novac bezvrijedan.

Maduro sebe vidi nasljednikom Huga Chaveza, i upravo na toj priči gradi i svoje kampanje i javne nastupe, no potpora mu je sve manja. Ne samo u Venezueli već i na međunarodnom planu jer su, zbog vrlo netransparentnih izbora na kojima je većina kandidata opozicije bila onemogućena sudjelovati, SAD sada priznao Guaidóa kao legitimnog predsjednika.

Europska unija uputila je Maduru ultimatum da raspiše nove izbore jer će u suprotnom slijediti put Washingtona i priznati predsjednički legitimitet Guaidóa. S druge strane, uz Madura čvrsto stoje Rusija i Kina, koje sve ovo vide kao unutrašnju stvar Venezuele i daju punu potporu Maduru u stabilizaciji stanja u državi.

>>Pogledajte video: Veliki prosvjedi u Venezueli

Komentara 4

Avatar superhik74
superhik74
18:49 04.02.2019.

Pa to je bio i cilj imperija kaosa. Kada su izgubili petrodolarski monopol od kada je Venecuela prestala primate dolare za naftu i uvela kriptovalutu Petro, imperij se ponasa kao ostavljeni ljubavnik: Ako te ja ne mogu imati onda necee nitko drugi (citaj : Kina). To se dogodilo Iraku kada su ostavili dolar i poceli prodavati naftu za Eure, Libiji kada su predlozili uvodjenje zlatnog dinara, Siriji kada su odbili petrodolarski plinovod Katar-Turska, a evo sada i Venecueli.

JU
Jure7
18:38 04.02.2019.

Nekome to odgovara....

Avatar oxi
oxi
18:51 04.02.2019.

Guaidóove pristaše su "izašle" na ulice dok je Maduro svoje "izvukao". Jadna vam majka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije